Διερμηνείς της Ε.Ε. καλύπτουν τα κενά της ΜΕΤΑδρασης

Διερμηνείς της Ε.Ε. καλύπτουν τα κενά της ΜΕΤΑδρασης

Το υπουργείο παραδέχεται τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδέχεται τις καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων προς τη ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της «Κ» που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου 2024, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι οι υπηρεσίες διερμηνείας εξυπηρετούνται κανονικά μέσω της υπηρεσίας Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για όσο χρονικό διάστημα η «ΜΕΤΑδραση» έχει αναστείλει την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας προς το υπουργείο αντιδρώντας στις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή οφειλόμενων χρημάτων τα οποία προέρχονται από την Ε.Ε.

Το δημοσίευμα της «Κ» με τίτλο «Χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας οι πρόσφυγες», αναφερόταν στη διακοπή της παροχής διερμηνείας εκ μέρους της ΜΕΤΑδρασης τόσο στην υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου όσο και στα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, καθώς τα χρήματα από το ΥΜΑ για τη συγκεκριμένη παροχή δεν έχουν καταβληθεί εδώ και πολλούς μήνες. «Οσον αφορά την υπηρεσία Ασύλου η καθυστέρηση ανέρχεται σε 9 μήνες, ενώ για την παροχή διερμηνείας στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής δεν έχει πληρωθεί κανένας μήνας το τελευταίο πεντάμηνο», επισημαίνεται από την οργάνωση.

Σε ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου, ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρει ότι οι διερμηνείς της Ε.Ε. «βοηθούν να συνεχιστούν οι διαδικασίες καταγραφής ταυτοποίησης και ασύλου» και συμπληρώνει ότι «το πρόγραμμα πληρωμών του ΥΜΑ υλοποιείται κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατόπιν του απαραίτητου ελέγχου των συνοδευτικών εγγράφων και αποδείξεων».

Ο υπουργός στην επικοινωνία που είχε με την «Κ», παραδέχτηκε ωστόσο ότι οφείλονται χρήματα τόσο στη «ΜΕΤΑδραση» όσο και σε άλλους αναδόχους με τους οποίους συνεργάζεται το υπουργείο, «στο πλαίσιο των καθυστερήσεων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται». Και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση των αναδόχων δεν προβλέπεται η διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά άλλες ενέργειες όπως η διεκδίκηση έντοκης καταβολής των χρημάτων.

Οφειλή 5 εκατ. ευρώ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χρωστάει συνολικά στην οργάνωση 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνει επίσης ότι πολλές φορές το υπουργείο καθυστερεί στον έλεγχο των συνοδευτικών που δίνονται για κάθε δράση προκειμένου ακριβώς να κερδίσει χρόνο και να μη χρειαστεί να καταβάλει άμεσα τα χρήματα. Οσον αφορά επίσης την καθυστέρηση στην υπογραφή της νέας σύμβασης για την οποία ο υπουργός ρίχνει την ευθύνη στη ΜΚΟ, η κ. Παππά τονίζει ότι το υπουργείο απέστειλε τη σύμβαση μια ημέρα πριν από τη λήξη της προηγούμενης, παραμονές του Πάσχα, «οπότε και δεν ήταν δυνατόν άμεσα να συγκεντρωθούν τα αναγκαία δικαιολογητικά». Πάντως, η πληρωμή των οφειλόμενων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί η αναφορά εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην ανακοίνωσή του –για το ρεπορτάζ της «Κ»–, «ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ιδίως ενόψει ευρωεκλογών». Είναι σαφές ότι το ρεπορτάζ επισημαίνει τις δυσλειτουργίες που εντοπίζονται, όπως άλλωστε οφείλουμε να κάνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT