Folli Follie: Δεν βλέπει εγκληματική οργάνωση η εισαγγελέας

Folli Follie: Δεν βλέπει εγκληματική οργάνωση η εισαγγελέας

Οδεύει προς το τέλος η πολύμηνη δικαστική διαδικασία της Folli Follie, καθώς χθες έγινε γνωστή η πρόταση της εισαγγελέως, η οποία εισηγήθηκε να μην κριθεί ένοχος κανένας από τους κατηγορουμένους, και τα μέλη της οικογενείας Κουτσολιούτσου, για τα βαριά αδικήματα του κατηγορητηρίου, την εγκληματική οργάνωση και την απάτη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολύμηνη δικαστική διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στην εταιρεία Folli Follie να αναβληθεί για κάποιους μήνες, και να εκκινήσει σχεδόν πριν από ένα χρόνο, η εισαγγελέας της έδρας χθες πρότεινε επί της ενοχής των κατηγορουμένων, δρομολογώντας έτσι το τέλος μιας δίκης, που πέρασε από πολλές δικονομικές δυσκολίες. Η εισαγγελέας Αικατερίνη Ρούμπη στην πρότασή της προς το δικαστήριο εισηγήθηκε να μην κριθεί κανένας ένοχος από τους κατηγορουμένους, και τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, για τα βαριά αδικήματα του κατηγορητηρίου, δηλαδή την εγκληματική οργάνωση και την απάτη.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι τα αδικήματα αυτά πάνω στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο δεν αποδείχθηκαν κατά την πολύμηνη δικαστική διαδικασία και, ως εκ τούτου, κατά την άποψή της, δεν πρέπει κανένας απ’ όσους κάθισαν στο εδώλιο να κηρυχθεί ένοχος για τα συγκεκριμένα. Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός, αφαιρώντας από τους κατηγορουμένους το βαρύ ποινικό φορτίο της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, εισηγήθηκε για ορισμένους από αυτούς καταδίκη για οικονομικά αδικήματα που περιλαμβάνονταν –και αυτά– στο κατηγορητήριο.

Ειδικότερα, προτάθηκε να κηρυχθούν ένοχοι από το σύνολο των κατηγορουμένων ο ιδρυτής της εταιρείας που είχε φθάσει να έχει διεθνή δραστηριότητα, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αλλά και ο γιος του Τζώρτζης και δύο ακόμη στενοί συνεργάτες τους. Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες για την Καίτη Κουτσολιούτσου, που μετείχε στη διοίκηση της εταιρείας αλλά χωρίς, όπως τόνισε η εισαγγελέας, να έχει πραγματικά εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αδίκημα που κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν τελέστηκε κατ’ επάγγελμα. Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων, κι εδώ χωρίς το αδίκημα αυτό, κατά την εισαγγελέα, να τελέστηκε κατ’ επάγγελμα, κάτι που αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση.

Επίσης για μια στενή συνεργάτιδα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου πρότεινε η εισαγγελέας να κηρυχθεί ένοχη για συνέργεια στη χειραγώγηση αγοράς και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ για το μεγαλόστελεχος της εταιρείας στην Ασία, Ιωάννη Μπεγιέτη, ζήτησε να καταδικαστεί για πλαστογραφία και συνεργεία σε χειραγώγηση αγοράς.

Τι ποινές προβλέπονται

Η εισαγγελική πρόταση, αν γίνει δεκτή, η ποινική μεταχείριση όσων προτάθηκε να καταδικαστούν, θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το κατηγορητήριο και οι ποινές γι’ αυτούς θα είναι ό,τι προβλέπει ο νόμος, πάντως όχι ιδιαίτερα υψηλές αν αποφασιστεί να «φύγουν» τελικά οι κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και απάτη, αδικήματα που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές ή το αργότερο στα μέσα Ιουνίου, καθώς η δίκη συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες (η επόμενη δικάσιμος είναι η 29η Μαΐου) με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT