Πλήρη ενημέρωση για τις δικαστικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών παρείχε η ηγεσία του Αρείου Πάγου με κοινή ανακοίνωση της προέδρου και της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, εξ αφορμής σειράς δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για παραλείψεις και καθυστερήσεις των δικαστικών αρχών.
Η κοινή ανακοίνωση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σηματοδοτεί τη θεσμική της αντίδραση στα εν λόγω δημοσιεύματα, τα οποία απορρίπτονται κατηγορηματικά και «αποκρούονται», όπως αναφέρεται επί λέξει στην ανακοίνωση, ενώ παράλληλα γίνεται πλήρης καταγραφή των έως σήμερα ενεργειών και κινήσεων της Δικαιοσύνης, με στόχο να καταδειχθεί ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές όχι μόνο δεν έχουν ολιγωρήσει, αλλά, όπως τονίζεται, «στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς επιτελούν το έργο τους, έργο τιτάνιο, με απόλυτη αφοσίωση, μη φειδόμενοι κόπου και προσωπικών θυσιών, κατά τρόπο ανεπίληπτο», ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, υπογραμμίζεται με έμφαση:
«Διαβεβαιώνουμε τους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και το σύνολο των πολιτών, ότι οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι, χειριζόμενοι βαρύτατες υποθέσεις, επιτελούν το έργο τους με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με σθένος, ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με απόλυτο σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα, οι κανόνες δικαίου της ημεδαπής έννομης τάξης και το ενωσιακό δίκαιο».
Η πορεία των ερευνών
Με αναφορές στο Σύνταγμα, στο κράτος δικαίου και στο ενωσιακό δίκαιο, η ανακοίνωση εκδόθηκε σε μια συγκυρία που της προσδίδει πρόσθετη αξία, μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και τις αιτιάσεις για πλημμελή έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών από δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.
Ειδικότερα, η ηγεσία του Αρείου Πάγου παραθέτει την πορεία έως σήμερα των ερευνών, σημειώνοντας με νόημα ότι η ανάκριση για το πολύνεκρο δυστύχημα έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ τονίζεται ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη καταστήσει κατηγορουμένους συνολικά 31 άτομα ως υπευθύνους για την τραγωδία, ενώ γίνεται γνωστό ότι η δίκη των υπευθύνων είναι θέμα χρόνου. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος όγκος των ερευνών ολοκληρώθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 υπό την εποπτεία τού τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου και την ανώτατη εποπτεία από τον τότε εισαγγελέα του Α.Π. Ισίδωρο Ντογιάκο.
Στην ανακοίνωση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης γίνεται πλήρης καταγραφή των έως σήμερα ενεργειών και κινήσεων, με στόχο να καταδειχθεί ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ολιγωρήσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής του Αρείου Πάγου διαμηνύουν προς τους συγγενείς των θυμάτων και την κοινή γνώμη ότι οι έρευνες διενεργήθηκαν με ανεπίληπτο τρόπο, αποκρούοντας έτσι αιτιάσεις περί του αντιθέτου, καθώς και τις αναφορές για έλλειψη ενσυναίσθησης για τους συγγενείς των θυμάτων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάτι που κατηγορηματικά επίσης αποκρούεται.
Επίσης διαψεύδεται ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κινήθηκε τελικά η διαδικασία δίωξης του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με αναφορές στο νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προβαίνει σε τέτοιες παρεμβάσεις στα κράτη-μέλη της Ενωσης. Αλλωστε το ίδιο τονίζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς παντελώς αβάσιμους.
Ενδιαφέρον διαθέτει, πέραν των άλλων, η σημείωση στην ανακοίνωση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ότι τα δημοσιεύματα περί παραλείψεων των δικαστικών αρχών στις έρευνες για τα Τέμπη πλήττουν το κύρος της χώρας και της Δικαιοσύνης, ενώ δεν παραλείπεται η αναφορά σε εξυπηρέτηση, μέσω αυτών, άλλων συμφερόντων. «Αποκρούοντας, τονίζεται μεταξύ άλλων, με όλη μας τη δύναμη, τα ανωτέρω παραπειστικά δημοσιεύματα, τα οποία μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα».
Πάντως, το γεγονός ότι οι έρευνες για τα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότεροι νέα παιδιά, έχουν προχωρήσει ίσως δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι δεν θα επαναληφθεί η δικαστική τραγωδία για το Μάτι, όπου, μετά έξι συνολικά χρόνια από την εκατόμβη των νεκρών, ακόμη η δίκη σε πρώτο βαθμό δεν έχει τελειώσει. Και κάτι ακόμη που προκύπτει από την πολιτική διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη είναι ότι και εδώ η πολιτική αντιπαράθεση είναι παρούσα με επίκεντρο και τις δικαστικές αρχές.