Διακίνηση μεταναστών: Οι ελληνικές μπίζνες του «Σκορπιού»

Διακίνηση μεταναστών: Οι ελληνικές μπίζνες του «Σκορπιού»

Συνελήφθη στο βόρειο Ιράκ ένας από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπίζνες και στην Ελλάδα φέρεται πως έκανε ο Μπαρζάν Ματζίντ, γνωστός με την προσωνυμία «Σκορπιός», ένας από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών, που συνελήφθη στο βόρειο Ιράκ έπειτα από πρόσφατη έρευνα του BBC.

Επισήμως, ο Ματζίντ δεν βρίσκεται καταχωρισμένος στις λίστες των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας.

Το 2013, αλλοδαπός με το ίδιο ονοματεπώνυμο εμφανίζεται να έχει συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη για παράνομη είσοδο στη χώρα, ωστόσο, αστυνομικές πηγές ενημέρωσης εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον επρόκειτο πράγματι για τον «Σκορπιό» ή για αλλοδαπό με τα ίδια στοιχεία.

Πηγές από τις υπηρεσίες αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν ότι ο «Σκορπιός» βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας των βελγικών, όχι όμως και των ελληνικών διωκτικών αρχών.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες προερχόμενες από το εσωτερικό δουλεμπορικών κυκλωμάτων αναφέρουν ότι ο Ματζίντ ζούσε και δραστηριοποιούνταν στη χώρα από το 1999 έως τα τέλη του 2005, οπότε αποχώρησε για το Hν. Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, σε αυτό το διάστημα ο «Σκορπιός» δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, συντονίζοντας τη μεταφορά μεταναστών με νταλίκες προς την Ιταλία. «Φόρτωνε άτομα σε νταλίκες», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Το 2006, ο Ματζίντ φέρεται να επιβιβάστηκε ο ίδιος σε μια νταλίκα με προορισμό την Ιταλία, για να καταλήξει τελικά στην Αγγλία. Εννέα χρόνια αργότερα, ωστόσο, το 2015, εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης επέστρεψε στο Ιράκ και από εκεί συντόνιζε τη διακίνηση μεταναστών προς όλη την Ε.Ε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διακίνηση γινόταν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, είτε μέσω της θαλάσσιας οδού είτε με μικρά αυτοκίνητα μέσω των χερσαίων συνόρων στον Eβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν στο ρεπορτάζ του BBC, ο επονομαζόμενος «Σκορπιός» χρέωνε περίπου 7.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που μετέφερε στην Ευρώπη, με τον αριθμό των διακινούμενων να αγγίζει σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ακόμη και τις 10.000 άτομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο «Σκορπιός» κληρονόμησε την επιχείρηση από τον αδελφό του, όταν εκείνος και άλλα 25 άτομα συνελήφθησαν για διακίνηση μεταναστών. Οι Αρχές τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν πετυχαίνοντας να αναγνωρίσουν καφετέρια στη Σουλεϊμανίγια, απ’ όπου παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο BBC.

«Είμαστε ευγνώμονες στο BBC για την ανάδειξη της υπόθεσης του Μπαρζάν Ματζίντ και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαρθρώσουμε τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κι αν επιχειρούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Εγκλημάτων (NCA) του Ην. Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT