Κομφούζιο προβλέπεται να δημιουργηθεί στην αγορά του αρνιού φέτος, σύμφωνα με όσα εκτιμούν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ισχύουν αλλά και της κυβερνητικής παρέμβασης. Η ένταξη του αρνιού στο πασχαλινό καλάθι με τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 10 ευρώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς που κάνουν λόγο για πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα καθεστώτα και όχι σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.
Ανθρωποι της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες για επάρκεια αμνοεριφίων καθώς πολλοί παραγωγοί πούλησαν ζώα σε Ισπανία και Ιταλία για το καθολικό Πάσχα αποκομίζοντας καλύτερες τιμές.
Στοπ στις ελληνοποιήσεις
Στο μεταξύ, υπουργική απόφαση που αφορά την τοποθέτηση σφραγίδας «ΕΛΛΑΣ» μόνο στα σφάγια που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, υπεγράφη και ανακοινώθηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται έως ότου εκδοθεί το επίσημο ΦΕΚ «εντός των ημερών», όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα έπρεπε να έχει καλέσει τη Διεπαγγελματική κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ) πριν να λάβει κάποια σχετική απόφαση, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Ιωάννης Φασουλάς.
«Η Διεπαγγελματική κατάφερε να βάλει να συζητήσουν όλες οι πλευρές, οι παραγωγοί, οι έμποροι, τα σφαγεία και τα κρεοπωλεία. Αποφασίσαμε να μονιάσουμε και αντί να τσακωνόμαστε στους δρόμους, να κάτσουμε και να συζητήσουμε τα όποια προβλήματα και να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τον κλάδο. Δεν μπορεί ο υπουργός να αποφασίζει για εμάς», λέει. «Να βάλουμε πλάτη εμείς, να βάλουν και οι έμποροι, να συνεργαστούμε», προσθέτει.
Η υπουργική απόφαση για τη σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» μόνο στα σφάγια που μεγάλωσαν στη χώρα υπεγράφη, αλλά εκκρεμεί η έκδοση του ΦΕΚ.
Οπως εξηγεί, για να φτάσει το αρνί στον καταναλωτή λιγότερο από 10 ευρώ το κιλό θα πρέπει να πουληθεί από τον κτηνοτρόφο στα 6 ευρώ. «Μα έτσι δεν βγάζουμε το κόστος εκτροφής. Θα μπορούσε να προβλεφθεί πριμ σφαγής 2 ευρώ το κιλό για τη συγκεκριμένη εποχή. Οι κτηνοτρόφοι έχουν βάλει πλάτη πληρώνοντας μεγάλους φόρους», καταλήγει ο κ. Φασουλάς.
Ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν σφάξει ζώα με τιμές 8,30-8,50 ευρώ το κιλό και περιγράφει τις συνέπειες της ένταξης του αρνιού στο «καλάθι» με τις τιμές που έχουν καθοριστεί. «Η απόφαση του υπουργείου θα φέρει αφόρητες πιέσεις από την πλευρά των εμπόρων, όπως συνέβη και πέρυσι. Θα μας ζητούν να δώσουμε τα ζώα με 6 ευρώ το κιλό αλλιώς δεν θα τα πάρουν». Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να τους μείνουν αρνιά, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσουν να τρέφουν, δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά να υποχωρήσουν, λέει ο κ. Μόσχος. Η πίεση προς την ελληνική κτηνοτροφία, που με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έχασε πόρους, έχει φέρει μείωση του ζωικού κεφαλαίου στον τομέα των αμνοεριφίων σε ποσοστό που φτάνει το 17% τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Πικέρμι, τονίζει ότι η πολιτική της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα και στρεβλώσεις μπορεί να φέρει, με αποτέλεσμα να καταλήξουν «όλοι δυσαρεστημένοι». Εκφράζει μάλιστα σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά δεδομένου ότι «μεγάλες ποσότητες ελληνικών αρνιών πουλήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς έπιασαν καλύτερες τιμές. Οι τιμές στα κρεοπωλεία θα κυμανθούν από 14 έως 15 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμησή του. Καθώς το φετινό Πάσχα είναι όψιμο τα αρνιά έχουν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής που θέλει να σουβλίσει να κληθεί να αγοράσει περισσότερα κιλά σε ακριβότερη τιμή.
Παράμετροι ακρίβειας
«Φέτος έχουμε δύο σημαντικές παραμέτρους, μεγαλύτερα και λιγότερα αρνιά. Επειδή δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κάποιον να πουλήσει όπου θέλει, ούτε να κάνουμε τα αρνιά να μη μεγαλώσουν, θα έπρεπε να έχει γίνει σχεδιασμός για όλο τον χρόνο και όχι την τελευταία στιγμή. Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι απλώς θα μειωθεί η κίνηση στα κρεοπωλεία», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις –οι οποίες πάντως σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους φέτος δεν χρειάζονται καθώς η τιμή του αρνιού από Ρουμανία είναι πιο ακριβή– το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθόρισε ότι η μπλε σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» θα μπαίνει μόνο στα ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα. Εως τώρα τα αμνοερίφια που εισάγονταν ζωντανά αλλά σφάζονταν στην Ελλάδα επίσης πωλούνταν με την ίδια σφραγίδα. Το μέτρο ωστόσο θα εφαρμοστεί μετά την επίσημη έκδοση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.