Αγρότες: Υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ε.Ε. διαπίστωσε διαχειριστικά προβλήματα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων προς τους αγρότες εξαιτίας της επιτήρησης στην οποία τέθηκε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα συνεχιστούν οι καταβολές «με απόλυτη συνέπεια, με διαφάνεια και κυρίως ρυθμό, ο οποίος θα είναι αμείωτος. Ο,τι είπαμε το τηρούμε. Ο λόγος μας συμβόλαιο». Πάντως, για το χρονικό διάστημα των 12 μηνών που θα βρίσκεται υπό επιτήρηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα μπορεί να δίνει προκαταβολές ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Λάθη και καθυστερήσεις

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο οργανισμός έχει καθυστερήσει στην καταβολή πολλών πληρωμών και ελέγχων. Χαρακτηριστικά, οι αγρότες έλαβαν τις ενισχύσεις για την εφαρμογή οικολογικών σχημάτων το 2023, τη Μεγάλη Τρίτη. Παράλληλα, καθώς ο προϋπολογισμός για τα οικολογικά σχήματα είναι συγκεκριμένος (430 εκατ. ευρώ) και το σύνολο των δράσεων που είχαν δηλωθεί έφτανε το 1 δισ., τα ποσά που τελικά καταβλήθηκαν ήταν χαμηλά σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στην Ε.Ε., προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη τα τελευταία έτη (διαχειριστικές περίοδοι). Με βάση τα ευρήματα, θα επιβληθεί πρόστιμο-διόρθωση στη χώρα, που αφορά τη μείωση κατά 10% των ποσών που καταβλήθηκαν ως ενισχύσεις για το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη επιβληθεί στον οργανισμό καταλογισμός ύψους 281 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές 2019, 2020 και 2021, καθώς δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες.

Οι καταβολές θα συνεχιστούν με απόλυτη συνέπεια, λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Δεν θα μπορούν να δοθούν προκαταβολές, τονίζουν στελέχη του αγροτικού χώρου.

Οπως επισημαίνει η DG AGRI, ο οργανισμός πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση, να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί σχέδιο αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί, σε διαφορετική περίπτωση θα ανακληθεί η διαπίστευση την οποία έχει λάβει. Οπως προβλέπεται, στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δοθεί από αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τόσο η υπηρεσία που έχει δώσει τη διαπίστευση όσο και ο ίδιος ο οργανισμός υπάγονται απευθείας στον υπουργό. Η Ε.Ε., από την άλλη, ορίζει οι οργανισμοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους και τις πληρωμές να είναι ανεξάρτητοι από το υπουργείο Γεωργίας της κάθε χώρας, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Ο κ. Αυγενάκης έχει μιλήσει πολλές φορές δημοσίως για ατασθαλίες και λάθη στον οργανισμό, ενώ μόλις προχθές ανέφερε ότι «με τη νέα διοίκηση του οργανισμού θα ξεσκεπαστούν παλιές αμαρτίες».

Δημόσια κόντρα

Τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είχε ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από τον τρόπο που είχε πραγματοποιηθεί η καταβολή των επιδοτήσεων. Ομως, ο πρόεδρος Β. Σημανδράκος είχε αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς είχε επιλεγεί για τη θέση μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ. Ακολούθησε δημόσια κόντρα μεταξύ υπουργού και προέδρου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της Ε.Ε. που πραγματοποίησε έλεγχο στον οργανισμό αντιμετώπισε εικόνα διάλυσης, με πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να δηλώνουν ότι βρίσκονται υπό παραίτηση. Στα τέλη Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον υπουργό. «Προφανώς η εικόνα αυτή η οποία μεταφέρθηκε και στα κοινοτικά όργανα δεν είναι η καλύτερη και δεν εγγυάται την αξιοπιστία της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων», αναφέρει στέλεχος του αγροτικού χώρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη έκανε λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης στην αγροτική πολιτική μετά την πρωτοφανή απόφαση να τεθεί υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT