Κλιματική κρίση και ενέργεια: Από την Ασία οι μισές εκπομπές αερίων

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Από την Ασία οι μισές εκπομπές αερίων

Στις συνολικές εκπομπές CO2, την πρώτη θέση κατέχει η Κίνα, ακολουθούμενη από τις (με πτωτική πορεία) Ηνωμένες Πολιτείες και την (με ανοδική πορεία) Ινδία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Κ. Δρίτσα

Στις συνολικές εκπομπές CO2, την πρώτη θέση κατέχει η Κίνα, ακολουθούμενη από τις (με πτωτική πορεία) Ηνωμένες Πολιτείες και την (με ανοδική πορεία) Ινδία. Οι χώρες της Ασίας αντιπροσωπεύουν άνω του 50% των παγκόσμιων εκπομπών. Στις κατά κεφαλήν εκπομπές, η Ινδία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να πραγματοποιεί μείωση και πλέον να έχει 40% λιγότερες από αυτές της Κίνας, που το 2023 ξεπέρασε την Ιαπωνία, ανεβαίνοντας στη 2η θέση. Η Κίνα ακολουθεί και εδώ ανοδική τάση, αν και ακόμη παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις (μακράν) πρώτες Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι θάνατοι ανά τεραβατώρα παγκοσμίως

Ο άνθρακας παράγει 820 τόνους ισοδύναμου CO2/γιγαβατώρα, ακολουθούμενος από το πετρέλαιο με 720 τόνους και αρκετά πιο πίσω από το φυσικό αέριο με 490. Σύμφωνα με στοιχεία του OurWorld in Data, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ατυχήματα από εξόρυξη – καύση άνθρακα προκαλούν 25 θανάτους/τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι το πετρέλαιο ευθύνεται για 18 ετήσιους θανάτους και το φυσικό αέριο για 3. Η υδροηλεκτρική ενέργεια προκαλεί 1 ετήσιο θάνατο, ενώ η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια κατατάσσονται στις ασφαλέστερες πηγές ενέργειας με λιγότερους από 0,1 ετήσιους θανάτους/τεραβατώρα.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Από την Ασία οι μισές εκπομπές αερίων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT