Σε χαμηλά επίπεδα ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19

Σε χαμηλά επίπεδα ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19

Τόσο σε πολίτες άνω των 60 όσο και σε υγειονομικούς, από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τα μέσα Απριλίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή ανταπόκριση στο κάλεσμα της επιστημονικής κοινότητας και των υγειονομικών αρχών να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της COVID-19 επέδειξαν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που διαβιούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην Ελλάδα, από 1/9/2023 έως 15/4/2024, εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 το 7,1% των ατόμων ηλικίας 60-69 ετών, το 11,6% των ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και το 8,8% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Με βάση τα δεδομένα που αναρτώνται στο emvolio.gov.gr, το διάστημα αυτό χορηγήθηκαν στη χώρα μας συνολικά –ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας– περίπου 337.000 δόσεις εμβολίου COVID-19.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια περίοδο, περίπου 28,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έλαβαν δόση εμβολίου. Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 στις χώρες της Ε.Ε. το συγκεκριμένο διάστημα είναι 12% για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 80 ετών και άνω το ποσοστό υπολογίζεται στο 17,1%, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών.

Ενδεικτικά, στη Μάλτα το ποσοστό ατόμων ηλικίας 60 έως 69 ετών που εμβολιάστηκε το φθινόπωρο του 2023 και τον χειμώνα του 2024 είναι μόλις 0,8%, όταν στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46,8%, στη Δανία στο 43,8% και στην Πορτογαλία στο 43,5%. Αντιστοίχως, οι εμβολιασμένοι 80 ετών και άνω κυμαίνονται από 1,3% στην Ουγγαρία έως 89,3% στη Σουηδία.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο φετινός εμβολιασμός των υγειονομικών στη χώρα μας: μόλις το 4,4% των εργαζομένων σε δομές παροχής φροντίδας υγείας οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς έκαναν τη φετινή περίοδο το εμβόλιο έναντι της COVID-19. Μεταξύ των επτά χωρών της Ε.Ε. που ανέφεραν δεδομένα για το υγειονομικό προσωπικό, η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παρατηρήθηκε στο Βέλγιο (21%).

Στη χώρα μας, στα μέσα Οκτωβρίου 2023 έγινε διαθέσιμο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19, το οποίο σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την περίοδο 2023-2024 πρέπει να χορηγείται σε άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας έξι μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή, εγκύους και επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πλέον ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19, εκτός απροόπτου, θα είναι ετήσιος.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «το εμβόλιο του COVID δεν είναι πρώτη, δεύτερη, τρίτη δόση, όπως μετράγαμε στην εποχή της πανδημίας. Ο COVID ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε εμείς χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, με διάταξη που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα, δόθηκε η δυνατότητα και στα ιδιωτικά φαρμακεία να διενεργούν εμβολιασμούς έναντι της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT