Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»
η-γυναίκα-που-χειροτονήθηκε-διακόνισ-563022511

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»

H 33χρονη Ανζελίκ Μολέν αναφέρεται στις προκλήσεις του νέου της ρόλου αλλά και τις αντιδράσεις κυρίως από μέλη της κοινότητας, ενώ ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε εξηγεί γιατί η ομόφωνη απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθυστέρησε 15 χρόνια να εφαρμοσθεί

Βίκυ Κατεχάκη
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, όταν στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερ Φολ της Ζιμπάμπουε, η λειτουργία της Σταύρωσης έδινε τη θέση της σε μια ιστορική τελετή. Παρουσία δεκάδων μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας της περιοχής, αυτήν τη συμβολική ημέρα, η 33χρονη Ανζελίκ Μολέν από τη μικρή πόλη Καντόμα αποκτούσε με τη χειροτονία της από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, Σεραφείμ Κυκκώτη τον τίτλο της πρώτης γυναίκας διακόνισσας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη σύγχρονη εποχή. 

Η χειροτονία της Αγγελικής –όπως είναι πλέον το εκκλησιαστικό όνομά της– έγινε από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική παράδοση, αναβιώνοντας τον θεσμό των διακονισσών από τα αποστολικά χρόνια. Υπήρξε το αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής απόφασης που είχε λάβει πριν από 15 χρόνια η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου και μέχρι σήμερα δυσκολευόταν να εφαρμόσει. 

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»-1
Η Ανζελίκ Μολέν με τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, πριν από τη χειροτονία της, σε Συνέδριο για το Κλίμα. 

«Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην αφρικανική ήπειρο κ.κ. Θεοδώρου Β΄ το 2009», λέει στην «Κ» ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, Σεραφείμ, εξηγώντας ότι μετά τις αντιδράσεις εκείνης της περιόδου τόσο από άνδρες κληρικούς, όσο και από οικονομικούς υποστηρικτές του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησε να επανεξετασθεί το θέμα της αναβίωσης του θεσμού, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να έχει «παγώσει». Το αίτημα επανήλθε από τον μητροπολίτη Σεραφείμ.

«Ζητούσα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας που καθυστερούσαμε επί 15 έτη, λόγω του φόβου των αντιδράσεων ισχυρών συντηρητικών κύκλων».

«Για να γίνει μια χειροτονία στο Πατριαρχείο μας οι άγιοι αρχιερείς ζητούν εγγράφως την πατριαρχική ευλογία και κανονική άδεια. Ετσι, για τη χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής απέστειλα σχετικό αίτημα στις αρχές του 2023 προς τον Μακαριώτατο με το οποίο ζητούσα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας που καθυστερούσαμε επί 15 έτη, λόγω του φόβου των αντιδράσεων ισχυρών συντηρητικών κύκλων. Η κανονική άδεια δόθηκε από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο τον Απρίλιο του ’23. Με την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου, απλώς ακολουθήσαμε την ποιμαντική διαδικασία του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, καθώς ο Αγ. Νεκτάριος ήταν και ο τελευταίος που μας έδειξε τον τρόπο της πρωτοβουλίας της αναβίωσης του θεσμού των διακονισσών». 

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»-2
Η χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερ Φολ – Αρχείο μητροπολίτη Σεραφείμ.

Η προετοιμασία της Ανζελίκ Μολέν μέχρι τη στιγμή της χειροτονίας της διήρκεσε περίπου 14 χρόνια, χωρίς η ίδια να γνωρίζει ότι προοριζόταν για αυτόν τον ρόλο. Ολο αυτό το διάστημα η νεαρή μητέρα δύο αγοριών από τη Ζιμπάμπουε είχε επικεντρωθεί –με τη στήριξη του Σεραφείμ– όχι μόνο στα κατηχητικά της καθήκοντα, αλλά και στην εκπαίδευσή της σε θέματα περιβάλλοντος. 

Διδάσκει στους νέους τον σεβασμό στο περιβάλλον

«Μου ανατέθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου, να παρακολουθήσω πολλά σεμινάρια και ημερίδες, να πάρω μέρος σε συνέδρια και σε ειδικές εκπαιδεύσεις για θέματα περιβάλλοντος σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ζάμπια, η Γερμανία, η Νιγηρία», λέει στην «Κ» η διακόνισσα Αγγελική, τονίζοντας ότι στόχος της μέσα από τη νέα της θέση είναι να συνεχίσει να διαδίδει τον σεβασμό και την αγάπη προς το περιβάλλον, αλλά και να φροντίζει όσους έχουν ανάγκη. 

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»-3
Η Αγγελική διδάσκει στα παιδιά να μην πετάνε τα κουκούτσια από τα φρούτα που τρώνε, αλλά να τα φυτεύουν μέσα σε πλαστικά δοχεία, ώστε όταν γίνουν μικρά δενδρύλλια να τα μεταφυτεύουν για να μπορούν να εξασφαλίζουν τροφή. 

«Θα συνεχίσω να βοηθάω στα προγράμματα σίτισης των άπορων και ορφανών παιδιών της μητροπόλεώς μας και να παρέχω πόσιμο νερό μέσω της διάνοιξης γεωτρήσεων στις τοπικές μας εκκλησίες. Στόχος μου είναι να συνεχίσω την πρωτοβουλία των δενδροφυτεύσεων που έχουμε ξεκινήσει στη Ζιμπάμπουε με τα παιδιά από το κατηχητικό σχολείο των ενοριών μας, διδάσκοντας με αυτόν τον τρόπο στους νέους να σέβονται το περιβάλλον γιατί αυτό αποτελεί δώρο του Θεού». 

«Τα μέλη της Εκκλησίας μας και οι χριστιανοί φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις οικολογικές καταστροφές που ζούμε καθημερινά».

Τα τελευταία 14 χρόνια ο Σεραφείμ από τη θέση του μητροπολίτη Ζιμπάμπουε εκπροσωπεί το Πατριαρχείο στον ΟΗΕ για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η αναβίωση του θεσμού της χειροτονίας των διακονισσών στις μέρες μας είναι για τον ίδιο πολύ σημαντική όχι μόνο για τη συμβολή των γυναικών στην πνευματική διδασκαλία των πιστών ή για την ανάδειξη της ισοτιμίας των δύο φύλων από την Εκκλησία, αλλά και γιατί «ο θεσμός αυτός αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να διαμορφωθεί ένας νέος οικολογικός τρόπος ζωής για την επιβίωση των παιδιών». 

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»-4

«Ενας από τους ποιμαντικούς ρόλους της νέας διακόνισσας στην εποχή μας είναι να βοηθήσει να μετανοήσουμε για τις καθημερινές οικολογικές μας αμαρτίες, αλλάζοντας τον τρόπο της ζωής μας και της σκέψης μας, ώστε να ζούμε χωρίς να μολύνουμε και να λεηλατούμε τον πλανήτη μας. Τα μέλη της Εκκλησίας μας και οι χριστιανοί φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις οικολογικές καταστροφές που ζούμε καθημερινά. Η φύση μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος, όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη φύση», τονίζει ο μητροπολίτης Σεραφείμ και προσθέτει: 

«Το όνειρό μου με τις ευλογίες του Πατριάρχη μας, είναι με την αναβίωση της χειροτονίας του θεσμού των διακονισσών να συμβάλουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην επιβίωση του πλανήτη μας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας. Να σταματήσουν τα παιδιά να πεθαίνουν εξαιτίας της αδιαφορίας μας και της προτεραιότητάς μας σε σπατάλες για οπλικά συστήματα, αδυνατώντας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή ως δώρο Θεού».

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»-5
«Πίστη για κλιματική δικαιοσύνη»: Το σύνθημα σε διαδήλωση για το Κλίμα. – Αρχείο μητροπολίτη Ζιμπάμπουε, Σεραφείμ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η νεαρή διακόνισσα δέχθηκε κάτω από τις φωτογραφίες της χειροτονίας της, σχόλια όπως «ανάθεμα» ή «Κύριε δείξε έλεος».

Ο νέος ρόλος που ανέλαβε η Αγγελική με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αποτελεί για την ίδια, όπως λέει, μια αληθινή πρόκληση. Η είδηση ωστόσο της χειροτονίας της βρήκε όχι μόνο θερμούς υποστηρικτές οι οποίοι τη συνεχάρησαν αλλά και αρκετούς –κυρίως μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας– που τάχθηκαν εναντίον της. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η νεαρή διακόνισσα δέχθηκε κάτω από τις φωτογραφίες της χειροτονίας της σχόλια όπως «ανάθεμα», ενώ σε κάποιο άλλο μία γυναίκα της έγραψε: «ΛΑΘΟΣ: Μια γυναίκα στην Εκκλησία χωρίς να καλύπτει το κεφάλι της ενώπιον του Θεού και με ένα εμφανές ανδρικό ένδυμα. Κύριε δείξε έλεος».

«Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τις αρνητικές αντιδράσεις. Οταν είδα ακόμη και επιθέσεις ορθοδόξων είτε άμεσα είτε έμμεσα, αρχικά πανικοβλήθηκα», σχολιάζει η Αγγελική και προσθέτει: «Εχοντας πάντως λάβει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές αντιδράσεις, πλέον δεν φοβάμαι. Οι άνθρωποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν ειδικά εάν πρωτοπορείς σε κάτι. Πιστεύω πως είναι μόνο ένα σύννεφο που θα περάσει σύντομα».

Η γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά στην «Κ»-6
Η 33χρονη Ανζελίκ Μολέν προτού χειροτονηθεί διακόνισσα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη και τον μητροπολίτη Σεραφείμ. 

Η αντίδρασή της απέναντι στα αρνητικά ή τα κακόβουλα σχόλια ήταν να διακόψει ακόμη και σχέσεις με ανθρώπους με τους οποίους συνδεόταν. Οπως λέει, πάντως, προσεύχεται για εκείνους. 

«Η μόνη μου προσευχή αυτήν τη στιγμή είναι να μαλακώσει ο Θεός τις καρδιές εκείνων που δεν κατανοούν το νόημα αυτής της πράξης. Οσοι ακολουθούν τον Χριστό αγαπούν τους πάντες, δεν μπορείς να ισχυρισθείς ότι ακολουθείς τον Χριστό χωρίς να τους αγαπάς όλους», απαντά στους επικριτές της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT