Blue Horizon: Βαρύ κατηγορητήριο για το πλήρωμα

Blue Horizon: Βαρύ κατηγορητήριο για το πλήρωμα

Παραπομπή σε δίκη με βαρύ κατηγορητήριο εισηγείται ο εισαγγελέας Πειραιά για τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon», για την υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ένα βίντεο συγκλόνισε τη χώρα. Εδειχνε μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» να σπρώχνουν τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη στην άκρη του καταπέλτη, ενώ το πλοίο απομακρυνόταν από την προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, με συνέπεια να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί, το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου.

Τώρα, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βλάσης Αθανασίου, προτείνει οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δύο εκ των οποίων, ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του πλοίου, κρατούνται ήδη προσωρινά στον Κορυδαλλό, να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που θα ορίσει ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, για να δικαστούν ως υπαίτιοι για ποικίλα εγκλήματα.

Η πρόταση του εισαγγελέα για τους τέσσερις κατηγορουμένους, που εργάζονταν στο «Blue Horizon».

Ο πλοίαρχος του «Blue Horizon» κατηγορείται ότι διατάραξε, με πρόθεση, την ασφάλεια της συγκοινωνίας πλοίου με επικίνδυνη για την ασφάλεια της υδάτινης συγκοινωνίας πράξη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ξεκίνησε τον απόπλου του πλοίου με τον καταπέλτη ανοιχτό. Ταυτόχρονα, κατηγορείται ότι αποφάσισε να τελέσει «το έγκλημα της υπόθαλψης κατά συρροή» και ότι «επιχείρησε εν γνώσει του να ματαιώσει τη δίωξη άλλων για τα κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν».

Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Ο ύπαρχος στο πλοίο κατηγορείται ότι «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τόσο κατά τη λήψη της απόφασης όσο και κατά την εκτέλεση της παρακάτω πράξης, με πρόθεση, σκότωσε άλλον». Ενώ ο καταπέλτης δεν είχε ακόμη ανελκυστεί, αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του Πειραιά, είδε τον Αντώνη Καργιώτη να τρέχει προς το πλοίο και «άρχισε να τον εξωθεί για να τον αποτρέψει να επιβιβασθεί, σπρώχνοντάς τον και τραβώντας τον με τα χέρια του προς την προβλήτα», σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ενώ ο Αντώνης Καργιώτης προσπαθούσε να επιβιβαστεί, «ο κατηγορούμενος συνέχιζε να τον απωθεί, μονολότι στο μεταξύ είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την προβλήτα». Το αποτέλεσμα «των απωθήσεων του κατηγορουμένου», λέει ο εισαγγελέας, ήταν να πέσει ο Αντώνης Καργιώτης στο κενό που είχε δημιουργηθεί μεταξύ προβλήτας και καταπέλτη, να βρεθεί στη θάλασσα και να πνιγεί. Κατηγορείται και για το ότι «μετήλθε, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, βία» που δεν ήταν απολύτως αναγκαία για την τάξη και την ασφάλεια του πλοίου, και την προστασία της ζωής των επιβαινόντων.

Ο υποπλοίαρχος, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία αξιωματικού πρύμνης, κατηγορείται ότι με πρόθεση προσέφερε συνδρομή «στον συγκατηγορούμενό του ύπαρχο του πλοίου κατά την τέλεση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο». Αν και είχε νομική υποχρέωση να ενεργήσει για να αποτρέψει το συμβάν και για τη διάσωση του θύματος που είχε πέσει στη θάλασσα, ώστε να μην επέλθει ο θάνατός του, σημειώνει ο εισαγγελέας, «ουδέν έπραξε προς παρεμπόδιση επέλευσης του ως άνω εγκληματικού αποτελέσματος». Οφειλε να δώσει εντολή να σταματήσουν οι χειρισμοί, να μην ξεκινήσει η διαδικασία της άπαρσης και να ενημερώσει άμεσα τον πλοίαρχο, τονίζει. Ταυτόχρονα, ήταν υπεύθυνος για τη ρίψη σωσιβίου σε περίπτωση εκτάκτου περιστατικού και, ενώ υπήρχαν δύο διαθέσιμα σωσίβια στο κατάστρωμα όπου βρισκόταν, δεν έριξε κανένα για τη διάσωση του Αντώνη Καργιώτη.

Για τη με πρόθεση προσφορά συνδρομής στον ύπαρχο κατά «την τέλεση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο», κατηγορείται ο ναύκληρος του «Blue Horizon», καθώς συνέδραμε την πρώτη φορά που ο συγκατηγορούμενός του άρχισε να εξωθεί τον Αντώνη Καργιώτη. Κατηγορείται και για ψυχική συνδρομή στον ύπαρχο, «ενθαρρύνοντας και επιδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά του με την αδρανή του στάση, ευρισκόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού πλησίον του ανωτέρου συγκατηγορούμενου και του θύματος», και για το ότι μετήλθε, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, βία, που δεν ήταν απολύτως αναγκαία για την τήρηση της τάξης, της ασφάλειας του πλοίου, και την προστασία της ζωής των επιβαινόντων.

Πέρα από την παραπομπή τους, η εισαγγελία προτείνει να συνεχιστεί η προσωρινή κράτηση των δυο κατηγορουμένων μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά όχι πέραν της εξάντλησης του ανώτατου ορίου του ενός έτους, και να διαταχθεί η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων των δύο άλλων κατηγορουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT