Χρ. Τριαντόπουλος: Κανένας λόγος ανησυχίας για τον Παγασητικό

Χρ. Τριαντόπουλος: Κανένας λόγος ανησυχίας για τον Παγασητικό

«Τα αποτελέσματα συγκλίνουν πως τα ύδατα του κόλπου χαρακτηρίζονται από ισορροπία και φυσιολογικά επίπεδα των σχετικών ενδείξεων, μη μικροβιακή επιβάρυνση και καταλληλότητα», ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκδήλωση στον Βόλο, με θέμα «Παγασητικός Κόλπος και Πλημμύρες 2023», συμμετείχαν φορείς που πραγματοποιούν ελέγχους και έρευνες στον Παγασητικό, μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, «τα αποτελέσματα της επιστημονικής δουλειάς συγκλίνουν πως τα ύδατα του κόλπου χαρακτηρίζονται από ισορροπία και φυσιολογικά επίπεδα των σχετικών ενδείξεων, μη μικροβιακή επιβάρυνση, μη υποβάθμιση της οικολογικής ποιότητας, μη χημική ρύπανση, και, φυσικά, καταλληλότητα».

«Δεν υπάρχει, συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς κανένας λόγος ανησυχίας από κανέναν, για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού», πρόσθεσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

«Κατάλληλο για κολύμβηση»

Από την πλευρά της περιφέρειας Θεσσαλίας, τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της παρουσίασής της, «κατά το χρονικό διάστημα από 29.04.2024 έως 14.05.2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, στις ακτές κολύμβησης του Παγασητικού των δήμων Βόλου και Αλμυρού, στις ακτές του δήμου Νοτίου Πηλίου και στις ακτές του δήμου Ρήγα Φεραίου».

Οπως είπε, «από τις μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων θαλάσσιου νερού που ελήφθησαν προκύπτει ότι η ποιότητα του θαλάσσιου νερού είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και συνακόλουθα είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Εκκρεμούν δειγματοληψίες στις ακτές κολύμβησης του δήμου Αλοννήσου, του δήμου Σκιάθου, του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και του δήμου Νοτίου Πηλίου στα σημεία εκτός Παγασητικού Κόλπου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 22/05/2024 […] Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και διά των υπηρεσιών της διενεργεί τακτικές και έκτακτες μικροβιολογικές αναλύσεις στις ακτές κολύμβησης αρμοδιότητάς της, για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, ανταποκρινόμενη τόσο στην ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα που συνδέεται με την καταλληλότητα των ακτών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT