Σημαντική δράση διεθνοποίησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σημαντική δράση διεθνοποίησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για πρώτη φορά, εκπρόσωποι ελληνικών ΑΕΙ θα συμμετάσχουν στην περίφημη ετήσια έκθεση για τη διεθνή εκπαίδευση NAFSA 2024, στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειές της για διεθνοποίηση των πανεπιστημίων της χώρας. Ετσι, για πρώτη φορά εκπρόσωποι ελληνικών ΑΕΙ θα συμμετάσχουν στην περίφημη ετήσια έκθεση για τη διεθνή εκπαίδευση NAFSA 2024 Annual Conference & Expo, στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, από τις 28 έως τις 31 Μαΐου. Αποτελούμενη από είκοσι εκπροσώπους από εννέα πανεπιστήμια και μέλη του Study in Greece (SiG), του εθνικού φορέα διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ελληνική ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ ταξιδέψει στις ΗΠΑ, γεγονός που αναδεικνύει την αυξημένη βαρύτητα της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στον νευραλγικό τομέα της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στην έκθεση θα βρεθούν εκπρόσωποι από τα παρακάτω πανεπιστήμια: Δημοκρίτειο Θράκης, Διεθνές Ελλάδος, Ελληνικό Μεσογειακό, Οικονομικό Αθηνών, Θεσσαλίας, Κρήτης, Πατρών, Χαροκόπειο Αθηνών και Πολυτεχνείο Κρήτης. Επίσης, στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχουν η πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αικατερίνη Νασίκα και η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Shanna Dietz Surendra.

Η NAFSA αποτελεί, κάθε χρόνο, τόπο συνάντησης οργανισμών, φορέων και επαγγελματιών από όλο το φάσμα της διεθνούς εκπαίδευσης. Στη φετινή εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα από 10.000 άτομα. «Το πολυπολιτισμικό αυτό οικοσύστημα θα προσφέρει στους συμμετέχοντες από την Ελλάδα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις νέες τάσεις, να προβάλουν τα ιδρύματα και τα προγράμματα σπουδών τους, να συνομιλήσουν με διεθνείς συναδέλφους τους και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Χρήστος Μιχαλακέλης, πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Study in Greece (SiG), του εθνικού φορέα διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη γενικότερη οργάνωση της δράσης.

Η δυναμική ελληνική παρουσία στη NAFSA 2024 συνιστά μία από τις σημαντικότερες δράσεις διεθνοποίησης στην ιστορία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. «Ως τέτοια υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας, καθώς εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση της διεθνοποίησης και την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης για περαιτέρω ενίσχυση των ακαδημαϊκών συνεργασιών και αύξηση των φοιτητικών ροών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», ανέφερε χθες το SiG.

Κολούμπια – Πάντειο

Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζονται και οι προσπάθειες εξωστρέφειας κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά. Χθες, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο διευρύνει τη συνεργασία ανάμεσα στο The Weatherhead East Asian Institute (WEAI) του αμερικανικού ΑΕΙ και το Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του ελληνικού ιδρύματος.

Ουσιαστικά, πρώτη φορά «θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ακαδημαϊκό πρόγραμμα με αντικείμενο τις κινεζικές σπουδές, το οποίο δεν θα συνδέεται με κάποιον κινεζικό οργανισμό», όπως ανέφερε ο καθηγητής του Κολούμπια Aντι Νάθαν. Οπως εξήγησε η πρύτανις του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, μέσω της συνεργασίας μεταξύ άλλων θα χορηγούνται υποτροφίες σε φοιτητές του ελληνικού ΑΕΙ για να παρακολουθήσουν μαθήματα κινεζικής ιστορίας στο ινστιτούτο του Κολούμπια. Η κ. Κουλούρη προσέθεσε στην «Κ» ότι «το Πάντειο έχει υπογράψει και άλλο μνημόνιο με το Κολούμπια, στο πλαίσιο του οποίου διδάχθηκε κοινό μεταπτυχιακό μάθημα το προηγούμενο εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους». «Πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να ενισχύουμε την κοινωνική κινητικότητα», παρατήρησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γεώργιος Τσούνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT