Χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας οι πρόσφυγες

Χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας οι πρόσφυγες

Δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των διερμηνέων στις δομές φιλοξενίας και στην Υπηρεσία Ασύλου – Τι υποστηρίζει το υπουργείο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς διερμηνείς μένουν οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και η Υπηρεσία Ασύλου λόγω αδράνειας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επίσης, μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργήσει στη λειτουργία των δομών προσφύγων οι καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Χθες σταμάτησε η παροχή διερμηνείας από τη «ΜΕΤΑδραση», την οργάνωση που είχε αναλάβει την εν λόγω αρμοδιότητα. Οπως ανακοίνωσε η οργάνωση, η εκτελεστική σύμβαση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία έληξε, δεν έχει ανανεωθεί, οπότε και διακόπτεται η παροχή διερμηνείας, ενώ διερμηνείς για τον ίδιο λόγο δεν εργάζονται από τη Μεγάλη Τρίτη ούτε στην Υπηρεσία Ασύλου.

Εκτός όμως από τη μη ανανέωση της σύμβασης, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στερούνται τη δυνατότητα επικοινωνίας, οι πρώην (πλέον) εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και μήνες. «Ειδικότερα όσον αφορά την Υπηρεσία Ασύλου η καθυστέρηση ανέρχεται σε 9 μήνες, ενώ για την παροχή διερμηνείας στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής δεν έχει πληρωθεί κανένας μήνας το τελευταίο πεντάμηνο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της «ΜΕΤΑδρασης». Συμπληρώνει μάλιστα ότι όλους αυτούς τους μήνες η οργάνωση συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της «δανείζοντας» με αυτόν τον τρόπο το κράτος, «του οποίου οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αποδεσμεύουν όπως οφείλουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν ήδη δοθεί για τον σκοπό αυτό».

Ερώτηση στη Βουλή

Σχετική ερώτηση για τη διακοπή υπηρεσιών διερμηνείας κατέθεσε προχθές στη Βουλή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων από το υπουργείο αποτελούν πάγιο πρόβλημα. Ο κ. Χρηστίδης επισημαίνει και μια ακόμη διάσταση του θέματος, δεδομένου ότι για τη διερμηνεία προσλαμβάνονται συνήθως πρόσφυγες που διαμένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης όταν εργάζονται και δεν πληρώνονται. «Ειδικά για όσες και όσους είναι πρόσφυγες στη χώρα μας, οι συνέπειες των καθυστερήσεων είναι δραματικές, αφού δεν υπάρχει άλλο εισόδημα ή υποστηρικτικό πλαίσιο», τονίζει. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι η καθυστέρηση υπογραφής νέας σύμβασης οφείλεται στη «ΜΕΤΑδραση», η οποία δεν είχε συγκεντρώσει εγκαίρως τα αναγκαία δικαιολογητικά. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έχουν εξασφαλιστεί Ευρωπαίοι διερμηνείς για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κύκλος των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση μόλις άνοιξε, καθώς η προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδος για τις δομές φιλοξενίας τελειώνει στο τέλος Ιουλίου και πολλές οργανώσεις εξηγούν ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες και η κατάθεση του προγράμματος στην Ε.Ε. από το υπουργείο ώστε να λειτουργήσει άμεσα το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο και να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση.

Τέλος, με αγωνία αναμένεται εδώ και πολλούς μήνες η έκδοση προεδρικού διατάγματος που αφορά τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της νέας Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία εκκρεμεί από την αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης. Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει πλήθος οργανωτικών προβλημάτων που τελικά επιβαρύνουν τη λειτουργία ενός πολύ κρίσιμου τομέα που σχετίζεται με την πρόνοια και τη φροντίδα των ευάλωτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT