Παίρνουν θέση μάχης οι αγρότες, ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση

Παίρνουν θέση μάχης οι αγρότες, ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν την Τρίτη οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, αρχικά με το κλείσιμο εθνικών και επαρχιακών οδών και σε δεύτερη φάση με συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η κυβέρνηση απαντά πως παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, τονίζοντας ωστόσο πως «οι αποφάσεις των αγροτών δεν ωφελούν ούτε τους ίδιους».

Στη σύσκεψη έδωσαν δυναμικό «παρών» γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς. Οι αγρότες ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με πηγές του Μαξίμου να απαντούν το απόγευμα της Δευτέρας: «Αν υπάρχει θεσμικό όργανο, θα τους δούμε».

Παίρνουν θέση μάχης οι αγρότες, ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση-1
INTIME

«Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ και αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα», δήλωσε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρ. Μαρούδας. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», τόνισαν από την πλευρά τους κύκλοι του Μαξίμου.

 

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, σημείωσε πως οι αγρότες, ενωμένοι, αποφάσισαν ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους. Σχετικά με ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι θα πρέπει το Μαξίμου να οπισθοχωρήσει από τη θέση πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα. 

«Αν η κυβέρνηση έχει να τους δώσει λύσεις, τότε να τους καλέσει σε 3-4 ημέρες», τόνισε και πρόσθεσε πως σε αντίθετη περίπτωση οι αγρότες σκοπεύουν να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ από την ερχόμενη εβδομάδα. 

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο μαζί τους»

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε ότι τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και «με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει».

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί», τόνισε.

 

Η απάντηση του Μαξίμου

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής σύσκεψης στη Λάρισα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στα μέτρα για τους αγρότες.

Παίρνουν θέση μάχης οι αγρότες, ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση-2
INTIME

«Η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια, αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων»

Το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων, ενώ σημείωσε πως η πολιτική είναι η άχαρη δουλειά κατανομής συγκεκριμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες.

Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές πάντα μέσα από διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και απόλυτη διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι «όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών, με στόχο να κρατήσουν τη χώρα μας σε μία τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT