Αναβαθμίζεται το Π.Ν. με την προσθήκη τριών «κυνηγών υποβρυχίων»

Αναβαθμίζεται το Π.Ν. με την προσθήκη τριών «κυνηγών υποβρυχίων»

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk που άρχισε να παραλαμβάνει η Ελλάδα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) επιτυγχάνεται με την προσθήκη στο «οπλοστάσιό του» των τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk. Η επίσημη τελετή παραλαβής τους έγινε χθες στη βάση ελικοπτέρων του Π.Ν. στο Κοτρώνι Μαραθώνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια. Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα των συνολικά επτά ελικοπτέρων αυτού του τύπου που θα αποκτήσει η χώρα μας και η ενσωμάτωσή τους στον στόλο πτητικών μέσων του Π.Ν. συνεπάγεται αδιαμφισβήτητη ενίσχυση, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα που τα έχουν καταστήσει το πλέον φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στον πόλεμο επιφανείας, ενώ, ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιηθούν και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και σε επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας.

Τη σημαντική προστιθέμενη αξία που προσδίδουν τα νέα ελικόπτερα στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Αμυνας, από την πλευρά του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μαζί με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, τα Aegean Hawk, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα αποκτήσει με την πρόσκτηση αυτών των επτά ελικοπτέρων έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων, ο οποίος προστίθεται επίσης στα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού, το πρόγραμμα των οποίων είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα, ένα νέο υπόδειγμα με εκσυγχρονισμό, με ομοιοτυπία, με οικονομίες κλίμακας, με συμβάσεις Follow On Support, κυριολεκτικά μια μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων».

Εως το 2025

Η παραγγελία των συνολικά επτά ελικοπτέρων ΜΗ-60R από τη χώρα μας έγινε σε δύο φάσεις. Για τα τέσσερα πρώτα τον Ιούλιο του 2020 και τα τρία επόμενα τον Απρίλιο του 2021, μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση. Τα τρία πρώτα, που είναι τα ελικόπτερα της δεύτερης παραγγελίας, η οποία υλοποιήθηκε πιο νωρίς, έφτασαν στη χώρα μας με μεταγωγικά αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένονται το 2025.

Ο χαρακτηρισμός που δίνεται στα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι «κυνηγοί υποβρυχίων», καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και κρούσης που τα καθιστούν κορυφαία στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τα ελικόπτερα που παραλαμβάνει η χώρα μας διαθέτουν εγκατεστημένο το σύστημα υπερύθρων FLIR δεύτερης γενιάς AAS-44 της Raytheon που προσφέρει διευρυμένη νυχτερινή όραση και καθοδήγηση πυραύλων AGM-114 Hellfire, εκτοξευτή 25 θέσεων για ηχοσημαντήρες AN/SSQ-36/53/62 και εξελιγμένο σόναρ ΑΝ/AQS-22, πυλώνες για τορπίλες ΜΚ-46, κατευθυνόμενα βλήματα Penguin και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Η απόκτησή τους και η ενσωμάτωσή τους στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος στο Αιγαίο, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται με τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, στα οποία η Αγκυρα έχει επενδύσει για βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της κάτω από τη θάλασσα.

Τα νέα ελικόπτερα θα «κουμπώσουν» στις τρεις φρεγάτες FDI κλάσης «Κίμων» (Belharra) και στις τέσσερις ΜΕΚΟ κλάσης «Υδρα». Παράλληλα, η αξία κτήσης τους ενισχύεται από τη συμβατότητά τους με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των νατοϊκών συμμάχων. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού σε αυτό το στοιχείο, που συνοδεύθηκε από την επισήμανση ότι ενδυναμώνεται ο ρόλος της χώρας μας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT