Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Μπλόκα σε εθνικές οδούς

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Μπλόκα σε εθνικές οδούς

Συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών πραγματοποιούν ήδη από εχθές γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση πριν μερικές ημέρες. 

Στο συμβολικό αποκλεισμό εθνικών οδών προχώρησαν ήδη από χθες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό έως την Πέμπτη

Σήμερα, αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη στις 13:30, διέσχισαν πεζή την Εθνική Οδό και απέκλεισαν το ρεύμα με κατεύθυνση προς την πόλη. 

Στην κεντρική Μακεδονία, στις 13:00 και για 30 λεπτά, αγρότες έκλεισαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα.

Στις 15:00 οι αγρότες του Αλμυρού έκλεισαν την εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ διακόπηκε συμβολικά έως τις 15:30.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Μπλόκα σε εθνικές οδούς-1
Τρακτέρ λίγο πριν τα διόδια των Μαλγάρων – Φωτ.: Intime

Σε νέο δίωρο συμβολικό αποκλεισμό (18:00 με 20:00) προχωρούν και σήμερα οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Συζήτηση σε ήπιους τόνους και διαπραγμάτευση των αγροτών με την αστυνομία πραγματοποιήθηκε στον κόμβο του Πλατυκάμπου προκειμένου να επιτραπεί να βγάλουν στο οδόστρωμα τα τρακτέρ για συμβολικό κλείσιμο της νέας εθνικής οδού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το onlarissa.gr, κάτι τέτοιο δεν επιτράπηκε με τους αγρότες να καίνε αυτή την ώρα λάστιχα, άχυρα και καδρόνια μπροστά στους αστυνομικούς. Η ΠΑΘΕ έκλεισε συμβολικά με τους πεζούς αγρότες για περίπου 17 λεπτά.

Λίγο πριν τις 18:00, αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία. Η τροχαία έχει κάνει εκτροπή στην κυκλοφορίας από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο

Παράλληλα, μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης της Ηγουμενίτσας και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου πρόσβασης στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν οι αγρότες της Θεσπρωτίας. 

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Μπλόκα σε εθνικές οδούς-2
Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαις στη Λάρισα – Φωτ.: Intime

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών, είναι τα εξής: 

  1. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  2. Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
  3. Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  4. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά.
  5. Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
  6. Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ανοιχτός σε διάλογο αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT