ΕΛ.ΑΣ.: Δεν υπήρξε διάρρηξη σε γραφείο του ΥΠΕΣ

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν υπήρξε διάρρηξη σε γραφείο του ΥΠΕΣ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατέληξε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής έρευνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την εξαγωγή του συμπεράσματος, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά προανακριτικά και ερευνητικά δεδομένα και συγκεκριμένα:

  • η εξερεύνηση και εξέταση του χώρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,
  • η εξέταση και ανάλυση ψηφιακών συσκευών,
  • η εξέταση εργαζομένων στο Υπουργείο.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τι αναφέρει το ΥΠΕΣ

Μετά τη γνωστοποίηση του συμπεράσματος της έρευνας, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετους όλους όσοι, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμόδιων αρχών, έσπευσαν να μιλήσουν για παραβίαση συστημάτων και κλοπή σημαντικών εγγράφων, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετους όλους όσοι, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμόδιων αρχών, έσπευσαν να μιλήσουν για παραβίαση συστημάτων και κλοπή σημαντικών εγγράφων, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Το ΥΠΕΣ είχε εξαρχής μιλήσει για “φερόμενη” διάρρηξη, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών των αρμόδιων αρχών και ενώ τα πρώτα πορίσματα ερευνών του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είχαν δείξει οποιοδήποτε στοιχείο παρείσφρησης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει εν τέλει ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Αναμένουμε από τους κυρίους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις κυρίες Πούλου και Λιακούλη, να ανακαλέσουν γιατί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη δίχως καν να περιμένουν τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών και γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τις εκλογικές διαδικασίες που εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται με άψογο τρόπο στη χώρα μας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Οπως ανέφερε την περασμένη Τετάρτη η «Κ», τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Εσωτερικών συσχετίζουν την καταγγελία για διάρρηξη με τα ευρήματα στην πολύκροτη υπόθεση διαρροής της λίστας με τα e-mails των αποδήμων.

Ολα ξεκίνησαν την 26η Απριλίου, όταν στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών μετέβη στο Α.Τ. Ακρόπολης και κατήγγειλε ότι τις μεσημεριανές ώρες της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα στο διάστημα από τη 1.30 μ.μ. έως τις 2.10 μ.μ. άγνωστος δράστης παραβίασε την πόρτα του γραφείου του διευθυντή Εκλογών.

Για την υπόθεση υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά και λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού η έρευνα ανετέθη στην Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Η αρχική εκτίμηση ήθελε η φερόμενη διάρρηξη να είναι έργο μικροκακοποιών, πιθανόν τοξικομανών, που δεν είναι ασυνήθιστο να πραγματοποιούν κλοπές από δημόσια κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της σήμανσης το οποίο ωστόσο, αν και ερεύνησε με ιδιαίτερη προσοχή τον χώρο, δεν κατάφερε να εντοπίσει δακτυλικά ή γενετικά αποτυπώματα σεσημασμένων ατόμων.

Ακολούθησε έρευνα του τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου, από την οποία προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία αλλοίωση των ψηφιακών του αρχείων. Ερευνα έγινε και στο εσωτερικό σύστημα αλληλογραφίας IRIS του υπουργείου Εσωτερικών, δίχως να προκύψει παρέμβαση στον υπολογιστή του διευθυντή Εκλογών στο διάστημα που, σύμφωνα με την καταγγελία, είχε παραβιαστεί το γραφείο του.

«Ενδιαφέρουσα χρονική αλληλουχία»

Αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη γεννήθηκαν και από τις καταθέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών. Αξιωματούχοι του υπουργείου που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας σημείωσαν ότι στον ίδιο όροφο με το γραφείο του διευθυντή Εκλογών βρίσκονται ακόμη δέκα γραφεία, οι υπάλληλοι των οποίων δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, ενώ ούτε οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στην είσοδο κατέγραψαν κάτι ασυνήθιστο ή ύποπτο το μεσημέρι της 26ης Απριλίου.

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν ερωτηθεί σχετικά επισημαίνουν μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι την ημέρα που έγινε η καταγγελία περί διάρρηξης ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στον εισαγγελέα το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου για την υπόθεση της διαρροής της λίστας με τα e-mails.

Επιπλέον, τονίζουν ότι ένα ή δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχαν κοινοποιηθεί στα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών τα πρώτα ευρήματα – συμπεράσματα από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ίδια υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT