Ψευδής η καταγγελία για διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ψευδής η καταγγελία για διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα βλέμματα στρέφονται στον διευθυντή εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών». Αυτό ανακοίνωσε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ της «Κ» την 6η Μαΐου. Η έρευνα για την υπόθεση ολοκληρώθηκε και η δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση υπεβλήθη χθες στην Εισαγγελία από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Τι προέκυψε; Οτι η καταγγελία που έγινε στο Α.Τ. Ακροπόλεως την Παρασκευή 26 Απριλίου περί διάρρηξης στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ψευδής. Τα στελέχη της Ασφάλειας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα καθώς από την έρευνα προέκυψαν τα εξής: α) Στο δήθεν παραβιασμένο γραφείο δεν βρέθηκαν αποτυπώματα ή DNA σεσημασμένων ατόμων, β) τα αρχεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είχαν πειραχτεί και γ) οι υπάλληλοι στο παράρτημα του υπουργείου επί της οδού Ευαγγελιστρίας όπου βρίσκεται το γραφείο κατέθεσαν ότι θα ήταν αδύνατο να διαρρηχθεί το γραφείο δίχως να αντιληφθούν το παραμικρό.

Την καταγγελία έκανε ο ίδιος ο διευθυντής εκλογών και σύμφωνα με αυτήν άγνωστοι δράστες μπήκαν στο γραφείο του το διάστημα από τη 1.30 μ.μ. έως τις 2.10 μ.μ. της 26ης Απριλίου. Μετά την υποβολή της δικογραφίας στον εισαγγελέα και τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο θέμα αναφέρθηκε και το υπουργείο Εσωτερικών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα στελέχη του υπουργείου είχαν εξαρχής μιλήσει για «φερόμενη διάρρηξη», καθώς και ότι από την εσωτερική έρευνα δεν είχαν προκύψει ίχνη παρείσφρησης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου. Πέραν της επίσημης ανακοίνωσης, από το περιβάλλον της υπουργού Νίκης Κεραμέως διευκρινίστηκε ότι η υπουργός ζήτησε άμεσα από την Εισαγγελία πρόσβαση στη δικογραφία (με το αιτιολογικό ότι έχει έννομο συμφέρον), προκειμένου να κινηθούν το ταχύτερο δυνατόν διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Με την προσοχή της διοίκησης να στρέφεται, όπως είναι λογικό, στον καταγγέλλοντα τη διάρρηξη διευθυντή εκλογών του υπουργείου.

Σχετικά με το κίνητρο της ψευδούς καταγγελίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν αποσαφηνίζεται στη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Προκύπτει, ωστόσο, εμμέσως από μια αλληλουχία γεγονότων που αφορά την υπόθεση της διαρροής της λίστας με τα emails των αποδήμων. Και αυτό διότι η διάρρηξη καταγγέλθηκε στο Α.Τ. Ακροπόλεως την ίδια ημέρα που ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στον εισαγγελέα το πόρισμα ελέγχου του υπουργείου για την υπόθεση των emails. Επιπλέον, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την καταγγελία είχαν κοινοποιηθεί σε στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και στον διευθυντή εκλογών τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα για την ίδια υπόθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καταγγέλλων τη διάρρηξη είχε πρόσβαση στη λίστα με τα emails των αποδήμων. Μια εκδοχή θέλει τον συγκεκριμένο αξιωματούχο να προέβη στην αναφορά περί διάρρηξης προκειμένου να δημιουργήσει άλλοθι σε περίπτωση που ελεγχθεί πειθαρχικά ή και ποινικά για τη διαρροή των emails των αποδήμων. Συνολικά, πέντε άτομα ελέγχονται για την υπόθεση από την ΑΠΔΠΧ, με το σύνολο αυτών να έχει καταθέσει σχετικά υπομνήματα παροχής εξηγήσεων. Το πόρισμα της Αρχής αναμένεται προσεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT