Αφρικανική σκόνη: Πού αναμένονται αύριο οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (χάρτης)

Αφρικανική σκόνη: Πού αναμένονται αύριο οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (χάρτης)

Τι δείχνουν τα στοιχεία του μοντέλου πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Meteo - Η πρόγνωση έως τη Δευτέρα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική ποσότητα αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αυτό συμβαίνει διότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Meteo, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και τα νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

Αφρικανική σκόνη: Πού αναμένονται αύριο οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (χάρτης)-1
Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 και τα διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης καθ’ ύψος για Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως τη Δευτέρα

Παρασκευή 17/5

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 28 με 30, στα κεντρικά και νότια τους 26 με 29 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 18/5

Σχεδόν αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τα κεντρικά και νότια τους 29 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 19/5

Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια, τα κεντρικά και την Κρήτη. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τ βόρεια.

Δευτέρα 20/5

Σχεδόν αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT