Μεταναστευτικό: Οι ροές πιέζουν τη νότια Κρήτη

Μεταναστευτικό: Οι ροές πιέζουν τη νότια Κρήτη

Περίπου 300 αφίξεις μεταναστών το Σαββατοκύριακο, 1.500 το τρίμηνο

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νότια παράλια της Κρήτης ανησυχούν την κυβέρνηση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αφιχθέντες πλησίασαν τους 300, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει από την Αίγυπτο διά θαλάσσης στη Γαύδο και στην Κρήτη περίπου 1.500 άτομα.

Οι αφίξεις αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τμήματος του νησιού από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης θα επισκεφθεί την Κρήτη για να συνομιλήσει με τις τοπικές αρχές και να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Προσπάθεια για λύση αναμένεται να δοθεί και σε συνεργασία με την Κομισιόν προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο.

300 αφίξεις μέσα σε δύο μόνο ημέρες

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη, οι οποίες μάλιστα τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν αυξητική τάση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αφιχθέντες στα νότια παράλια της Κρήτης πλησίασαν τους 300, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει από την Αίγυπτο διά θαλάσσης στη Γαύδο και την Κρήτη περίπου 1.500 άτομα.

Η πλειονότητα των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι άνδρες, ενώ μικρό ποσοστό έχει δηλώσει υπηκοότητα από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Οι αφίξεις αφορούν όλο το νότιο τμήμα του νησιού, από τον νομό Χανίων αλλά και παραλίες του Ηρακλείου, εφόσον οι βάρκες εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αναφέρει στην «Κ» ότι οι αυξημένες αφίξεις στην Κρήτη είναι ένας νέος μεταναστευτικός δρόμος και «ασφαλώς μας ανησυχούν. Ωστόσο θα αντιμετωπίσουμε το θέμα σε συνεργασία με την Ευρώπη». Ο κ. Καιρίδης έθεσε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, που από τις αρχές του χρόνου φτάνουν σε Κρήτη και Γαύδο –με αφετηρία την Αίγυπτο και ενδιάμεσο σταθμό τα παράλια της Λιβύης–, στα δύο τελευταία συμβούλια υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε., προκαλώντας μάλιστα έκπληξη στους συνομιλητές του, όπως ο ίδιος αναφέρει. Ωστόσο αναμένεται ότι θα υπάρξει σχετική παρέμβαση από την Κομισιόν το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να υπογραφεί σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο.

Τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, ενόψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει άμεσα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναμένεται να μεταβεί στο νησί προκειμένου να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών για να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ενόψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει άμεσα. «Αναμένουμε τον υπουργό και θα είμαστε σε συνεννόηση έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ ανησυχητική, «καθώς φτάνουν συνέχεια άνθρωποι, ο αριθμός των οποίων όσο ο καιρός καλυτερεύει θα αυξηθεί».

Πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης ανέφεραν ότι τις περισσότερες φορές οι βάρκες, που ξεκινούν από το λιμάνι του Τομπρούκ της Λιβύης, ύστερα από ένα διήμερο ταξίδι στα ανοιχτά, εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα όπου εκπέμπουν σήμα SOS, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη είναι πολύ επικίνδυνα και οι επιβαίνοντες που δεν έχουν μαζί τους τρόφιμα ή σωστικά μέσα διασώζονται από το ελληνικό λιμενικό. Στην Κρήτη δεν υπάρχουν οργανωμένες υποδομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη φιλοξενία μεταναστών, με αποτέλεσμα όσοι φτάνουν να μεταφέρονται σε σημεία της πόλης όπου δημιουργούνται πρόχειρα καταλύματα. Τη σίτιση και φροντίδα τους αναλαμβάνουν η Περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης. Χθες, λόγω του αυξημένου αριθμού των αφίξεων σε διαφορετικά σημεία και περιστατικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεγάλος αριθμός μεταναστών παρέμενε στο Λιμεναρχείο Χανίων προκειμένου να καταγραφεί. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί αναμένεται να μεταφερθούν στη δομή που υπάρχει στη Μαλακάσα, ενώ κάποιοι εξ αυτών, εφόσον προκύπτουν σχετικά στοιχεία από την αστυνομία, θα οδηγούνται στο προαναχωρησιακό κέντρο στην Αμυγδαλέζα. Στη δομή στη Μαλακάσα φιλοξενούνται ήδη όσοι έχουν φτάσει από την αρχή του χρόνου στις νότιες ακτές της Κρήτης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες σε πολλά επίπεδα, ώστε να μειωθούν οι ροές με παρέμβαση από την πλευρά της Αιγύπτου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τονίζει ότι από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης θα υπάρξει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση του θέματος των αφίξεων στην Κρήτη, ώστε να δημιουργηθούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

«Κλειδί» το Κάιρο για μείωση των ροών

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση. Στη «σκιά» του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και της πολιτικής «πίεσης» των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέτει προτεραιότητα τη λεγόμενη εξωτερική διαχείριση του μεταναστευτικού –ιδιαίτερα στον μεσογειακό διάδρομο– μέσω υπογραφής μνημονίων συνεργασίας με χώρες της Βόρειας Αφρικής. Εχοντας ήδη ολοκληρώσει σχετικές συμφωνίες, με βασικό στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και των επαναπατρισμών, με Τυνησία και Μαυριτανία, η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη Κυριακή το Κάιρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν θα συνοδεύεται, μάλιστα, από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως εάν επίκειται υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο –στο πρότυπο εκείνων με Τυνησία και Μαυριτανία–, λέγοντας απλώς ότι θα «γίνει επίσκεψη στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις αιγυπτιακές αρχές» (σ.σ. για ενίσχυση της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. – Αιγύπτου), ωστόσο οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών – Καΐρου φαίνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σ’ αυτό συνηγορεί και η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη την περασμένη Δευτέρα, όταν προσερχόμενος στη συνεδρίαση των «27» Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της στα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο των ροών από την Τουρκία, όσο και με τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, ενόψει και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αιγύπτου».

Κεντρικός στόχος των ευρωπαϊκών συμφωνιών με τις χώρες της Βορείου Αφρικής είναι η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των δικτύων διακίνησης μεταναστών, καθώς και οι τρεις υποδέχονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από γειτονικές εμπόλεμες χώρες, οι οποίοι στη συνέχεια προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα σε υπερφορτωμένα πλοία.

Τα «πακέτα»

Ως αντάλλαγμα από την Ε.Ε. δίνονται γενναιόδωρα «πακέτα» οικονομικής ενίσχυσης. Η συμφωνία με τη Μαυριτανία, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη κατά την επίσκεψη της αρμόδιας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον στη χώρα, περιλαμβάνει ενίσχυση ύψους 210 εκατ. ευρώ, ενώ στις 4 Μαρτίου η Κομισιόν αποδέσμευσε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ –από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ– προς την κυβέρνηση της Τυνησίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT