ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση για διαγνωστικές εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση για διαγνωστικές εξετάσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες ασθενών που δεν θα επιβαρύνονται με 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, δίνει με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες ασθενών που δεν θα επιβαρύνονται με 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, δίνει με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρει ο Οργανισμός, δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη, «καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής».

Παράλληλα, δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού από τους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ, για εξετάσεις που εκτελούνται στα δημόσια, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Αγιος Διονύσιος», στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους, οι οποίοι, για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς – δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ, δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

Επιπροσθέτως, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου «δεν εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι ευρωπαϊκών φορέων κοινωνικής ασφάλισης». Από την καταβολή εξαιρούνται επίσης «οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση».

Τέλος, εξαιρούνται «οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν τοεξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, πιστοποιημένη από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, για οποιαδήποτε πάθηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT