Αγρότες: Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση στο Μαξίμου – «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», το μήνυμα Μητσοτάκη

Αγρότες: Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση στο Μαξίμου – «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», το μήνυμα Μητσοτάκη

Θέσεις μάχης ενόψει της αυριανής συνάντησής τους, στις 12 το μεσημέρι, λαμβάνουν κυβέρνηση και αγρότες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέσεις μάχης ενόψει της αυριανής τους συνάντησης, στις 12 το μεσημέρι, λαμβάνουν κυβέρνηση και αγρότες, την ώρα που ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει «μεσομακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ». Οι αγρότες από την πλευρά τους παραμένουν με ανοιχτές μηχανές, ενώ χθες επικράτησε ένταση με την «εισβολή» τους στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η στάση της κυβέρνησης

Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης, όπως σημείωνε η «Κ», σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε απέναντι στους αγρότες μια ήπια στάση, προχωρώντας σε κινήσεις κατευνασμού. Η άμεση παραδοχή πως τα αιτήματα είναι δίκαια και οι ενισχύσεις διά στόματος του πρωθυπουργού έδειξαν την πρόθεση να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Παρ’ όλα αυτά, εάν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των αγροτών δεν βγει λευκός καπνός, τότε η κυβέρνηση είναι πιθανό να σκληρύνει τη στάση της και να υπάρξει δυναμική αντίδραση. 

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» τις προηγούμενες ημέρες πως, εφόσον οι αγρότες κλιμακώσουν, τότε «η αντίδραση θα είναι αυτή που πρέπει για το σύνολο των πολιτών».

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του στη Real News, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μπορούμε να συζητήσουμε μεσομακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ», σημείωνε, ενώ έστελνε σαφές μήνυμα: «Εχουμε πει ξεκάθαρα όμως πως ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης κι όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα». 

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής». 

«Εισβολή» αγροτών στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Χθες, «εισβολή» στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν οι αγρότες, θέλοντας να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Διευκρινίσεις για το συμβάν έδωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, διαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στην Αλεξανδρούπολη είχε προγραμματιστεί να συναντήσει ο κ. Αυγενάκης τέσσερις εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να συζητήσουν για εκκρεμότητα αποζημίωσης που είχαν. Οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης που έμαθαν ότι ο υπουργός θα μεταβεί στο ξενοδοχείο πήγαν αυτοβούλως εκεί με τα τρακτέρ τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι αγρότες έμαθαν χθες ότι ο υπουργός και ο υφυπουργός ακυρώνουν την προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, μπήκαν στα τρακτέρ που είχαν παρατεταμένα έξω από το ξενοδοχείο όπου θα γινόταν η συνάντηση και έφθασαν μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αγρότες που προσπάθησαν να συναντήσουν τον κ. Αυγενάκη, έφθασαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και προσπάθησαν να περάσουν στην αίθουσα ελέγχου των χειραποσκευών, όμως εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT