Η Γαλλία ζητάει CROTALE από την Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Γαλλία ζητάει CROTALE από την Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Τη μεταφορά αντιαεροπορικής συστοιχίας CROTALE στο Παρίσι για την κάλυψη του εναέριου χώρου της πόλης στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ζητάει η Γαλλία από την Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου CROTALE της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) κατατέθηκε και επισήμως στην Αθήνα από τις γαλλικές αρχές, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται ότι εφόσον το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζεται τη συμμαχική συνδρομή προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσας που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Παρίσι θα «απελευθερώσει» δικές του συστοιχίες προκειμένου να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού ξεκίνησε σε διπλωματικό επίπεδο τον περασμένο Νοέμβριο, προφανώς δίχως να υπάρξει κάποια εξέλιξη έως τώρα. Οι Γάλλοι προτείνουν δύο τρόπους μεταφοράς της συστοιχίας. Είτε κατά το πρότυπο της ανάπτυξης Patriot της Π.Α. στη Σαουδική Αραβία για φύλαξη κρίσιμων υποδομών, δίχως, ωστόσο, να είναι σαφές αν θα καλύψουν το κόστος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ριάντ. Είτε μέσω δανεισμού για διάστημα μεγαλύτερο της διάρκειας των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου).

Το σύστημα CROTALE είναι γαλλικής κατασκευής (Thales) και εντάχθηκε στην Π.Α. το 2003, διαθέτει εκτοξευτές εμβέλειας 11-20 χιλιομέτρων και μέγιστο ύψος εμπλοκής 6 χιλιομέτρων. Είναι, εν ολίγοις, ιδανικό για τον σκοπό για τον οποίο το χρειάζονται οι Γάλλοι. Βεβαίως, το νέο αίτημα στην παρούσα φάση ανακίνησης της συζήτησης για την ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας ευλόγως προκαλεί συνειρμούς. Οπως η «Κ» έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία δύο χρόνια, η συζήτηση για την ανάγκη παροχής αντιαεροπορικών συστημάτων από τους συμμάχους, και την Ελλάδα συγκεκριμένα, ξεκίνησε την επόμενη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έκτοτε δεν έχει ποτέ σταματήσει. Αύριο, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης αναμένεται να επαναληφθούν οι πιέσεις, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για την ενίσχυση της Ουκρανίας (Ukraine Defense Contact Group), στο λεγόμενο «τυπικό Ραμστάιν» που έχει λάβει την ονομασία του από την πρώτη σχετική συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση, στη Γερμανία.

Η γαλλική πρόταση, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την Ουκρανία, είναι σαφές ότι αποτελεί ακόμη μία πολύ έμμεση παραίνεση προς την Αθήνα να «ξεκλειδώσει» τμήμα της αντιαεροπορικής άμυνάς της, στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ενίσχυσης του Κιέβου. Βέβαια, οι γαλλικές πιέσεις είναι πολύ πιο κομψές από εκείνες που προέρχονται από το Βερολίνο. Μάλιστα, τις τελευταίες δέκα ημέρες η παροιμιώδης έλλειψη τακτ των Γερμανών διπλωματών δεν περιορίστηκε στις πιέσεις να στείλει η Ελλάδα αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο, αλλά επεκτάθηκε και στην προσπάθεια περιχαράκωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη συγγραφή του κειμένου συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πόσο ανοιχτά εχθρικές είναι οι πιέσεις από την πλευρά του Βερολίνου προκύπτει από το γεγονός ότι η Αθήνα τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με τη Μαδρίτη, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό πως η Ισπανία έχει ήδη αποφασίσει να στείλει αντιαεροπορικά συστήματά της στην Ουκρανία.

Η Αθήνα δεν πρόκειται να μετατοπιστεί από τη θέση που έχει καταγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση περί μη παραχώρησης αντιαεροπορικών συστημάτων per se, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι και η θέση περί της προσφοράς στο επίπεδο του πυροβολικού θεωρείται αδύναμη ακόμη και από πιο καλόπιστους εταίρους που έχουν επωμιστεί σημαντικό βάρος των συνεισφορών προς την Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT