Η δική μου αλήθεια για τα χειρουργεία στο Παίδων

Η δική μου αλήθεια για τα χειρουργεία στο Παίδων

Εν μέσω ανακοινώσεων περί διακοπής τακτικών χειρουργείων στα «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», η παιδοχειρουργός Αγγελική Κρικρή περιγράφει στην «Κ» την τελευταία της εφημερία, δίνοντας μία εικόνα «εκ των έσω» για την κατάσταση

η-δική-μου-αλήθεια-για-τα-χειρουργεία-σ-563035876

Σε διακοπή των τακτικών χειρουργείων προχωρούν τα δύο από τα τέσσερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν υποστελέχωση των τμημάτων τους αλλά και συνθήκες υπερεργασίας. 

Πρώτοι οι παιδοχειρουργοί του Παίδων «Η Αγία Σοφία» ανακοίνωσαν πως σταματούν τα τακτικά χειρουργεία από την 1η Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και οι αναισθησιολόγοι του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», διακόπτοντας τα χειρουργεία από την ερχόμενη Δευτέρα, 27/5.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή των χειρουργείων στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι γιατροί σημείωσαν πως στο νοσοκομείο επικρατούν συνθήκες υπερεφημέρευσης που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι σημαντικές.

Από την άλλη οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού» επισήμαναν πως το τμήμα τους λειτουργεί με επτά γιατρούς τη στιγμή που απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία κρίσεων για έξι νέους αναισθησιολόγους που θα ενισχύσουν και τα δύο αυτά παιδιατρικά νοσοκομεία βρίσκεται στην τελευταία φάση. Οι εργαζόμενοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι για αναστολή των χειρουργείων έως ότου διαπιστώσουν πως όντως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων ή τουλάχιστον μέχρι να λάβουν γραπτές δεσμεύσεις με αναλυτικές ημερομηνίες αναφορικά με τη στελέχωση των τμημάτων τους. 

«Οσοι έρχονται στο “Παίδων” απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή»

Η Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρουργός στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», περιγράφει στην «Κ» μία εφημερία από τις πολλές που έχει κάνει στο νοσοκομείο και όπως τονίζει πλέον η καθεμία ολοκληρώνεται λίγο πριν φτάσει η επόμενη, δημιουργώντας έτσι έναν ατέρμονο κύκλο. 

Ο πιο μικρός μου ασθενής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Νεογνών με ατρησία οισοφάγου. Αυτή η πάθηση πρέπει να χειρουργηθεί την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα ζωής. Δυστυχώς το μωρό έχει φτάσει δύο μηνών και είναι ακόμη στο νοσοκομείο περιμένοντας να χειρουργηθεί.  

«Τη Δευτέρα 13 του μηνός είχα 24ωρη εφημερία. Ξεκίνησε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωνόταν στις 8 το πρωί της επομένης. Εκείνη την ημέρα χειρούργησα πέντε περιστατικά που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης. Ωστόσο, οι 24 ώρες της εφημερίας δεν ήταν αρκετές ώστε να ανταποκριθώ σε όλα τα περιστατικά με αποτέλεσμα να προγραμματίσω ακόμη ένα χειρουργείο την Τρίτη και άλλα δύο την Τετάρτη, προτεραιοποιώντας τα πιο επείγοντα. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι πως από μία μόνο εφημερία, χρειάζομαι ακόμη και 3 με 4 ημέρες προκειμένου να χειρουργήσω όσα παιδιά θα έπρεπε να είχαν χειρουργηθεί κανονικά την ίδια ημέρα».

Εξηγώντας πως τις ημέρες που το νοσοκομείο δεν έχει εφημερία, λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, η γιατρός επισημαίνει πως εκείνη και οι συνάδελφοί της αναγκάζονται να φεύγουν αργά το βράδυ από το νοσοκομείο ακόμη και τότε, καθώς προτεραιότητα έχουν τα καρδιοχειρουργικά και τα ορθοπεδικά περιστατικά και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα. 

Επικίνδυνο περιβάλλον

Ολα τα παραπάνω άλυτα προβλήματα δεν επιφέρουν μόνο κούραση και αγανάκτηση, αλλά δημιουργούν κι ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τους μικρούς ασθενείς.

Το πρόβλημα είναι πως αν ένα παιδί εξεταστεί τώρα, ο μέσος όρος αναμονής για τακτικό χειρουργείο με οποιαδήποτε πάθηση είναι 1,5 με 2 έτη.

«Ο πιο μικρός μου ασθενής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Νεογνών με ατρησία οισοφάγου, που πρακτικά σημαίνει ότι ο οισοφάγος του δεν ενώνεται με το στομάχι του. Αυτή η πάθηση πρέπει να χειρουργηθεί την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα ζωής του μωρού. Δυστυχώς το μωρό έχει φτάσει δύο μηνών και είναι ακόμη στο νοσοκομείο περιμένοντας να χειρουργηθεί. Είναι σαφές πως η παραμονή ενός τόσο μικρού παιδιού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο είναι επικίνδυνη», εξηγεί η γιατρός. 

Μία ατελείωτη λίστα χειρουργείων

Την ίδια στιγμή η λίστα των τακτικών χειρουργείων στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» παραμένει γεμάτη με περισσότερα από 2.500 παιδιά να αναμένουν τη σειρά τους. 

«Ο αριθμός στη λίστα παραμένει μεγάλος όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά είναι πως τώρα ο αριθμός είναι στάσιμος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ κάποια περιστατικά στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία λόγω της αδυναμίας να αντιμετωπιστούν εδώ», εξηγεί η γιατρός.

Για την κ. Κρικρή, όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα νούμερα. «Το πρόβλημα είναι πως αν ένα παιδί εξεταστεί τώρα, ο μέσος όρος αναμονής για τακτικό χειρουργείο με οποιαδήποτε πάθηση είναι 1,5 με 2 έτη».

Εχοντας επιλέξει παρά τα τόσα σημαντικά προβλήματα να μην εγκαταλείψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η γιατρός σημειώνει πως με τα χρόνια έχει αλλάξει ακόμη και η συμπεριφορά του κόσμου προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. «Πλέον το βλέπουμε καθαρά. Ο κόσμος που έρχεται σε εμάς έχει εκπαιδευθεί σε αυτήν την ανέχεια. Ωστόσο, όσο τα προβλήματα συσσωρεύονται είναι κατανοητό πως πλέον σε εμάς έρχονται μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή», καταλήγει η κ. Κρικρή.

Γεωργιάδης: Μέχρι τις 25 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε την Τρίτη πως μέχρι τις 25 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τους αναισθησιολόγους. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι γιατροί του Παίδων «Αγία Σοφία» δεν θα προχωρήσουν στην αναστολή από την 1η Ιουνίου των προγραμματισμένων χειρουργείων.

«Εχουμε προκηρύξει θέσεις αναισθησιολόγων, έχουμε τρέξει τον διαγωνισμό και μέχρι τις 25 Μαΐου θα έχουμε το αποτέλεσμα. Θα επαναπροκηρύξουμε επί τόπου όσες θέσεις μείνουν κενές, ενώ έχουν ενημερωθεί γιατροί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT