Τελικός Conference League: Μόνο με διαπίστευση θα πηγαίνουν σπίτι τους

Τελικός Conference League: Μόνο με διαπίστευση θα πηγαίνουν σπίτι τους

Ανήσυχοι επιχειρηματίες και κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας – Δρακόντεια μέτρα για τον τελικό του Conference League

5' 35" χρόνος ανάγνωσης

Oι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας επισκέπτονται τις τελευταίες μέρες πόρτα πόρτα τους ανθρώπους που οι κατοικίες τους γειτνιάζουν με το γήπεδο της ΑΕΚ, «Opap Arena». Tους παραδίδουν τις απαραίτητες διαπιστεύσεις, με τις οποίες θα μπορέσουν στις 29 Μαΐου να βγουν από το σπίτι τους, να πάνε στις δουλειές τους και να επιστρέψουν σε αυτό, καθώς όλοι σχεδόν οι δρόμοι θα είναι αποκλεισμένοι και με check points όπου θα είναι απαραίτητη η επίδειξη της διαπίστευσης. Είναι πάρα πολλά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον τελικό του Conference League, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Φιορεντίνα, για τον οποίο όλοι εύχονται να είναι μόνο μια γιορτή του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, η βραδιά του τελικού προβληματίζει τους κατοίκους, όχι μόνο εκείνους που δηλώνουν ότι η «ψυχή τους ανήκει στην ΑΕΚ», αλλά και οπαδούς άλλων ομάδων που ζουν στην περιοχή και αναγκαστικά κινούνται σε ρυθμούς τελικού.

Ο Α.Σ. λειτουργεί μια εγκατάσταση για αθλητικές δραστηριότητες πολύ κοντά στο γήπεδο. Δεν θέλει να γραφτεί το όνομά του για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από φιλάθλους, αφού «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα του τη δώσει ενός νεαρού να βγάλει τον θυμό του».

Δηλώνει «βαμμένος» ΑΕΚτζής και βέβαια έχει εισιτήριο διαρκείας για το γήπεδο. Εκείνη την ημέρα όμως θα κλείσει το «μαγαζί» του και θα μείνει σπίτι του. «Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Ολη μέρα βλέπουμε ανακοινώσεις ότι γίνονται συσκέψεις, μέχρι και η Αντιτρομοκρατική έχει κινητοποιηθεί. Ολα αυτά προκαλούν άγχος. Για τα μαγαζιά δεν έχει βγει κάποια ανακοίνωση, αλλά το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κλειστά. Φοβούνται οι άνθρωποι για τις περιουσίες τους. Αλλωστε, αφού οι εν δυνάμει πελάτες τους δεν θα μπορούν να περάσουν, τι νόημα έχει να μείνουν ανοιχτά», λέει. Πάντως πιστεύει ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ «το πολύ πολύ να μουτζουρώσουν κανέναν τοίχο».

Θεματικές καφετέριες

Πολλές καφετέριες στην οδό Δεκελείας είναι «θεματικές» με διάκοσμο και ατμόσφαιρα στα χρώματα της ΑΕΚ, όπως η «Βυζαντινή Γωνιά» που βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από το γήπεδο. Ο υπεύθυνος του καταστήματος με τον οποίο μίλησε η «Κ» δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ανοίξει ή όχι στις 29 Μαΐου.

Αντιθέτως, στην «Κίτρινη Γκαζόζα», καφετέρια – εστιατόριο που ανήκει σε δύο πρώην παίκτες της ΑΕΚ και βρίσκεται επίσης επί της λεωφόρου Δεκελείας, έχουν αποφασίσει ότι δεν θα λειτουργήσουν την ημέρα διεξαγωγής του τελικού. Ο υπεύθυνος τονίζει ότι δεν φοβούνται για επεισόδια, αλλά σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσει να φθάσει το προσωπικό.

«Ολη μέρα βλέπουμε ανακοινώσεις για συσκέψεις, μέχρι και η Αντιτρομοκρατική έχει κινητοποιηθεί. Ολα αυτά προκαλούν άγχος. Τα μαγαζιά το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κλειστά».

Η Μαρία Μ. μένει επίσης πολύ κοντά στο γήπεδο. Δεν την προβληματίζει η 29η Μαΐου, αλλά γενικά η αναστάτωση που έχει φέρει η λειτουργία του γηπέδου. «Σκεφτείτε ότι ο δήμος έχει πληθυσμό περίπου 35.000 και στο γήπεδο χωρούν 30.000. Δεν έχει πάρκινγκ, αναλογιστείτε πού παρκάρουν όλοι αυτοί. Ο τελικός; Θα περάσει. Ομως η λειτουργία του γηπέδου συνολικά επιβαρύνει πολύ την περιοχή και αυτό δεν πρόκειται δυστυχώς να αλλάξει», σημειώνει.

Πυρετώδεις προετοιμασίες περιγράφει στην «Κ» και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Ιωάννης Τομπούλογλου. «Οσον αφορά τη διαδικασία των διαπιστεύσεων, γίνεται πολύ προσεκτικά ώστε να είμαστε σίγουροι ποιοι θα τις παραλάβουν».

Οπως έχει ανακοινωθεί, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρχουν ρυθμίσεις την ημέρα διεξαγωγής του τελικού σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου πέριξ του γηπέδου, ενώ σε όλους τους δρόμους περιμετρικά θα απαγορεύεται η στάθμευση και η προσέγγιση.

Τα σχολεία

Την ημέρα του αγώνα τα σχολεία όλων των βαθμίδων (προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), δημόσια και ιδιωτικά, σε όλο τον δήμο θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από τις υπηρεσίες του δήμου σχετική βεβαίωση για την εργασία τους. Η απόφαση δεν επηρεάζει τα γυμνάσια και τα λύκεια. Αν και θα βρίσκονται σε περίοδο εξετάσεων, στις 29 Μαΐου δεν έχουν προγραμματιστεί εξετάσεις, οπότε δεν θα υπάρξουν ανατροπές και αναστάτωση για τους μαθητές. Ο αύλειος χώρος του 2ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής θα χρησιμοποιηθεί ως πάρκινγκ, μια απόφαση η οποία στην πράξη έχει ληφθεί ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή. O τέως δήμαρχος Γιάννης Βούρος υπέγραψε τον Ιούνιο του 2023 τα έγγραφα με την UEFA ώστε ο τελικός του Conference League να διεξαχθεί στην ολοκαίνουργια «Opap Arena».

Τότε βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στον τελικό θα βρισκόταν ο αντίπαλος της ΑΕΚ, Ολυμπιακός. Είχε πάντως δεσμευτεί ότι στη διάρκεια της διοργάνωσης όλα τα κτίρια του δήμου θα βρίσκονται στη διάθεση των διοργανωτών, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν αρκετά ταξίδια στην Ελλάδα για αυτοψίες και ελέγχους των εγκαταστάσεων.

Η φιλήσυχη εξέδρα των «βιόλα»

Του Γιώργου Γεωργακόπουλου

Οι φίλοι της Φιορεντίνα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ποδοσφαιρόφιλων στην Ιταλία. Είναι δε ο βασικός λόγος για τον οποίο υπάρχει η μεγάλη ομάδα της Φλωρεντίας στη Σέριε Α και δεν… βολοδέρνει στις μικρότερες κατηγορίες όπου είχε βρεθεί προ δύο δεκαετιών λόγω χρεοκοπίας.

Εκείνο που κάνει τους φανατικούς των «βιόλα» να ξεχωρίζουν από άλλες εξέδρες ιταλικών ομάδων είναι η απολιτίκ στάση τους, σε αντίθεση με άλλους σκληροπυρηνικούς στην Ιταλία, που σχεδόν πάντα έχουν και πολιτική ατζέντα: «Ne di sinistra ne di destra», όπως λένε οι ίδιοι, δηλαδή ούτε της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς, αφήνοντας την πολιτική εκτός του γηπέδου «Αρτέμιο Φράνκι». Εσχάτως πάντως, η φιλία τους με τους «Brigate Gialloblu» της Βερόνα, γνωστούς για τη φιλοδεξιά τους στάση, όπως και η ρήξη με την εξέδρα της Λιβόρνο (μιας από τις ακροαριστερές κερκίδες στην Ιταλία), κάνουν λίγο την παλάντζα να γέρνει προς τα δεξιά.

Τελικός Conference League: Μόνο με διαπίστευση θα πηγαίνουν σπίτι τους-1
Εκείνο που κάνει τους οπαδούς της Φιορεντίνα να ξεχωρίζουν είναι η απολιτίκ στάση τους, σε αντίθεση με άλλους σκληροπυρηνικούς στην Ιταλία. Φωτ. EPA/OLIVIER MATTHYS

Γενικά οι φίλοι της Φιορεντίνα θεωρούνται πιο φιλήσυχοι από άλλους, αρκεί να μη βλέπουν μπροστά τους εκείνους της Γιουβέντους, που επί δεκαετίες αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους «βιόλα». Στον φιλήσυχο χαρακτήρα τους συμβάλλει και ότι δεν έχουν τοπικό αντίπαλο ή ντέρμπι – εντός της Φλωρεντίας οι «βιόλα» είναι οι απόλυτα κυρίαρχοι. Ακόμη και όταν η Φιορεντίνα διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων και έπαιξε στην τέταρτη κατηγορία ως «Φλορέντια Βιόλα», οι οπαδοί της φρόντισαν να την ανασυστήσουν και να την ξαναφέρουν στη φυσική της θέση πολύ γρήγορα.

Εξαίρεση ήταν η επίθεση με μολότοφ το 1989 ενός συνδέσμου της Φιορεντίνα κατά τρένου με οπαδούς της γειτονικής Μπολόνια, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 14χρονο.

Η κορυφαία στιγμή των «βιόλα» φιλάθλων, όμως, ήταν το 1991, όταν ο πρώην αγαπημένος Ρομπέρτο Μπάτζιο επέστρεψε στο «Αρτέμιο Φράνκι» με τη φανέλα της «μισητής» Γιουβέντους. Ο Μπάτζιο αντιμετωπίστηκε με φρικτές αποδοκιμασίες, αλλά αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι κατά της πρώην ομάδας του. Οταν αντικαταστάθηκε, εν μέσω αποδοκιμασιών, κάποιος οπαδός πέταξε στα πόδια του ένα κασκόλ των «βιόλα». Χωρίς δισταγμό ο «θεϊκός κοτσιδάκιας» το σήκωσε με ευλάβεια και το πήρε μαζί του, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φίλαθλοι να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα, καλύπτοντας τις όποιες αποδοκιμασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT