Φοιτητικές εκλογές με ευτράπελα και καταγγελίες

Φοιτητικές εκλογές με ευτράπελα και καταγγελίες

Το βασικό δίπολο αντιπάλων και οι μικρότερες φοιτητικές παρατάξεις που αποτυπώνουν την πολυδιάσπαση στον χώρο της Αριστεράς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Με τις καταγγελίες και τα ευτράπελα να δίνουν τον προεκλογικό τόνο οργανώνονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι έχουν παγιωθεί ως βασικό δίπολο αντιπάλων η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ). Από την πλευρά της, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) θα επιχειρήσει σε κάποιες σχολές κεντρικών ΑΕΙ να διεμβολίσει το δίπολο ΔΑΠ – ΠΚΣ, ενώ αναμένεται να εμφανιστούν και μικρότερες φοιτητικές παρατάξεις που αποτυπώνουν την πολυδιάσπαση στον χώρο της Αριστεράς. Χαμηλή προβλέπεται, για μία ακόμη χρονιά, η συμμετοχή των φοιτητών.

Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε η ΔΑΠ, η Πανσπουδαστική οργάνωσε διήμερες φοιτητικές εκλογές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στα μέσα Απριλίου, «όπου οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν ή λευκό ή ΠΚΣ, με τη δυνατότητα μάλιστα κατ’ οίκον παράδοσης της κάλπης». Η ΔΑΠ, με βάση και τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, θεωρεί ότι στο Διεθνές θα μπορούσε να πάει πολύ καλά – πόσο μάλλον που είναι μεγάλο πανεπιστήμιο με μεγάλο αριθμό φοιτητών. Παράλληλα, η ΔΑΠ κατήγγειλε ότι η Πανσπουδαστική ζήτησε να μεταφερθεί στον Βόλο η κάλπη για τους φοιτητές ενός έτους μιας σχολής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και αυτό γιατί οι φοιτητές έχουν πάει εκδρομή αυτές τις ημέρες στον Βόλο!

Από την πλευρά της, η ΠΚΣ κατήγγειλε τη ΔΑΠ ότι «επιδιώκει να υπονομεύσει τις φοιτητικές εκλογές και στήνει σκηνικό νοθείας». Μάλιστα ανέφερε σχετική απόπειρα σε έξι φοιτητικούς συλλόγους σχολών σε διάφορα πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, η ΠΚΣ λέει ότι «στον φοιτητικό σύλλογο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ΔΑΠ ψήφισε εκλογικό κανονισμό που ορίζει τη δυνατότητα να ψηφίζουν εκτός παραβάν μετά από απόφαση της εκλογικής επιτροπής».

Οι δύο παρατάξεις ομονοούν ότι το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών είναι η προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η διαφοροποίηση είναι στο πολιτικό περιεχόμενο που του προσδίδει καθεμία. Μιλώντας χθες στην «Κ», το στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κυριαζής Σταματίου ανέφερε ότι στις εκλογές οι φοιτητές θα ψηφίσουν παράταξη με βάση τη στάση καθεμιάς στις σχεδόν δίμηνες κινητοποιήσεις. «Πολλοί φοιτητές ταλαιπωρήθηκαν από τις καταλήψεις σχολών που αποφάσισαν οι αριστερές παρατάξεις. Βέβαια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν μετείχαν στις γενικές συνελεύσεις λόγω του κλίματος φόβου για προπηλακισμούς και επεισόδια από μειοψηφικές ομάδες. Τώρα νομίζω ότι είναι ευκαιρία οι φοιτητές να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κλειστά πανεπιστήμια, που κάποιοι αποφασίζουν αυθαίρετα».

«Μαζί ή απέναντι στον παγκόσμιο ξεσηκωμό ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού; Ναι ή όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών; Ολοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη ή όλοι μαζί γινόμαστε η φωνή τους για να μην ξεχαστεί το έγκλημα; Ναι ή όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Υπέρ της υποβάθμισης ή της αναβάθμισης των σπουδών μας, ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και σύγχρονου πανεπιστημίου;», ρωτάει από την πλευρά της η Πανσπουδαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT