Δωρεάν τεστ Παπ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS σε 120.000 γυναίκες

Δωρεάν τεστ Παπ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS σε 120.000 γυναίκες

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε σήμερα η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS σε γυναίκες που δικαιούνται δωρεάν τεστ Παπ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Παπ λαμβάνουν 119.800 γυναίκες ηλικίας 21-29 στον νομό Αττικής, και η πρώτη φάση αποστολής μηνυμάτων θα έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη 14 Μαΐου.

Γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS).

Οι δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις:

  • μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65),
  • εξέταση «τεστ Παπ»(για γυναίκες 21-29),
  • κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό.

Το πρόγραμμα έχει προσαρμοσθεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης εντελώς δωρεάν για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, ενώ θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προέτρεψε όλες τις γυναίκες που θα λάβουν το σχετικό sms «να μην το αμελήσουν και να προσέλθουν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους για να εξεταστούν».

«Είναι καιρός πια να επενδύσουμε στην πρόληψη και να μην αφήνουμε τα θέματα υγείας στην τύχη τους. Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε πλέον σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή όλους τους δυνατούς μηχανισμούς προκειμένου να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπενθύμισε ότι σήμερα συμπληρώνονται 141 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το τεστ Παπ «χάρη στο οποίο σώζονται εδώ και χρόνια εκατομμύρια ζωές γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική ημέρα γιατί στέλνουμε τα πρώτα SMS στις γυναίκες δικαιούχους για δωρεάν τεστ Παπ καθώς και άλλες προληπτικές εξετάσεις. Επιτέλους η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο, οργανωμένο σύστημα πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, παρέχοντας στους πολίτες τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT