Επιασαν δουλειά οι ελεγκτές στη Μύκονο

Επιασαν δουλειά οι ελεγκτές στη Μύκονο

Αυτοψίες σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ξενοδοχεία και λατομικές εγκαταστάσεις του νησιού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μύκονο βρίσκονται από χθες μεικτά κλιμάκια για πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων. Η λίστα των προς έλεγχο επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεγάλα κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια του νησιού, αλλά και ξενοδοχεία και λατομικές εγκαταστάσεις. Οι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ενόψει της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη Μύκονο βρίσκονται από χθες τέσσερα μεικτά κλιμάκια ελέγχου. Σε αυτά είναι επικεφαλής οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχουν και στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι επιθεωρητές θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε γνωστές επιχειρήσεις του νησιού, αναζητώντας τυχόν πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η λίστα των προς έλεγχο επιχειρήσεων περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα beach bars που βρέθηκαν πέρυσι στο προσκήνιο, αλλά και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στόχος της επιχείρησης είναι να υπάρξει εγκαίρως εικόνα, πριν από το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, για το κατά πόσο συμμορφώθηκαν τα beach bars που είχαν βρεθεί πέρυσι στην επικαιρότητα.

Στο στόχαστρο των κλιμακίων θα βρεθούν και λατομικές επιχειρήσεις του νησιού, σύμφωνα πάντα με πηγές της «Κ». Πέρυσι το καλοκαίρι, μεικτό κλιμάκιο είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένο έλεγχο σε τρεις λατομικούς χώρους του νησιού, στο πρώην μεταλλείο Βαρίτη (έχει κλείσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80) και σε λατομικές θέσεις στις περιοχές Αγριλιά και Σκυλάμπελα. Και στα τρία σημεία είχε διαπιστωθεί παράνομη λατόμευση από την εταιρεία Οικοδομική Μυκόνου Α.Ε. και μάλιστα είχαν συλληφθεί εργαζόμενοι με τη διαδικασία του αυτοφώρου και είχαν κατασχεθεί μηχανήματα. Ελεγχος είχε διενεργηθεί και σε άλλη θέση που είχε μετατραπεί από την ίδια εταιρεία σε χωματερή για απόβλητα από οικοδομικές εργασίες (μπάζα, κουφώματα, έπιπλα, καλώδια, πλαστικά, ελαστικά κ.λπ.) και είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Στόχος της επιχείρησης είναι να υπάρξει εγκαίρως εικόνα, πριν από το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, για το κατά πόσο συμμορφώθηκαν τα beach bars που είχαν βρεθεί πέρυσι στην επικαιρότητα.

Η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχου προβλέφθηκε τον Μάρτιο του 2023 (ν. 5037), μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος της Εφορείας Κυκλάδων. Τα πρώτα κλιμάκια επισκέφθηκαν το νησί τον Απρίλιο και κατέγραψαν παρανομίες σε 13 διάσημα beach bars και εστιατόρια του νησιού. Ακολούθησε η ολοκλήρωση των εκθέσεων ελέγχου – οι πρώτες δύο αφορούσαν το Principote στον Πάνορμο και τμήμα του Nammos στην Ψαρού και κατέδειξαν την ύπαρξη σημαντικών πολεοδομικών παρανομιών.

Οι δύο επιχειρήσεις προσέφυγαν στο Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) αλλά και δικαστικώς ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης επιβολής προστίμου και κατεδάφισης, όμως όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν. Ακολούθως, στις 9 Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τον Δήμο Μυκόνου να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των δύο καταστημάτων, όπερ και τελικά συνέβη χάρη στην παρουσία του εισαγγελέα εφετών Αιγαίου Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου (ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο πέρυσι στην επιβολή της νομιμότητας στις Κυκλάδες). Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις αυτοψίας για γνωστά καταστήματα του νησιού, όπως το Lohan στο Καλό Λιβάδι, το Pasaji στον Ορνό, το Alemagou στη Φτελιά, το Solymar στο Καλό Λιβάδι και άλλα. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση των καταστημάτων αυτών είναι ότι όλα έσπευσαν άμεσα να συμμορφωθούν, χωρίς να υποβάλουν διοικητικές και δικαστικές ενστάσεις, και κατεδάφισαν μόνοι τους τις παρανομίες σε διάστημα λίγων ημερών για να αποφύγουν τη σφράγιση, ενώ ακολούθησε και το Nammos στα τέλη Μαΐου.

Σύνθετη περίπτωση

H περίπτωση του Principote ήταν πιο σύνθετη, καθώς διαπιστώθηκε στα μέσα Μαΐου από τον εισαγγελέα η προσπάθεια «θαψίματος» με άμμο τσιμεντένιων επιφανειών, ενώ ο ιδιώτης ελεγκτής δόμησης, που κλήθηκε στις αρχές Ιουνίου να επιβεβαιώσει σε τι βαθμό είχαν εκτελεστεί οικειοθελείς κατεδαφίσεις, τελικώς διαπιστώθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι είχε καταγράψει μεγαλύτερο αριθμό κατεδαφίσεων από τον πραγματικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αρχικά αποφασίσει να επιτρέψει να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση σε δύο από τα οικόπεδα που κατείχε στον Πάνορμο, χωρίς να έχει κατεδαφίσει τις υπόλοιπες στα γειτονικά οικόπεδα (που ανήκαν σε άλλες εταιρείες, όλες όμως συνεργαζόμενες υπό την εμπορική ονομασία του ίδιου μπαρ). Μετά όμως τη γενική κατακραυγή, το υπουργείο δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία της επιχείρησης (η οποία τελικά κλήθηκε να καταβάλει 13 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα, ίσως το μεγαλύτερο πολεοδομικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT