Γιατί αυξήθηκαν οι φάρσες για βόμβες

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Κ» πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., μέσα σε ένα τρίμηνο, καταγράφηκαν τόσες κλήσεις για «ψεύτικη απειλή» όσες σημειώθηκαν σε ολόκληρη την περσινή χρονιά

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η αστυνομία για τοποθέτηση βόμβας, καθώς και οι κλήσεις από πολίτες για ύποπτα αντικείμενα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «Κ» πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές του έτους. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί τόσα απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα όσα σημειώθηκαν πέρυσι σε ολόκληρη τη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους συνολικά 36 απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Από αυτά, σχεδόν 16 καταγράφηκαν στην Αττική και 9 στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι αρχές δέχθηκαν την ίδια ημέρα τρία τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Πρωτοδικείο, αλλά και σε στούντιο εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ANT1. Οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) απέκλεισαν τα σημεία και προχώρησαν σε εκκένωση των κτιρίων, όμως δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο. Σύμφωνα με τη μετέπειτα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα τρία επίμαχα περιστατικά, διαπιστώθηκε ότι ο φαρσέρ πραγματοποίησε το τηλεφώνημα από καρτοτηλέφωνο και γι’ αυτό οι αστυνομικοί ερευνούν κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας από την περιοχή, προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 23 Φεβρουαρίου, άγνωστοι φαρσέρ τηλεφώνησαν σε τηλεοπτικά κανάλια, όπου ανέφεραν πως θα σκάσουν βόμβες σε τρεις πρεσβείες και στη Βουλή. Αμεσα όλοι οι χώροι αλλά και οι δρόμοι πέριξ αυτών αποκλείστηκαν, προτού διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για ακόμη μια φάρσα. 

Ο κατάλογος βέβαια δεν τελειώνει εκεί, αφού μόνο τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα στον σταθμό της Καλλιθέας της γραμμής 1 του μετρό, στον Αρειο Πάγο, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα στον ΟΠΕΚΑ και στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».  

«Η επικαιρότητα “φουντώνειτην ψεύτικη απειλή»

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τις πηγές της ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι ασύνδετο ούτε με τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου, αλλά ούτε και με την έκρηξη που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου στην οδό Σταδίου στο ύψος του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «όταν κάτι είναι στην επικαιρότητα “φουντώνει” την ψεύτικη απειλή». Πάντως, τα πράγματα σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα ήλπιζαν οι φαρσέρ, επειδή κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και συλληφθεί.  

Τα δύο περιστατικά, του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, φαίνεται πως έχουν ανησυχήσει επίσης μερίδα πολιτών, καθώς έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα για ύποπτα αντικείμενα προς τις αρχές. Πρόκειται για αντικείμενα τα οποία συνήθως είναι τσάντες, βαλίτσες ή μπαγκαζιέρες και οι πολίτες μπορεί να δουν καθώς περπατούν στον δρόμο και να ειδοποιήσουν την Αστυνομία προκειμένου νa διαπιστωθεί αν πρόκειται για εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σε παλαιότερες περιπτώσεις αυτά τα αντικείμενα πιθανώς να μην κέντριζαν το ενδιαφέρον αυτών των πολιτών, όμως πλέον η κατάσταση φαίνεται να είναι διαφορετική. Το τελευταίο σχετικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν πολίτης κάλεσε την Αμεση Δράση επειδή εντόπισε «ύποπτη» τσάντα έξω από πολυκατοικία στο Παγκράτι. Αμεσα στο σημείο έσπευσαν άνδρες του ΤΕΕΜ, όπου διαπίστωσαν πως η συγκεκριμένη τσάντα δεν αποτελούσε κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT