Πλημμύρες: Τι προτείνουν οι Ολλανδοί για τη Θεσσαλία

Πλημμύρες: Τι προτείνουν οι Ολλανδοί για τη Θεσσαλία

Δυσαρέσκεια από τον περιφερειάρχη επειδή δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη χθεσινή παρουσίαση του master plan για τη Θεσσαλία από την ολλανδική εταιρεία HVA Ιnternational, που αφορά κυρίως την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιφέρειας. Η αρχική επικοινωνία της ομάδας των Ολλανδών σε τοπικό επίπεδο –προκειμένου να συλλεγούν τα αναγκαία δεδομένα– είχε πραγματοποιηθεί με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, το φθινόπωρο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο για μια κλειστή σύσκεψη σε επίπεδο κυβέρνησης που αφορούσε τις προτάσεις της ομάδας των Ολλανδών και την αναδιάρθρωση της Θεσσαλίας.

Μια πρόταση, ένα draft, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αξιολογήσει κυρίως ως προς το κόστος υλοποίησης όσων προτείνονται, δεδομένου ότι το ύψος της χρηματοδότησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

«Το τελικό σχέδιο, τι μπορεί να γίνει δηλαδή, θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί», τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο δεν κλήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος θα ενημερωθεί σχετικώς τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων που προτείνει η ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων είναι 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν κυρίως έργα υποδομής και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ένα δίκτυο μικρών φραγμάτων σε διάφορα σημεία στα ορεινά, προκειμένου να συγκρατείται κάποια ποσότητα νερού και να μη φθάνει άμεσα στην πεδιάδα όταν συμβαίνει έντονη βροχόπτωση.

Το master plan της ομάδας εμπειρογνωμόνων είναι ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν κυρίως έργα υποδομής και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Το κόστος παρεμβάσεων

Από την άλλη, το κόστος των παρεμβάσεων θα παίξει ασφαλώς κυρίαρχο ρόλο στο τι θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. «Η πρόταση είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά στο σύνολό της», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

«Είναι σαν να θέλετε να φτιάξετε ένα σπίτι και καλείτε έναν αρχιτέκτονα να σας κάνει μια πρόταση. Σας παραδίδει λοιπόν την πρότασή του, αλλά το αν θα προχωρήσετε στην υλοποίησή της είναι δική σας απόφαση», ανέφερε σχετικά στην «Κ» ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, επικεφαλής των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων. «Το σχέδιο περιλαμβάνει πολλά τεχνικά κομμάτια που αφορούν την αντιπλημμυρική οχύρωση των διαφόρων περιοχών, όπως επίσης και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία. Περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιφέρεια», συμπλήρωσε ο κ. Γκουζούρης. Παράλληλα, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται και κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τη σύσταση του οργανισμού υδάτων.

Ο φόβος μιας νέας πλημμύρας είναι πάντως μεγάλος στη Θεσσαλία, καθώς πλέον το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε μικρές απορροές, ενώ ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε πολλά σημεία έχει «γεμίσει». Πριν από λίγες ημέρες, με μια μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή των Φαρσάλων, κάποιες περιοχές πλημμύρισαν και πάλι. Την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί τη Θεσσαλία σε συνέχεια των επαφών με τους αγρότες και τους φορείς της περιοχής, ωστόσο η συνάντηση τελικά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετάσχει στον προσυνεδριακό διάλογο στη Θεσσαλονίκη, οπότε δεν θα έχει χρονικά τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας αρχικά και στη συνέχεια με εκπροσώπους των φορέων της περιοχής. Οσον αφορά την πιθανότητα επιπλέον παροχών, από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια. Πάντως αναμένεται η έγκριση του προγράμματος αποζημιώσεων ύψους 40 εκατ. από την Ε.Ε. για τις παρακάρλιες περιοχές που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και της συνακόλουθης πρόσκλησης, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT