«Θέλουμε μοντέλο Κύπρου ή Σκανδιναβίας;»

«Θέλουμε μοντέλο Κύπρου ή Σκανδιναβίας;»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ εξηγεί το «όχι» του κόμματός του στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

«Φίλος ο Κυριάκος, αλλά…». Ο Στέφανος Παραστατίδης κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην καλή προσωπική σχέση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, για την οποία εκφράζει διαφωνία και σοβαρότατες ενστάσεις. Αλλωστε, ο Nίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση που φέρνει η κυβέρνηση. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει από εικοσαετίας σχεδόν τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η διαφωνία εκκινεί από το μοντέλο που η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσμοθετήσει, το «μοντέλο Κύπρου», όπως το κωδικοποιούν στο ΠΑΣΟΚ, και εκτείνεται στο σύνολο των χειρισμών της κυβέρνησης, στην οποία η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει μικροπολιτικούς τακτικισμούς που αντί να διευκολύνουν τις συγκλίσεις, ορθώνουν εμπόδια στην αναζήτησή τους. Και η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιπαραβάλει το δικό του παράδειγμα, τον χειρισμό που έγινε για τον νόμο Διαμαντοπούλου. «Προηγήθηκαν 14 μήνες διαβούλευσης, ένας εξαντλητικός διάλογος, που έφερε στο τραπέζι όλα τα μέρη, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και στο τέλος προέκυψε η συναίνεση των 4/5 της Βουλής», λέει ο κ. Παραστατίδης.

«Χωρίς διάλογο;»

Στο σήμερα, ο ίδιος χαρακτηρίζει πρωτόγνωρο τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση. «Δεν έχει ξαναγίνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς διάλογο. Στην Κύπρο, που επικαλείται η κυβερνητική πλευρά ως παράδειγμα, προηγήθηκε διάλογος χρόνων. Εδώ ξεκίνησε μια συζήτηση χωρίς να γνωρίζουμε το νομοσχέδιο. Με ένα non paper και με τη μορφή ερωταπαντήσεων».

«Δεν λέμε “όχι σε όλα”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε στο τραπέζι και στον δημόσιο διάλογο ένα άλλο σχέδιο», λέει ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, η διαφορετική πρόταση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ στον δημόσιο διάλογο είναι το «σκανδιναβικό μοντέλο». Μία από τις ουσιώδεις διαφορές του είναι, σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδη, ότι θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο που διασφαλίζει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των μη κρατικών πανεπιστημίων και επίσης θέτει υψηλές προδιαγραφές για το επίπεδο σπουδών και έρευνας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Επιπλέον περιλαμβάνει τη λειτουργία Ενιαίας Αρχής Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό πανεπιστήμιο.

«Η προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της λειτουργίας πανεπιστημίων με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Υποκριτικά χρησιμοποιεί τον όρο “μη κερδοσκοπικά” για να περάσει η πρότασή της από το ΣτΕ», αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θεωρεί ότι το μοντέλο που επιδιώκεται να εφαρμοστεί είναι παρωχημένο και εντελώς αναντίστοιχο με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. «Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1990 σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ιδρύθηκαν παραρτήματα κυρίως αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων, με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και κάλυψαν την τοπική ζήτηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι ευρωπαϊκό μοντέλο. Εφαρμόστηκε σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Υεμένη, η Κίνα, η Ρωσία. Η Ελλάδα θεωρεί ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία χωρών;».

Ο κ. Παραστατίδης θεωρεί ότι δεν υπάρχει σενάριο για έλευση μεγάλων πανεπιστημίων στη χώρα μας. «Θα έρθουν μεσαία και κάτω. Θα προσελκύσει αυτό ξένους φοιτητές; Ισως από Βαλκάνια. Αυτό θέλουμε;».

Είναι ουσιαστική η διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ ή πρόκειται για μια προσχηματική επίκληση, προκειμένου να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση, να μην εισπράξει πολιτικό κόστος ή για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από τη δεξαμενή όσων αντιδρούν; Ο αρμόδιος τομεάρχης υπεραμύνεται αυτής της προσέγγισης και λέει ότι το κόμμα κατέθεσε συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη πρόταση για διαβούλευση. «Δεν λέμε “όχι σε όλα”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε στο τραπέζι και στον δημόσιο διάλογο ένα άλλο σχέδιο και υποστηρίζουμε ότι το μοντέλο που εμείς προτείνουμε έχει δοκιμαστεί στο πεδίο και έχει πετύχει. Και, τελικά, να γίνει συζήτηση, να γίνει σύγκριση και να φανεί στην πράξη ποιοι είναι αναχρονιστικοί και ποιοι φέρνουν μια ρεαλιστική προοπτική», λέει ο κ. Παραστατίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT