Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Μογκουίτσι Μασίσι, απείλησε να στείλει 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία, εν μέσω πολιτικής διένεξης για το κυνήγι τους και την εξαγωγή τους εν είδει «τροπαίου» από σαφάρι.
«Δεν είναι αστείο», είπε στη γερμανική εφημερίδα BILD χθες, Τρίτη.
Ο Μασίσι εξαπέλυσε επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος –και την υπουργό Στέφι Λέμκε των Πρασίνων– που προσπαθούν να απαγορεύσουν την εισαγωγή «τροπαίων» στη Γερμανία, παρά τον υπερπληθυσμό ελεφάντων στην Μποτσουάνα.
«Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι στο Βερολίνο και να έχεις άποψη για τις υποθέσεις μας εδώ στην Μποτσουάνα. Πληρώνουμε το τίμημα ολόκληρου του κόσμου για την προστασία αυτών των ζώων», τόνισε.
Η Μποτσουάνα, που φιλοξενεί έναν πληθυσμό 130.000 ελεφάντων, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, έχει στείλει ήδη 8.000 άτομα στην Αγκόλα, άλλα 500 στη Μοζαμβίκη –και απείλησε τον Μάρτιο να στείλει 10.000 στο Λονδίνο– στο πλαίσιο αντιμετώπισης του «υπερπληθυσμού», όπως το έθεσε ο Μασίσι. «Θα θέλαμε να κάνουμε μιαν ανάλογη προσφορά και στη Γερμανία. Δεν δεχόμαστε το όχι ως απάντηση,» ανέφερε ο Μασίσι.
«Θέλουμε οι ελέφαντές μας να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ο γερμανικός καιρός είναι άσχημος γι’αυτούς. Αν τους αγαπάτε τόσο πολύ, λοιπόν, σας παρακαλώ, δεχτείτε το δώρο μας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα χαρακτήρισε την κατάσταση με τους ελέφαντες στη χώρα του σοβαρή. Λόγω του υπερπληθυσμού, η συμβίωσή τους με τους ανθρώπους είναι δύσκολη, με τον πρόεδρο να κάνει λόγο για συχνές επιθέσεις των μεγάλων, ευφυών θηλαστικών σε χωριά, καλλιέργιες, ακόμη και ανθρώπους – που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.
Επικρίσεις
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας επέκρινε την Μποτσουάνα για τα κυνηγετικά τρόπαια που προσφέρονται στους εύπορους Δυτικούς πελάτες. Το υπουργείο ανέφερε μάλιστα την πιθανότητα να περιοριστεί αυστηρά η εισαγωγή τέτοιων τροπαίων, για να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία προστατευόμενων ειδών.
Οπως υποστηρίζει ο Αφρικανός ηγέτης, το κυνήγι ελεφάντων στην Μποτσουάνα είναι σημαντικό για τη διατήρηση του πληθυσμού τους υπό έλεγχο, αλλά και ως πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους.
Η οργάνωση PETA για τα δικαιώματα των ζώων τάχθηκε υπέρ των σχεδίων της Λέμκε για τον περιορισμό και ενδεχομένως την απαγόρευση της εισαγωγής, χαρακτηρίζοντας το κυνήγι «τροπαίων» στα σαφάρι της χώρας «χόμπι πλούσιων, χορτάτων ανθρώπων που έχουν περισσότερα χρήματα από ηθική».
«Τα τρομακτικά ποσά που ξοδεύουν οι ερασιτέχνες κυνηγοί για ένα κυνηγετικό ταξίδι δεν καταλήγουν στον φτωχό πληθυσμό ή στη διοίκηση ενός εθνικού πάρκου, αλλά σχεδόν αποκλειστικά στις τσέπες των τουριστικών πρακτόρων και των ιδιοκτητών κυνηγετικών αγροκτημάτων», κατήγγειλε εκπρόσωπος της PETA στο Politico, αντιπροτείνοντας την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού και την επένδυση στον «φωτογραφικό τουρισμό» για την ενίσχυση των εσόδων. «Τα ζωντανά ζώα θα ωφελούσαν περισσότερο τη χώρα», επισήμανε.
Το 2019 η Μποτσουάνα ήρε την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού που είχε επιβληθεί πέντε χρόνια νωρίτερα για να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων και άλλων ειδών. Η άρση αυτή προκάλεσε την οργή των οικολόγων. Eκτοτε, η Μποτσουάνα αποφασίζει κάθε χρόνο τον αριθμό των ζώων που επιτρέπεται να θανατωθούν από κυνηγούς.
Πηγή: Politico/Guardian