Πακέτο μέτρων με στόχο να σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών

Πακέτο μέτρων με στόχο να σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών

Πακέτο μέτρων περαιτέρω στήριξης των αγροτών, με στόχο και τον τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός - «10.000 ευρώ για καταστροφή 150.000 ευρώ είναι τίποτα», λένε οι αγρότες

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο μέτρων περαιτέρω στήριξης των αγροτών, με στόχο και τον τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων μίλησε για την επέκταση εφαρμογής του μέτρου της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, κόστους 82 εκατ. ευρώ, όπως επίσης για την προσφορά από τη ΔΕΗ πρόσθετης έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Σελ. 6

Σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι «δίκαια διαμαρτύρονται».

Mέτρα από Μαξίμου με στόχο να σταματήσουν τα μπλόκα

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Την επέκταση εφαρμογής του μέτρου της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το τρέχον έτος, κόστους 82 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και την προσφορά από τη ΔΕΗ πρόσθετης έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο, «δηλαδή τους μήνες των υψηλών καταναλώσεων», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

«Εχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τους αγρότες, οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι θέματα εθνικής σημασίας, τα οποία δεν προσφέρονται τόσο για διαξιφισμούς, αλλά περισσότερο για συναινέσεις. Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα και την προσέγγιση από την ένταση».

Παρουσιάζοντας και άλλα μέτρα –πέραν των προαναφερθέντων δύο– για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

1. «Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ».

2. Θα εξασφαλιστεί «στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους ρεύματος της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μία δεκαετία».

3. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Ως προς το ζήτημα των αποζημιώσεων τόσο για τους αγρότες όσο και ευρύτερα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται σε ελλείψεις των φακέλων που κατατίθενται από τους πολίτες: «Λείπουν σήμερα βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Από την Περιφέρεια μας λένε ότι παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά, για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής, φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει μόνο οι 4.400 (1 στους 7), αν και τα δικαιολογητικά φέτος είναι πολύ λιγότερα».

Η αντιπολίτευση

Ο κ. Χαρίτσης στην αίθουσα της Ολομέλειας, ως ερωτών, είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι άργησε υπερβολικά αλλά και πως δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων που εξήγγειλε.

Αργότερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια απλή παράταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Οχι μόνιμη, όπως προτείναμε, αλλά για ένα χρόνο. Στην πραγματικότητα θέλει μόνο να αγοράσει λίγο χρόνο ησυχίας».

Για «φοβισμένο πρωθυπουργό, ο οποίος με το βλέμμα στις ευρωεκλογές δίνει ψίχουλα στους αγρότες» μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«10.000 ευρώ για καταστροφή 150.000 ευρώ είναι τίποτα»

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Τι μπορεί να καλλιεργηθεί στις διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας; Τι πρέπει να γίνει για να προστατευθούν οι καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Πώς θα βελτιωθεί η υγεία των εδαφών και πώς θα προστατευθούν οι εκτάσεις και θα βελτιωθεί η γονιμότητά τους; Τα δέντρα που πνίγηκαν στην περιοχή της Κάρλας θα δώσουν και πάλι παραγωγή και, αν ναι, πότε;

Πακέτο μέτρων με στόχο να σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών-1Γι’ αυτά και πολλά ακόμη θέματα παρουσιάζει τις προτάσεις του το Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σε έκθεση για την επόμενη ημέρα της αγροδιατροφής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την καταστροφή, που παρουσιάζεται σήμερα στην «Agrotica». Αρχικά προτείνονται η αποτύπωση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων, η εκτίμηση των κινδύνων που προκύπτουν και η διαμόρφωση ενός χάρτη ευαισθησίας ανά περιοχή. Παράλληλα θα πρέπει να χαρτογραφηθεί η υγεία των εδαφών ανά περιοχή και να γίνει αποτίμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι κατάλληλες καλλιέργειες μέσω των πολιτικών που θα εφαρμοστούν. «Είναι καθοριστικό τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση να είναι μια επένδυση που θα στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας και να μη δίνονται χρήματα που δεν θα πιάσουν τόπο ως επένδυση. Για παράδειγμα, τα 10.000 ευρώ για έναν αγρότη που έχει πάθει ζημιά 150.000 ευρώ είναι τίποτα, δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να λύσει τα προβλήματά του. Χρειάζεται αλλαγή στην οπτική αντιμετώπισης των προβλημάτων», τονίζει ο κ. Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η δενδροκομία

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δενδροκομίας. Οι οπωρώνες που επλήγησαν στην περιοχή της Κάρλας, κυρίως αμυγδαλιές, μηλιές, φιστικιές, ακτινιδιές και ελιές, είναι αμφίβολο αν θα ξαναφυτευθούν. «Υπάρχει προηγούμενο ενδεικτικό παράδειγμα στη χώρα μας, όπου ένας παγετός κατέστρεψε σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής λεμονιών (2004) στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των παραγωγών να εγκαταλείψει την καλλιέργεια και έκτοτε η χώρα μας να είναι ελλειμματική σε λεμόνια», περιγράφεται στο σχέδιο για την ανόρθωση και την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Τα οπωροφόρα δέντρα τα πρώτα έτη της ζωής τους παράγουν καθόλου ή ελάχιστους καρπούς. Συνεπώς, οι παραγωγοί εκτός από το κόστος αντικατάστασης των οπωρώνων θα πρέπει, στη συνέχεια, να περιμένουν μια χρονική περίοδο τουλάχιστον τριών ετών. «Οι παραγωγοί 50-55 ετών δεν θα επενδύσουν σε αυτό το είδος καλλιέργειας, άρα για να αποδώσουν περισσότερο τα χρήματα που δίδονται απαιτείται στοχευμένη οικονομική βοήθεια ιδιαίτερα στους νεότερους παραγωγούς. Σε συνδυασμό με κάποια μέτρα στήριξης τα πρώτα χρόνια έως ότου ανέβει η παραγωγή, θα μπορούσε να συνεχιστεί η δεντροκαλλιέργεια».

Μελετημένα μέτρα και αλλαγή φιλοσοφίας ζητάει η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – Δραματική η κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία, όπου χάθηκαν πολλά ζώα ελληνικών φυλών.

Παράλληλα, τα ζώα που θα αγοραστούν πρέπει να είναι κατάλληλα για το σύστημα εκτροφής που θέλει να ακολουθήσει ο κτηνοτρόφος και ιδανικά θα πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές φυλές. Ομως στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα πράγματα είναι δραματικά. «Στον Θεσσαλικό Κάμπο χάθηκαν 800 καθαρόαιμα πρόβατα καραγκούνικης φυλής – εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία (ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος).

Οι φωτιές της Μαγνησίας

Επίσης, από τις πυρκαγιές της Μαγνησίας χάθηκαν 1.200 καθαρόαιμα πρόβατα φυλής Γλώσσας Σκοπέλου (μια εκτροφή), που ο πληθυσμός τους πλέον μειώθηκε δραματικά», σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να επιλέξουν αυτόχθονες φυλές. «Θα μπορούσαν, επίσης, να χρηματοδοτηθούν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών για να ιδρύσουν αναπαραγωγικές μονάδες, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών τους», προτείνεται.

«Είναι και μια ευκαιρία για να σχεδιαστεί κάτι για την επόμενη ημέρα στην εν λόγω περιφέρεια – κάτι που θα προωθήσει την ανάπτυξη όχι μόνο της γεωργίας και της αγροδιατροφής, αλλά και της οικονομίας, της κοινωνίας και του οικοσυστήματος της Θεσσαλίας», τονίζεται στην έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT