Ερευνα: Οι αγρότες ανησυχούν για το μέλλον

Ερευνα: Οι αγρότες ανησυχούν για το μέλλον

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ανήσυχοι σε σχέση με τη διασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος από το επάγγελμά τους τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται οι αγρότες, με τους αμπελοκαλλιεργητές να εκφράζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αβεβαιότητας. Οι περισσότεροι επίσης είναι δυσαρεστημένοι όσον αφορά την επίδραση των ρυθμίσεων της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ αναφέρουν ότι δεν είναι ενημερωμένοι σε σχέση με την εθνική στρατηγική για τη νέα ΚΑΠ. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research.

Ολοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα τι καλλιεργούν, ανησυχούν κυρίως για το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Ομως ανάλογα με τον κλάδο οι λόγοι ανησυχίας διαφοροποιούνται. Οι ελαιοκαλλιεργητές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την εγκατάλειψη του επαγγέλματος λόγω έλλειψης νέων. Για τους παραγωγούς δημητριακών το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας και συναλλαγής στην αλυσίδα τροφίμων, ενώ για την πτώση των τιμών κυρίως ανησυχούν όσοι παράγουν φρούτα και λαχανικά.

Οι αμπελουργοί αναφέρουν ως μεγάλη δυσκολία τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την έλλειψη εργατών γης. Για τους κτηνοτρόφους που παράγουν γάλα η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η έλλειψη νεοεισερχομένων στο επάγγελμα και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής και στήριξης του τομέα. Πιο απαισιόδοξοι είναι οι παραγωγοί δημητριακών (το 84% δηλώνει καθόλου ή ελάχιστα αισιόδοξο), οι γαλακτοπαραγωγοί (82%), οι αμπελουργοί (74%), οι ελαιοπαραγωγοί (67%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT