Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο, πέντε ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τη λήξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Κ» πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι στιγμής οι σχετικές αιτήσεις έχουν ανέλθει συνολικά στις 132.000. Βάσει των έως τώρα δεδομένων, μολονότι η πλειονότητα των αιτήσεων αφορά εκλογείς από το εσωτερικό της χώρας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων του εξωτερικού που έχει αιτηθεί να ψηφίσει στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου μέσω της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου είναι υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.
36.000 αιτήσεις από εκλογείς του εξωτερικού
Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, από το σύνολο των περίπου 132.000 αιτήσεων οι 96.000 εξ αυτών αφορούν εγγεγραμμένους εκλογείς του εσωτερικού. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό κοντά στο 72% επί του συνόλου των αιτήσεων.
Από το σύνολο των 132.000 αιτήσεων οι 96.000 αφορούσαν εγγεγραμμένους εκλογείς εντός Ελλάδας και οι υπόλοιπες 36.000 εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού.
Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι εγγεγραμμένοι εκλογείς του εξωτερικού που αιτήθηκαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ανέρχονταν σε περίπου 36.000. Πρόκειται για έναν αριθμό που, όπως σχολίασαν οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «είναι υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, καθώς τότε ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 17.000».
Αναφορικά με το αν υπάρχει προσδοκία αυτός ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σχολίασαν ότι «σίγουρα υπάρχει αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες. Αλλωστε, περάσαμε τις 100.000 αιτήσεις μόλις την περασμένη Παρασκευή και πλέον, πέντε ημέρες μετά, έχουμε ξεπεράσει τις 132.000».
Η ανθρωπογεωγραφία
Σχετικά με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται κυρίως οι αιτήσεις των εγγεγραμμένων εκλογέων από το εξωτερικό, οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι αυτές κυρίως είναι οι: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Βέλγιο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι αιτήσεις που προέρχονται από εγγεγραμμένους εκλογείς του εσωτερικού, «προέρχονται από όλη την Ελλάδα».
Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Βέλγιο.
Αναφορικά με την ηλικιακή κατηγορία των αιτούντων -τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό-, οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι περισσότερες εγγραφές (ποσοστό λίγο ψηλότερο από 20%) έχουν πραγματοποιηθεί από την ηλικιακή κατηγορία 41-50 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 51-60 ετών με ποσοστό 18,7% και η ηλικία 31-40 ετών με ποσοστό 17%.
Η διαδικασία της αίτησης
Μέχρι τις 12 το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, 29 Απριλίου, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr και να εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους διαπιστευτήρια εισόδου.
Αντίστοιχα, οι Ελληνες εγγεγραμμένοι εκλογείς οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν επίσης να εισέλθουν στην ίδια πλατφόρμα μέσω taxisnet. Σε περίπτωση όμως που δεν διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου, μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας συνδυαστικά. Επίσης, μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία του ελληνικού διαβατηρίου τους και του αριθμού δημοτολογίου τους συνδυαστικά.
Αποστολή του φακέλου
Επειτα από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι εκλογείς θα λάβουν στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει έναν φάκελο τον οποίο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει «να συμπληρώσουν με τους ευρωβουλευτές της επιλογής τους. Στη συνέχεια θα βάλουν το ευρωψηφοδέλτιο σε φάκελο. Στον ίδιο φάκελο θα εσωκλείσουν μια υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο της ταυτότητάς τους. Αυτόν τον φάκελο θα τον εσωκλείσουν σε έναν δεύτερο φάκελο που θα έχουν λάβει». Στη συνέχεια, οι εκλογείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ταχυδρομική εταιρεία που τους απέστειλε τον φάκελο, προκειμένου να έρθει να τον παραλάβει.
Προκειμένου οι φάκελοι επιστροφής να θεωρηθούν έγκυροι και να προσμετρηθούν, θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών αυστηρά έως τις 5 το απόγευμα της παραμονής των εκλογών, το Σάββατο 8 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι, βάσει όσων μετέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, όταν κλείσει η πλατφόρμα σε πέντε ημέρες, θα εκδοθούν περαιτέρω οδηγίες ώστε να εξηγηθεί η διαδικασία.
Προκειμένου οι φάκελοι επιστροφής να θεωρηθούν έγκυροι και να προσμετρηθούν, θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών αυστηρά έως τις 5 το απόγευμα της παραμονής των εκλογών, το Σάββατο 8 Ιουνίου. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα θεωρείται ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει ψηφίσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα του αποστέλλεται ένα ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του οποίου θα του γνωστοποιείται πως από τις 11 το πρωί της επόμενης ημέρας θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.
Προκειμένου να μη χάσουν αυτή την προθεσμία, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με την ταχυδρομική εταιρεία έως την 1η Ιουνίου, ώστε ο φάκελος να προλάβει να παραληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η καταμέτρηση
Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σχολίασαν ότι τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου «θα ανοιχτούν ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα που θα υπάρχουν στις κάλπες μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας».
Οπως άλλωστε σχολίασε, χθες, στην ΕΡΤ ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, την ημέρα των εκλογών οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων «από την κάλπη στην οποία θα έχουν καταχωρηθεί 1.000 επιστολικές ψήφοι, θα επιλέγουν κάθε φάκελο επιστροφής, θα τον ανοίγουν και θα αναζητούν το όνομα του/της ψηφοφόρου στον κατάλογο. Θα βλέπουν αν υπάρχει μέσα στον φάκελο η φωτοτυπία της ταυτότητας που ταυτοποιεί τον πολίτη, και αν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη. Στη συνέχεια τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο, θα τον πηγαίνουν στην κάλπη και θα τον αφήνουν μέσα».