Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο 19χρονος Σύρος J.H. βρέθηκε να κρατείται παρά τη θέλησή του μέσα σε ένα τρέιλερ μαζί με άλλους 12 μετανάστες, την ώρα που ο Εβρος καιγόταν. Είχε προηγηθεί η αρπαγή τους, με την απειλή και τη χρήση βίας. Οι 13 παράτυποι μετανάστες, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας, είχαν συλληφθεί από τρεις αυτόκλητους «σερίφηδες» της περιοχής, δύο Ελληνες και έναν αλβανικής καταγωγής.
Με γροθιές και κλωτσιές, τη χρήση μιας μεταλλικής ράβδου και την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, με την οποία οι τρεις πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, οι οχτώ Σύροι και οι πέντε Πακιστανοί κρατήθηκαν, κατά περίπτωση, από μία έως τέσσερις ώρες στο κλειστό τρέιλερ που έσερνε με το όχημά του ένας εκ των τριών κατοίκων, ενώ η πράξη της παράνομης κράτησης έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, μέσω βίντεο που είχαν τραβήξει, χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών τους, οι ίδιοι οι δεσμώτες τους.
«Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε ένα κλουβί να τους περιφέρουνε, να τους χτυπάνε, να τους ξεγυμνώνουνε, να βρίσκονται κατηγορούμενοι για εμπρησμό, να περιμένουν 12ωρα απολογούμενοι, να δούνε αν θα πάνε φυλακή», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος των οκτώ Σύρων, Νικόλαος Καραβελάκης.
25 κομμάτια
«Εχω φορτώσει 25 κομμάτια», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο αλβανικής καταγωγής άντρας, εννοώντας ότι είχε πιάσει 25 μετανάστες. Οι τρεις άντρες, κάτοικοι της περιοχής, ήταν οργανωμένοι σε ομάδες περιφρούρησης και εντοπισμού μεταναστών, ως άλλοι «κυνηγοί κεφαλών», αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων σε ομάδα της εφαρμογής επικοινωνίας Viber που είχαν κοινό στόχο το κυνήγι μεταναστών.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί των τριών ανδρών, ότι οι μετανάστες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να προσπαθούν να ανάψουν φωτιά χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ένα υποτιθέμενο μπαλόνι το οποίο περιείχε βενζίνη, αλλά και ένα μαχαίρι με το οποίο θα προκαλούσαν τη δημιουργία σπινθήρων.
Κανένα από τα υποτιθέμενα αντικείμενα δεν εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, ενώ η πρόθεση πρόκλησης φωτιάς με το μαχαίρι καταρρίφθηκε στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως «αντίθετη στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής». Επιπλέον, από την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης προκύπτει ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον φερόμενο ως εμπρηστικό μηχανισμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους 13. Κατέστη, έτσι, σαφές πως τα μοναδικά στοιχεία σε βάρος των μεταναστών προέρχονταν από τις καταθέσεις των τριών ανδρών.
Βούλευμα καταπέλτης
Στην πραγματικότητα, οι τρεις άνδρες απέσπασαν τους μετανάστες από τις ομάδες τους, με τις οποίες διέσχιζαν παρατύπως την ελληνική επικράτεια και οι οποίες συναποτελούνταν από γυναικόπαιδα, όπως μαρτυρά φωτογραφικό υλικό που έδωσαν οι ίδιοι οι θύτες στις Αρχές.
Στο βούλευμα, που απαλλάσσει τους 13 μετανάστες από τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού και κατασκευής και χρήσης εμπρηστικών υλών και μηχανισμού, γίνεται αναφορά στη «βαθιά αντικοινωνική και εξευτελιστική συμπεριφορά» προς τους μετανάστες, στους οποίους οι τρεις κάτοικοι του Εβρου «δεν απέδιδαν αξία ανθρώπου».
«Η απόφαση δικαιώνει την κοινή λογική. Είναι μια επικρότηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και του κράτους δικαίου πρωτίστως», λέει ο κ. Καραβελάκης. «Θέτει φραγμούς στο τι μπορεί να κάνει κάποιος επικαλούμενος το άρθρο 120 του Συντάγματος. Διότι όλοι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι σερίφηδες “πατάνε” στο 120, παριστάνοντας τους θεματοφύλακες».
Αθώοι οι 13 – κρατούνται οι «σερίφηδες»
Για εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στη χώρα κάνει λόγο ο συνήγορος των μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η δικαιοσύνη αποδίδεται ανεξαρτήτως του ποιον αφορά» και προσθέτοντας: «Οι δικοί μου εντολείς είναι παράνομοι. Εχουν τελέσει την πράξη της παράνομης εισόδου στη χώρα. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν, ούτε καν στην Αστυνομία, να μην τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να φερθεί με τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφήσει τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει τον ρόλο της».
Οι περισσότεροι από τους 13 βρίσκονται ήδη στη διαδικασία επανένωσης με τους δικούς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο κ. Καραβελάκης επισημαίνει την ανακούφισή τους ήδη από τη στιγμή που τους γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα κρατούνταν. «Στο τέλος αυτοί οι άνθρωποι, ενώ θα μπορούσαν να πούνε τα πάντα, εκτός από το “ευχαριστώ” σε εμάς τους συνηγόρους και αφού έκλαψαν, γύρισαν και είπαν ότι αγαπούν την Ελλάδα και δεν είχαν ποτέ σκοπό να κάνουν κάτι κακό. Η Ελλάδα ήταν ο δρόμος προς τις οικογένειές τους που ζουν στο εξωτερικό», λέει ο ίδιος.
Οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες», οι οποίοι βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, αναμένεται να δικαστούν για τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων βιαιοπραγίας ή διχόνοιας με ρατσιστικό κίνητρο, καθώς και αρπαγής με ρατσιστικό κίνητρο και έκθεσης σε κίνδυνο.