Τράπεζα Τροφίμων: Η «αλυσίδα» αλληλεγγύης μεγαλώνει

Τράπεζα Τροφίμων: Η «αλυσίδα» αλληλεγγύης μεγαλώνει

Πέρυσι αυξήθηκαν οι ωφελούμενοι της Τράπεζας Τροφίμων, ενώ σωτήριο αποδείχθηκε το παράρτημα στη Λάρισα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φορτηγά με τις παλέτες τροφίμων πηγαινοέρχονται με αμείωτους ρυθμούς από το Κρυονέρι, όπου είναι οι αποθήκες της Τράπεζας Τροφίμων – Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης, προς όλη τη χώρα. Ο απολογισμός του έργου της το 2023, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός κάλπαζε, επηρεάζοντας τα οικονομικά χιλιάδων νοικοκυριών, αναδεικνύει τη σημασία της αύξησης των δράσεών της αλλά και των αναγκών του πληθυσμού. Τα επτά παραρτήματα της Τράπεζας Τροφίμων –Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δράμας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης– στήριξαν συνολικά 128.303 συμπολίτες μας μέσω της προσφοράς 2.148 τόνων τροφίμων. Την προηγούμενη χρονιά, το 2022, οι ωφελούμενοι ανέρχονταν σε 112.126 άτομα και η συνολική βοήθεια είχε φτάσει τους 2.172 τόνους. «Σημαντική εξέλιξη για εμάς ήταν η ίδρυση της έβδομης κατά σειράν τράπεζας, στη Δυτική Ελλάδα, με έδρα την Πάτρα, τη λειτουργία της οποίας έχει αναλάβει η οργάνωση Co2gether», σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Τροφίμων – Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης, Παναγής Βουρλούμης, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό. «Καλύπτουμε πληθυσμιακά πάνω από το 70% της χώρας», τονίζει.

Στήριξη πλημμυροπαθών

Εν μέσω μιας ανείπωτης καταστροφής η ύπαρξη Τράπεζας Τροφίμων στη Λάρισα αποδείχθηκε σωτήρια. «Το εκεί παράρτημα διέθετε ήδη δομή και δίκτυο, οπότε μπόρεσε να ενεργοποιηθεί άμεσα», σημειώνει ο Δημήτρης Νέντας, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων. «Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν συνέβησαν οι πλημμύρες, έως και το τέλος του έτους η Τράπεζα Τροφίμων Αττικής παρέλαβε 29.053 κιλά τροφίμων πρώτης ανάγκης από δωρεές 17 εταιρειών, με την υποστήριξη πάντοτε του ΣΕΒΤ (Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων)», διευκρινίζει ο ίδιος. «Χάρη σε χρηματικές δωρεές ειδικού σκοπού αγοράστηκαν επιπλέον 7.766 κιλά σε είδη πρώτης ανάγκης». Τα αγαθά αποθηκεύονταν στην Αθήνα και τμηματικά μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας Τροφίμων Θεσσαλίας, άλλες εταιρείες παρέδωσαν απευθείας στη Λάρισα τις δωρεές τους, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά από εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας. «Πολλές από τις πρωτοβουλίες στήριξης των πλημμυροπαθών συνεχίζονται και το 2024», προσθέτει ο κ. Νέντας. Μεγάλη, για παράδειγμα, εταιρεία δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, έχει ήδη προσφέρει το τρέχον έτος 2 τόνους δημητριακά πρωινού και 70.000 κούπες ελληνικού καφέ.

Ανάμεσα στους 128.303 ωφελουμένους πανελλαδικά, προηγούνται τα παιδιά (41.748), ακολουθούν οι ηλικιωμένοι (31.431), τα Ατομα με Αναπηρία (15.269) και οι μετανάστες (11.960). Την περασμένη χρονιά στηρίχθηκαν 19 γηροκομεία, 208 συσσίτια, 21 ιδρύματα φροντίδας παιδιών, 35 φορείς υποστήριξης ΑμεΑ και κέντρα ψυχικής υγείας, 22 δήμοι, 14 δομές, 6 κέντρα απεξάρτησης, 5 δομές υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων και 3 οικοτροφεία. «Στις Τράπεζες Τροφίμων που έχουν έδρα μικρές πόλεις προσφέρονται αγαθά και απευθείας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα, καθώς οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους», σχολιάζει ο κ. Νέντας.

Πλέον, εκτός από όσα παρέχουν οι εταιρείες, πραγματοποιούνται δράσεις συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από προσφορές πολιτών μέσα σε σούπερ μάρκετ.

Η φιλοσοφία της Τράπεζας Τροφίμων, που ανήκει στην Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA), είναι διττή: συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης και της απόρριψης τροφίμων, προσφέροντας σε όσα άτομα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. «Μέχρι πρότινος συγκεντρώναμε τρόφιμα από βιο-μηχανίες τροφίμων, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χονδρεμπόρους, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.ά., προϊόντα κατάλληλα προς κατανάλωση αλλά με σύντομη ημερομηνία λήξης ή με ελαττωματική συσκευασία, τα οποία αποθηκεύαμε στις κατάλληλες συνθήκες και τα διανέμαμε σε ιδρύματα και συσσίτια», περιγράφει την «αλυσίδα» αλληλεγγύης ο ίδιος. Σταδιακά, ωστόσο, η τράπεζα έχει διευρύνει τη δράση της. «Πραγματοποιούμε συχνά δράσεις collect (σ.σ. συλλογή τροφίμων από προσφορές πολιτών μέσα στο σούπερ μάρκετ), το 2023 από αυτή τη διαδικασία συλλέξαμε 54 τόνους τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης», αναφέρει. «Εχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με εταιρείες στην κεντρική λαχαναγορά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνεργατών μας». Τέλος, έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα – ομπρέλα «Εmergency food fund», μέσω του οποίου ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χρήματα, με τα οποία η τράπεζα τροφίμων εφοδιάζεται στοχευμένα με όσα είναι απαραίτητα για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των ωφελουμένων της. Επισημαίνεται ότι το ίδρυμα ελέγχεται ως προς τα οικονομικά του από την Deloitte και ως προς τα παραπάνω νέα προγράμματα από το ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών) Crowe.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα αντιμετώπιζε το 2022 επισιτιστική ανασφάλεια. Ερευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας Τροφίμων το 2023 επιβεβαιώνει τα παραπάνω δεδομένα. «61% των συσσιτίων βοηθούν ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα, 30% των συσσιτίων λαμβάνουν καθημερινά αιτήματα που δεν μπορούν να καλύψουν», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Νέντας.

Διλήμματα

«Η αλματώδης αύξηση της τιμής του ελαιολάδου μάς έχει φέρει αντιμέτωπους με διλήμματα», καταλήγει ο κ. Νέντας. «Πολλές φορές εξασφαλίζαμε ένα ποσό για αγορά ελαιολάδου και έως ότου κάναμε τις δέουσες κινήσεις, η τιμή είχε πάλι ξεφύγει προς τα πάνω», θυμάται. «Φτάσαμε να αναρωτιόμαστε, να αγοράσουμε το ακριβό λάδι ή μήπως με τα ίδια χρήματα να εφοδιάσουμε τις δομές με τρόφιμα που αποθηκεύονται;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT