Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η πρόοδος της ενεργειακής μετάβασης

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η πρόοδος της ενεργειακής μετάβασης

Προτεραιότητα του G20 είναι η απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Α. Συρεγγέλα

Προτεραιότητα του G20 (υπεύθυνο για το 80% των παγκόσμιων αέριων ρύπων) είναι η απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας (συνολική μέση βαθμολογία επίτευξης στόχου 61%) και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών (μέση βαθμολογία 54%). Αντίστοιχα, η συνολική μέση βαθμολογία για κτίρια, κυκλική οικονομία, βιομηχανία και γεωργία είναι 47%. Από πλευράς χωρών, Γερμανία και Γαλλία προηγούνται με πάνω από 80% επίτευξη των συνολικών στόχων, με επόμενες την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία (άνω του 70%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανέβει στην 5η θέση (από την προηγούμενη 9η του 2022), κυρίως λόγω του IRA (Inflation Reduction Act).

Κίνδυνος για αύξηση υποσιτισμού

Η πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κινδυνεύει από ακύρωση βασικών της παραμέτρων, λόγω αγνόησης των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων στους Ευρωπαίους (και Ελληνες ασφαλώς) αγρότες. Μία από τις αιτίες των πανευρωπαϊκών αντιδράσεων είναι οι υψηλές τιμές φαρμάκων και λιπασμάτων. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν έως και τριπλασιασμό των διεθνών τιμών των λιπασμάτων, που παραμένουν πολύ πιο πάνω από το προπανδημικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι υψηλές τιμές λιπασμάτων το 2023 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο υποσιτισμό επιπλέον 100.000.000 ανθρώπων.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η πρόοδος της ενεργειακής μετάβασης-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT