ΠΑΣΟΚ: ετοιμάζεται για τις «μάχες» στο Κοινοβούλιο

ΠΑΣΟΚ: ετοιμάζεται για τις «μάχες» στο Κοινοβούλιο

Η Χαριλάου Τρικούπη θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για τα ΑΕΙ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναπτύξει τις θέσεις του κόμματος για τη στεγαστική κρίση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και εν αναμονή των αποφάσεων των αγροτών για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για μάχες στη Βουλή. Η πρώτη αφορά την εσωκομματική συζήτηση και τη στάση των βουλευτών απέναντι στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε χθες, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Την Πέμπτη θα επαναληφθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν ο αριθμός των βουλευτών που προσανατολίζονται στην αποχή, ο οποίος ξεπερνάει τους δέκα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό οι διαφωνούντες.

Επόμενο σημαντικό ορόσημο στη Βουλή θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την Παρασκευή, με την απάντηση του πρωθυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση, θέμα για το οποίο στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν μεγάλη εξόρμηση προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους. Θεωρείται ένα από τα προνομιακά ζητήματα για να αναδειχθεί η κοινωνική ατζέντα του κόμματος, σε ένα πεδίο που πιστεύουν ότι η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί, καθώς το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται και επηρεάζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβουν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και πάλι κοντά τους ο Νίκος Ανδρουλάκης, που με δημόσια τοποθέτηση θα επαναλάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματά τους. Πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν ότι δεν συμφωνούν με αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών, οι οποίοι το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να προκαλέσουν αντιπαλότητα στο εσωτερικό της κοινωνίας, να βρεθούν οι αγρότες απέναντι σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, κατάσταση που, τελικά, όπως αναφέρουν, μόνο την κυβέρνηση θα βοηθήσει.

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν στο ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπου θα επιδιώξουν να βγουν με τη δική τους ολοκληρωμένη πρόταση πριν από την κυβέρνηση, στην οποία αποδίδουν σκόπιμη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι σε μια μεγάλη εκδήλωση, που δεν αποκλείεται να γίνει την Κυριακή, να παρουσιαστεί η θέση του κόμματος ολοκληρωμένη. Περιγράφεται ως «ναι υπό προϋποθέσεις» στα μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προϋποθέσεις αφορούν τη διασφάλιση ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου και συγκεκριμένα, αυστηρά κριτήρια (ποιοτικά, γεωγραφικά κ.λπ.) για τα μη κρατικά. Η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι όταν η κυβέρνηση φέρει τη δική της πρόταση, το κόμμα να έχει ήδη παρουσιάσει τις προϋποθέσεις που βάζει σε αυτή τη συζήτηση.

Πάντως, στον απόηχο των όσων έγιναν στη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν, ενόψει του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ότι δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη, καθώς η κυβέρνηση έδειξε ότι κινείται με επικοινωνιακούς όρους και ότι η συναίνεση έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT