Φονικό στη Γλυφάδα: Το κινητό και η τελευταία κραυγή

Φονικό στη Γλυφάδα: Το κινητό και η τελευταία κραυγή

Στο τηλέφωνο του 76χρονου Αιγυπτίου αναζητείται το «κλειδί» για το κίνητρο της τριπλής δολοφονίας στη ναυτιλιακή εταιρεία.

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τριπλή ανθρωποκτονία το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation στη Γλυφάδα σόκαρε το πανελλήνιο και βύθισε στο πένθος την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση.

Ο επί πολλές δεκαετίες πιστός επιστάτης της οικογένειας Αριστείδης ελ Μπουράι, με καταγωγή από την Αίγυπτο, με μια κοντόκαννη καραμπίνα και ένα πιστόλι-αντίκα του 19ου αιώνα πυροβόλησε και σκότωσε τη Μαρία Καρνέση, το ένα από τα τρία αδέλφια της οικογένειας, τον σύζυγο της αδελφής της και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αντώνη Βλασσάκη, και τον υπάλληλο και πρώην καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη. Στη συνέχεια ο 76χρονος «Αρης» έστρεψε την καραμπίνα στον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Το κίνητρο της πράξης του δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Ενδέχεται να προκύψει από την άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του αυτόχειρα και δράστη της τριπλής ανθρωποκτονίας και τις καταθέσεις των μελών της οικογένειας και ειδικότερα της αδελφής της Μαρίας Καρνέση, Δέσποινας, η οποία πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε κληθεί από τους αστυνομικούς του «Ανθρωποκτονιών».

Οι καταθέσεις

Οικονομικής φύσεως διαφορές δεν μοιάζει σε αυτή τη φάση να ήταν εκείνες που όπλισαν το χέρι του Αριστείδη ελ Μπουράι. Κι αυτό διότι όπως αποκαλύφθηκε μεσοβδόμαδα ο 76χρονος που εργαζόταν επί δεκαετίες στο πλευρό της εφοπλιστικής οικογένειας φέρεται να διατηρούσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετία και Ελλάδα καταθέσεις ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (σ.σ. ήδη «τρέχει» διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου). Επιπλέον, απαντώντας στη σχετική φημολογία περί οικονομικού κινήτρου, η ναυτιλιακή εταιρεία εξέδωσε την επομένη της τραγωδίας ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας με τον 76χρονο τον Μάρτιο του 2023 καταβάλλοντάς του αποζημίωση 75.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων συγκλίνουν στο ότι κατά τη διάρκεια του δολοφονικού αμόκ ο 76χρονος επιτέθηκε αρχικά φραστικά στα θύματά του και συγκεκριμένα στη Μαρία Καρνέση και στον Αντώνη Βλασσάκη κατηγορώντας τους ότι ήθελαν «να τον βγάλουν έξω από το σπίτι». Δεν έχει όμως πλήρως αποσαφηνιστεί σε ποιο ακριβώς σπίτι αναφερόταν.

Ο γρίφος με το «σπίτι» και την έξωση που φαίνεται πως όπλισε το χέρι του επί δεκαετίες πιστού επιστάτη της οικογένειας Καρνέση.

Στέλεχος της εταιρείας που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών ότι ο 76χρονος τον περισσότερο καιρό ζούσε και φρόντιζε μια πολυτελή βίλα της οικογένειας στο νησάκι Πεταλιοί, καθώς και ότι όταν ερχόταν στην Αττική διανυκτέρευε σε σπίτι επί της οδού Τσιτσάνη στη Γλυφάδα. Στην ανακοίνωσή της πάντως η European Navigation διευκρίνισε ότι το σπίτι της οδού Τσιτσάνη δεν ανήκει στη δολοφονηθείσα Μαρία Καρνέση, ούτε στη ναυτιλιακή εταιρεία και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν «να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Αριστείδης ελ Μπουράι εργαζόταν ως επιστάτης στο σπίτι των Πεταλιών, το οποίο όμως ανήκει στον αδελφό της οικογένειας Καρνέση, Σπύρο, με τον οποίο όμως οι Μαρία και Δέσποινα Καρνέση βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για 325 εκατ. δολ. «Με το κτήμα στους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση».

Σε ποιο σπίτι αναφερόταν λοιπόν ο 76χρονος και πώς οι αδελφές Καρνέση θα μπορούσαν να τον διώξουν από σπίτια που δεν τους ανήκαν;

Το ερώτημα ενδεχομένως να απαντηθεί από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διαδικασία μέσω της οποίας θα προκύψει το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου τα εικοσιτετράωρα πριν από την τριπλή ανθρωποκτονία. Σε ποια περιοχή δηλαδή κινούνταν και πού διανυκτέρευε. Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών εξάλλου που ερεύνησαν και τα δύο σπίτια (στην οδό Τσιτσάνη στη Γλυφάδα και στους Πεταλιούς) δεν βρήκαν προσωπικά αντικείμενα του δράστη, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο 76χρονος να αναφερόταν σε κάποιο άλλο σπίτι που δεν έχει ακόμη «βρεθεί» από την προανάκριση. Ή ακόμη και το ενδεχόμενο με τη λέξη «σπίτι» ο δράστης να εννοούσε την εταιρεία και την εφοπλιστική οικογένεια που είχε υπηρετήσει για σχεδόν όλη του τη ζωή.

Το χρονικό

Από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει ακόμη με σαφήνεια ότι στόχος του Αριστείδη ελ Μπουράι ήταν κυρίως η Μαρία Καρνέση. Μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας πήγε κατευθείαν στο γραφείο της, στον 2ο όροφο, και είχε –αρχικά– έναν λεκτικό διαπληκτισμό μαζί της πριν την καταδιώξει και τη δολοφονήσει σε άλλο γραφείο της εταιρείας, πυροβολώντας την στο πρόσωπο. Ενδιαμέσως πήγε στον 4ο όροφο της εταιρείας και κλείδωσε στο γραφείο της την αδελφή της Μαρίας Καρνέση, Δέσποινα, προκειμένου εκείνη να μην μπορέσει να εμπλακεί στα αιματηρά γεγονότα που θα ακολουθούσαν και άρα να μη διατρέξει κίνδυνο.

Ο Αντώνης Βλασσάκης και ο Ηλίας Κουκουλάρης έπεσαν νεκροί επειδή βρέθηκαν στο διάβα του 76χρονου ή προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο πρώην καπετάνιος Ηλίας Κουκουλάρης, που κηδεύτηκε την Πέμπτη, επιχείρησε να αφοπλίσει τον Αριστείδη ελ Μπουράι τραβώντας του την καραμπίνα, εκείνος έβγαλε ένα πιστόλι και τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Περισσότερο φως στην υπόθεση μπορούν να ρίξουν με τις καταθέσεις τους στην ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της οικογένειας Καρνέση (τα αδέλφια Σπύρος και Δέσποινα), που με κοινή ανακοίνωσή τους, παρά τη μεταξύ τους δικαστική διαμάχη, απηύθυναν έκκληση για «σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε».

Στα δικαστήρια για 325 εκατ. δολ.

Η διαμάχη της Μαρίας και της Δέσποινας Καρνέση με τον αδελφό τους Σπύρο ανέκυψε τον Φεβρουάριο του 2023. Αφορμή υπήρξε η μεταφορά 325 εκατ. δολαρίων από λογαριασμούς της ναυτιλιακής εταιρείας προς υπεράκτια εταιρεία στη Λιβερία, που ίδρυσε ο Σπ. Καρνέσης. «Αφού πρώτα δολίως μας παρέπεισε να μεταφέρουμε σχεδόν το σύνολο των χρημάτων σε εταιρεία που εμφανίζεται μόνον αυτός να έχει τον απόλυτο έλεγχό της, στη συνέχεια δεν αναγνωρίζει τα δικά μας δικαιώματα επί των περιουσιακών στοιχείων μας», αναφέρεται στην αγωγή της Μαρίας και της Δέσποινας κατά του αδελφού τους. Ενα μήνα αργότερα, ο Αριστείδης ελ Μπουράι απολύθηκε από την εταιρεία. Το σπίτι στους Πεταλιούς όπως και εκείνο στη Γλυφάδα ανήκουν στον Σπύρο Καρνέση, στοιχείο που κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι ο δράστης του τριπλού φονικού συντάχθηκε με την πλευρά του στην ενδοοικογενειακή διαμάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT