Λαμία: Συλλέγουν πειστήρια για τη φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Λαμία: Συλλέγουν πειστήρια για τη φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Στην επιχείρηση επρόκειτο να γίνει έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ λόγω μαζικής δηλητηρίασης μαθητών

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχουν ήδη συλλέξει τα πρώτα πειστήρια που θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί η αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς σε εργοστάσιο τροφίμων στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας. Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με παραγγελία της να διερευνηθεί η υπόθεση σε συνάρτηση με πρόσφατα κρούσματα μαζικής δηλητηρίασης μαθητών δημοτικών σχολείων από κατανάλωση σχολικών γευμάτων της επιχείρησης. Στο εργοστάσιο, προτού εκδηλωθεί η φωτιά, επρόκειτο να γίνει έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ.

Στις 21.30 το βράδυ της Κυριακής, 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα έσπευσαν στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτσης» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας. Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από το μπροστινό τμήμα του κτιρίου, όπου βρίσκεται ο χώρος φορτοεκφόρτωσης. Γρήγορα επεκτάθηκε στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιχείρηση καιγόταν από άκρη σε άκρη. Καταστράφηκαν αποθήκες, ψυγεία και άλλος μηχανολογικός εξοπλισμός στο μπροστινό τμήμα, ενώ από το πυροθερμικό φορτίο έχασαν την αντοχή τους και έλιωσαν τα πάνελ της οροφής, η οποία κατέρρευσε.

Μέσα σε τρεις ώρες, η φωτιά φαινόταν να έχει περιοριστεί, όμως επειδή ο χώρος είναι μεγάλος, με αρκετά εύφλεκτα υλικά, υπήρχαν ακόμη αρκετές μικροεστίες και καπνοί, γίνονταν αναφλέξεις και οι πυροσβέστες συνέχιζαν το έργο της κατάσβεσης ακόμη και τη Δευτέρα. Το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς και εκτιμάται πως καταστράφηκε περίπου το 80% της έκτασής του. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος κλήθηκαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ το βράδυ της Κυριακής εμφανίστηκαν στο εργοστάσιο και εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπάθησαν να διασώσουν οχήματα της εταιρείας από τις φλόγες. Στη διερεύνηση των αιτίων μετέχουν έμπειρα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν στο σημείο από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της φωτιάς. Εκεί μετέβη και ο διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Στην έρευνα συμμετείχε και το τοπικό ανακριτικό γραφείο της Πυροσβεστικής.

Η γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας «Γιαννίτσης» επρόκειτο να ελεγχθεί από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ χθες το πρωί, έπειτα από κρούσματα δηλητηρίασης που σημειώθηκαν στις 16 Μαΐου σε δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της Λαμίας, αφού κατανάλωσαν σχολικά γεύματα με μακαρόνια. Χθες, υπήρξαν αναφορές ότι εντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου σε δείγματα γευμάτων που στάλθηκαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία. Από τον ΕΟΔΥ απάντησαν στην «Κ» ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

«Είχαμε κάνει έλεγχο περίπου πριν από ένα χρόνο στην εταιρεία και η εικόνα ήταν καλή, είχαν γίνει μόνο κάποιες συστάσεις», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας. Το περασμένο Σάββατο, επιθεωρητές του ΕΦΕΤ επισκέφθηκαν το εργοστάσιο αλλά λόγω της ημέρας δεν λειτουργούσε η μονάδα παρασκευής σχολικών γευμάτων για να την ελέγξουν. Ηθελαν να δουν τη μονάδα σε λειτουργία και να μην περιοριστεί η έρευνά τους μόνο στα έγγραφα της επιχείρησης. Θα επέστρεφαν τη Δευτέρα, όμως τους πρόλαβε η φωτιά. Ο κ. Ζαμπέλας λέει ότι σήμερα το πρωί οι επιθεωρητές θα μεταβούν ξανά στην επιχείρηση για να διαπιστώσουν τι έχει απομείνει μετά την πυρκαγιά και τι είναι λειτουργικό. Παράλληλα, θα ελέγξουν και μια άλλη εταιρεία στη Λαμία που προμήθευε το εργοστάσιο με κιμά, ενώ θα επισκεφθούν και δύο σχολεία της περιοχής.

Η ανακοίνωση

«Το θέμα διερευνάται με τη δέουσα υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται, βάσει των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων, από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε την οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο μας ζητηθεί», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπόθεση των σχολικών γευμάτων. Σημείωνε ακόμη ότι είχαν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση και χαρακτήριζε το συμβάν «πρωτοφανές», τονίζοντας ότι είχε εμφανιστεί σε «περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων» επί συνόλου 2.033 μερίδων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων από το 1987.

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων περιλαμβάνει την παροχή 217.267 μερίδων ημερησίως σε μαθητές δημοτικών σχολείων της χώρας. Υλοποιείται πανελλαδικά σε 1.658 σχολικές μονάδες από 21 αναδόχους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT