Θεσσαλονίκη: Ανοιξε μετά από 102 χρόνια το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι (φωτογραφίες)

Θεσσαλονίκη: Ανοιξε μετά από 102 χρόνια το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι (φωτογραφίες)

Πάνω από 100 μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στον χώρο το πρωί της Τετάρτης για το Μπαϊράμι - Αστυνομικές δυνάμεις κοντά στο κτίριο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από 102 χρόνια, άνοιξε σήμερα πρώτη φορά για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη.

Οπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, πάνω από 100 μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στον χώρο σήμερα το πρωί για το Μπαϊράμι. 

Η απόφαση είχε ληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και ο ιμάμης που τελεί την προσευχή έχει επιλεγεί από το ελληνικό κράτος. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το makthes.gr, πρόκειται για τον Αιγύπτιο, Ταχα Αμπντελγκαλιλ, που είναι Ελληνας πολίτης και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υπήρξε ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την 10η Απριλίου. 

Ωστόσο, ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε να δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες της περιοχής, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα. 

Τέλος, σημειώνεται ότι από νωρίς σήμερα το πρωί υπάρχει αστυνομική παρουσία στο Γενί Τζαμί, ενώ αστυνομικός σκύλος έλεγξε τον χώρο πριν ανοίξει για τους πιστούς.

Θεσσαλονίκη: Ανοιξε μετά από 102 χρόνια το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι (φωτογραφίες)-1
ΙΝΤΙΜΕ

Θεσσαλονίκη: Ανοιξε μετά από 102 χρόνια το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι (φωτογραφίες)-2
ΙΝΤΙΜΕ

Θεσσαλονίκη: Ανοιξε μετά από 102 χρόνια το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι (φωτογραφίες)-3
ΙΝΤΙΜΕ

Οπως έγραφε η «Κ», σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στην Αττική εκτός από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών λειτουργούν ακόμη 15 αδειοδοτημένα τζαμιά, ενώ τα ανεπίσημα υπολογίζονται σε 55 με 60. Στη Θράκη λειτουργούν περί τα 300 τζαμιά και από ένα στην Κω, τη Ρόδο, τη Θήβα και τη Θεσσαλονίκη (στον τελευταίο όροφο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ), ενώ το Γενί Τζαμί χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Οι μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες είναι περίπου 125.000 και ζουν κατά κύριο λόγο στη Θράκη. Στην Αττική οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται σε 250.000, με τη μεγαλύτερη κοινότητα να είναι η πακιστανική. Βεβαίως, πολύ λιγότεροι υπάρχουν και σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ηλεία, Κρήτη, Θήβα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT