Χούλιγκαν: Από τις ρατσιστικές επιθέσεις, στην οπαδική βία

Χούλιγκαν: Από τις ρατσιστικές επιθέσεις, στην οπαδική βία

Η διαδρομή και το ποινικό παρελθόν ενός εκ των οκτώ ηγετικών στελεχών χούλιγκαν σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Σεπτέμβριος του 2012 όταν τρεις μετανάστες από το Πακιστάν δέχτηκαν την απρόκλητη ρατσιστική επίθεση δύο νεαρών στη Μεταμόρφωση. «Από πού είστε;» τους ρώτησαν προτού ορμήξουν. Ενας δεν πρόφτασε να ξεφύγει και δέχτηκε μαχαιριές στον θώρακα, στην κοιλιά και στην ωμοπλάτη. Επέζησε από θαύμα, η λάμα τον βρήκε μόλις ένα εκατοστό από την καρδιά. Ο συνεργός του δράστη απέσπασε από τον τραυματία το κινητό του τηλέφωνο. Στις επαφές εντόπισε τον θεράποντα γιατρό του –το θύμα έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη– και την ίδια νύχτα τον κάλεσε. «Πέθανε», του είπε, θεωρώντας πως οι μαχαιριές ήταν θανάσιμες. «Είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής». Από το ίδιο κινητό κάλεσε έπειτα έναν οπαδό του Παναθηναϊκού, τον έβρισε και τον απείλησε.

Είχε καταδικαστεί τον Νοέμβριο του 2017 για τον σοβαρό τραυματισμό μετανάστη με μαχαίρι και τον εμπρησμό επιχείρησης κουρέα από το Πακιστάν με βόμβα μολότοφ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ίδιος νεαρός, 19 ετών τότε, είχε πυρπολήσει με βόμβα μολότοφ την επιχείρηση ενός Πακιστανού κουρέα στη Μεταμόρφωση. Τον Νοέμβριο του 2017 καταδικάστηκε αμετάκλητα για αυτά τα δύο συμβάντα σε κάθειρξη 13 ετών και 4 μηνών από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, της ληστείας και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Μετά την αποφυλάκισή του, όμως, φαίνεται πως βρήκε περίοπτη θέση στις στρατιές των χούλιγκαν.

Στην ηλικία των 31 ετών σήμερα θεωρείται από την αστυνομία ως ένα από τα οκτώ ηγετικά στελέχη της «Θύρας 7» και η δράση του περιγράφεται στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κατά δεκάδων χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Παρά το ποινικό του παρελθόν φέρεται να παρακολουθούσε τους αγώνες του Ολυμπιακού με διαπίστευση και να περιφερόταν απρόσκοπτα στο γήπεδο, από θύρα σε θύρα, όπως αναφέρεται στη σχετική δικογραφία.

Ο 31χρονος φέρεται να ανήκει στους «μεγάλους», όπως τους αποκαλούν οι μικρότεροι ηλικιακά οργανωμένοι οπαδοί, ενώ κατά την αστυνομία εμφανίζεται να τους υποκινεί και στην εκδήλωση επεισοδίων. Το ποινικό παρελθόν του και η διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια εντός και εκτός των γηπέδων αποτελούν μία ψηφίδα που δείχνει τα υλικά από τα οποία έχει δομηθεί ο βίαιος κόσμος των χούλιγκαν, αλλά και το ιδιότυπο καθεστώς ανοχής που επικρατεί στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, το 2010, όταν ήταν ανήλικος, είχε βρεθεί στην κατοχή του μια φωτοβολίδα σε έλεγχο εκτός του ΣΕΦ προτού ξεκινήσει αγώνας μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Τον Απρίλιο του 2021 ο ίδιος οπαδός φέρεται να χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο έναν αστυνομικό και να τραυμάτισε ακόμη έναν μετά την επίτευξη γκολ του Ολυμπιακού μέσα στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Στο ιστορικό του υπάρχει ακόμη μία σύλληψη σε οπαδικά επεισόδια. Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2023 στο περιθώριο αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ φέρεται να πέταξε φωτοβολίδα με στυλό προς το σημείο που βρίσκονταν οι οπαδοί της κρητικής ομάδας. Μετά τη λήξη των επεισοδίων, εκτός γηπέδου πλέον, φέρεται να εκτόξευσε δεύτερη φωτοβολίδα με στυλό, η οποία μάλιστα κατέληξε σε φίλαθλο του Ολυμπιακού και όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε τον χτύπησε.

Το Εφετείο

Το 2017 η δίκη του στο Εφετείο για τις δύο επιθέσεις κατά μεταναστών στη Μεταμόρφωση κράτησε τέσσερις συνεδριάσεις. Εκείνος υποστήριξε ότι ήταν αθώος και πως δεν βρισκόταν καν στην Αθήνα, αλλά σε διακοπές στην Κέρκυρα όταν έγιναν οι αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με τη δευτεροβάθμια απόφαση, ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο, καθώς ήταν η πρώτη φορά που τον διατύπωνε μετά τη σύλληψή του, αλλά και τη δίκη του σε πρώτο βαθμό.

Για εκείνο το τηλεφώνημα προς τον οπαδό του Παναθηναϊκού με το κλεμμένο κινητό του θύματος, η μόνη εξήγηση που μπόρεσε να δώσει το δικαστήριο ήταν ότι ο δράστης «είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού».

Οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τα περιστατικά στη Μεταμόρφωση είχαν περιληφθεί μεταξύ άλλων και στο πόρισμα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής που είχε συντάξει ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT