Λαμία: «Η φωτιά στο εργοστάσιο μπήκε πριν γίνει έλεγχος» λέει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Λαμία: «Η φωτιά στο εργοστάσιο μπήκε πριν γίνει έλεγχος» λέει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Σχετικά με το εάν ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την πυρκαγιά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σημείωσε πως «καθ’ ολοκληρίαν δεν μπορεί να γίνει, αύριο θα πάμε όμως». Η επιχείρηση είχε ελεγχθεί πριν από έναν χρόνο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση», στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μετά την υπόθεση δηλητηρίασης μαθητών σε σχολεία της περιοχής, από σχολικά γεύματα που είχε ετοιμάσει η εν λόγω επιχείρηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τριφίμων, ανέφερε πως η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκε πριν από τον προγραμματισμένο για σήμερα Δευτέρα, έλεγχο. Οπως είπε, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ είχε μεταβεί στο εργοστάσιο και το Σάββατο, ωστόσο, η γραμμή παραγωγής δεν λειτουργούσε.

«Μετά την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, πήγαμε το Σάββατο στην επιχείρηση όταν ήταν εν ενεργεία, απλά η γραμμή παραγωγής, η οποία έχει να κάνει με τα γεύματα για τα σχολεία, δεν λειτουργούσε, γιατί Σαββατοκύριακο τα σχολεία δεν λειτουργούν. Επομένως, είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε έναν έλεγχο αρχές αυτής της εβδομάδας για να δούμε πως λειτουργεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την πυρκαγιά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σημείωσε πως «καθ’ ολοκληρίαν δεν μπορεί να γίνει πια, αύριο θα πάμε όμως, γιατί υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι εν μέρει θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει και επειδή δεν έχουμε εικόνα, θα πάμε αύριο για να έχουμε και εμείς μια εικόνα από την επιχείρηση, τι έχει καταστραφεί, τι έχει μείνει όρθιο και πού μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς». Πρόσθεσε δε πως έλεγχος θα διενεργηθεί και σε μια εταιρεία που τροφοδοτούσε με κιμά την επιχείρηση του catering.

«Περιμένουμε τις αναλύσεις για τα γεύματα»

Παράλληλα, ο κ. Ζαμπέλας ανέφερε πως «την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις που έχουν δρομολογηθεί, την έχει ο ΕΟΔΥ, που έχει συλλέξει κάποια γεύματα που είχαν μείνει, τα έχει στείλει σε αναλύσεις, οπότε περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα».

Ελεγχος πριν από ένα χρόνο

Καταληκτικά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σημείωσε πως «είχαμε πάει πριν από περίπου ένα χρόνο να ελέγξουμε αυτή την εταιρεία, η οποία την είχαμε δει ότι είναι μια αξιοπρεπής εταιρεία. Είχαμε κάνει και κάποιες συστάσεις για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει».

Οπως διευκρίνισε, οι συστάσεις αφορούσαν την τήρηση των θερμοκρασιών «και πολύ περισσότερο να ελέγχονται οι θερμοκρασίες, όταν παραδίδονται τα γεύματα με thermobox στα σχολεία. Αυτές ήταν οι συστάσεις που είχαμε πει, δεν ήταν δηλαδή μια εταιρεία, η εικόνα που είχαμε τότε τουλάχιστον, ότι είναι προβληματική. Τώρα βέβαια, από τότε μέχρι τώρα είναι ένας χρόνος».

Εισαγγελική παραγγελία

Νωρίτερα, παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Σε σχετική ανακοίνωση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας “Γιαννίτση” στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, παρά τη σημαντική κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, με συνολικά 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο και 40 πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρες του Δήμου Λαμιέων, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT