Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους όρους εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ –οι υποψήφιοι πρέπει, πρώτον, να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και, δεύτερον, να ξεπεράσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής– «διευκολύνει» τη θέση πανεπιστημιακών δημόσιων ΑΕΙ οι οποίοι είναι θετικοί στην προοπτική θεσμοθέτησης μη κρατικών ΑΕΙ αλλά δεν επιθυμούν να αντιταχθούν στη μεγάλη μερίδα των συναδέλφων τους και των φοιτητών που είναι κάθετα αντίθετοι.
Πόσο μάλλον που το κλίμα στα ΑΕΙ είναι τεταμένο λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών. Χθες οργανώθηκε ένα δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, χωρίς να λείψουν επεισόδια, αλλά αυτή τη φορά και μεταξύ φοιτητών αντίπαλων παρατάξεων.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην «Κ» πρύτανης ΑΕΙ της Αττικής, ανέφερε: «Θεωρώ ότι η είσοδος στα μη κρατικά ΑΕΙ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή με το ίδιο φίλτρο που ισχύει για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ, δίνει ένα εχέγγυο αξιοπιστίας για τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών τους. Από την άλλη, είναι απαραίτητο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να διασφαλίσει ότι το μη κρατικό ΑΕΙ θα θέσει, και αυτό, αυστηρά κριτήρια για την επιλογή φοιτητών».
Ο πρύτανης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επικαλούμενος το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στα πανεπιστήμια για τα κυβερνητικά σχέδια. «Υποθέτω πως μία μερίδα φοιτητών θα ενοχληθεί από τις θέσεις μου. Αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη για τα ιδρύματα», πρόσθεσε.
Το άρθρο 16
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευγενία Μπουρνόβα ανέφερε στην «Κ» ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κάθε συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».
Χθες οργανώθηκε δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, χωρίς να λείψουν επεισόδια, αλλά αυτή τη φορά και μεταξύ φοιτητών αντίπαλων παρατάξεων, στα οποία τραυματίστηκαν πέντε άτομα.
Η ίδια εκτιμά ότι στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πολύ λίγες σχολές με περιζήτητα αντικείμενα σπουδών και πως το εγχείρημα θα περιοριστεί στη μετατροπή των σημερινών ιδιωτικών κολεγίων σε ΑΕΙ. «Εχω ακούσει το επιχείρημα πως πολλά Ελληνόπουλα σπουδάζουν σε βαλκανικά και κυπριακά ΑΕΙ και πως τα ελληνικά μη κρατικά ΑΕΙ θα ανακόψουν αυτή τη φυγή των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό. Διαφωνώ. Δεν μπορεί η πολιτεία να χαλάσει το επίπεδο σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, επειδή κάποιοι θέλουν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι», τονίζει.
Βέβαια πολλοί πανεπιστημιακοί –μεταξύ αυτών δεν είναι εκείνοι που ιδεολογικοπολιτικά τάσσονται κατά των ιδιωτικών, όπως τα χαρακτηρίζουν, ΑΕΙ– κρίνουν πως απαιτείται να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος επί του νομοσχεδίου. Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε χθες το απόγευμα το νομοσχέδιο με 205 άρθρα, τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσίασε στο χθεσινό φύλλο της η «Κ». Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο στο άρθρο 123 ορίζει ότι το Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (πρόκειται για τη νομική οντότητα που θα έχουν τα μη κρατικά ΑΕΙ) «θα προσφέρει προγράμματα σπουδών που έχουν πιστοποιηθεί από το μητρικό ίδρυμα. Κάθε ΝΠΠΕ οργανώνει προγράμματα σπουδών, που διαρθρώνονται σε τρεις κύκλους (σ.σ.: προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά), κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις που οργανώνονται στο μητρικό ίδρυμα, σε αντιστοιχία με τα επίπεδα 6, 7 και 8 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, περί της αρχιτεκτονικής δομής και των περιγραφικών δεικτών επιπέδων πλαισίου».
Τα τριετή προγράμματα
Η ρύθμιση δίνει την εντύπωση ότι τα παραρτήματα των μη κρατικών ΑΕΙ μπορούν να έχουν προπτυχιακά προγράμματα τριετούς φοίτησης, εάν έχει παρόμοια το μητρικό ΑΕΙ. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα απονέμονται στους πτυχιούχους των μη κρατικών ΑΕΙ επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα όπως στους αποφοίτους των δημόσιων.
Τέλος, μαζικό ήταν το χθεσινό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των μη κρατικών ΑΕΙ. Βέβαια, υπήρξαν επεισόδια μεταξύ των φοιτητών. Ολα ξεκίνησαν όταν φοιτητές από τη Νομική Κομοτηνής, όπου πρόσφατα εισέβαλαν τα ΜΑΤ σπάζοντας τη φοιτητική κατάληψη, ήθελαν να ηγηθούν της πορείας, για λόγους πολιτικούς και συμβολικούς. Σε αυτό συμφώνησε η ΚΝΕ. Ομως διαφώνησε ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι φοιτητές πιάστηκαν στα χέρια. Πέντε τραυματίες φοιτητές ήταν ο απολογισμός της συμπλοκής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τελικά, της πορείας ηγήθηκαν οι φοιτητές από την Κομοτηνή, καθώς «πέρασε» της ΚΝΕ.
Στα σκαριά κοινά προγράμματα βρετανικών και ελληνικών ΑΕΙ
Υψηλόβαθμα στελέχη της Βρετανίας στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί της χώρας έρχονται στην Ελλάδα για να γίνει το επόμενο βήμα της προσπάθειας για συνεργασίες βρετανικών με ελληνικά ΑΕΙ. Την προσεχή Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Βρετανικού Συμβουλίου, της βρετανικής πρεσβείας και της εταιρείας Study in Greece για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων ανάμεσα στα ΑΕΙ των δύο χωρών. Στη βρετανική αποστολή θα μετάσχουν ο Φιλ Μπάτι –επικεφαλής του γραφείου διεθνών σχέσεων στην Times Higher Education (έγκριτη έκδοση που ειδικεύεται στο πεδίο της διεθνούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάνοντας και λίστα αξιολόγησης των ΑΕΙ διεθνώς)– και ο Εντουάρντο Ράμος, επίσης επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων στην Quality Assurance Agency for Higher Education (πρόκειται για την αρχή πιστοποίησης για τα ΑΕΙ στη Βρετανία), καθώς και προσωπικότητες μεγάλων βρετανικών πανεπιστημίων.
«Πρόκειται για μείζονος σημασίας κίνηση, καθώς γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν μεταξύ ελληνικών και βρετανικών ΑΕΙ κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, διπλά προπτυχιακά προγράμματα, θερινά σχολεία και ερευνητικά projects», παρατήρησε μιλώντας στην «Κ» ο Χρήστος Μιχαλακέλης, πρόεδρος του φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Ελλάδας Study in Greece και καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Είναι μια αντίστοιχη πρωτοβουλία με αυτή που έγινε με τα αμερικανικά ΑΕΙ», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα συμμετάσχουν με εισαγωγικές ομιλίες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ.