Η εαρινή σύναξη των Αρχόντων

Θρησκευτική ελευθερία και δημοκρατία στην ατζέντα του συνεδρίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που φέτος λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, βρίσκονται η θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία. Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν τον συγκεκριμένο τιμητικό τίτλο λόγω των υπηρεσιών τους στην εκκλησία, επειδή τα έργα «έχουν φέρει τιμή στην ελληνική κοινότητα».

Στο πρόσφατο παρελθόν, κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου ήταν ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης και ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Μάικλ Μπιλιράκης, αλλά και οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, Τζίμι Κάρτερ και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντιστοίχως. Πλέον, οι Αρχοντες συναντώνται ετησίως, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία. Μετά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, και την Ουάσιγκτον, φέτος την τιμητική της έχει Αθήνα – ξεκινώντας από προχθές και μέχρι και σήμερα, οι σύνεδροι συναντήθηκαν σε χώρους υψίστης θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως είναι η Μητρόπολη, η Στοά του Αττάλου, η Παλιά Βουλή και το Ζάππειο.

«Παρά τας επιμέρους προόδους που έχουν συντελεσθή εις το πεδίον της συνταγματικής κατοχυρώσεως και της διεθνούς προστασίας των, τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται βάναυσα και χρησιμοποιούνται ως πρόφασις και ως ανθρωπιστικός μανδύας διά παρεμβάσεις εις το εσωτερικόν άλλων κρατών», δήλωσε μεταξύ άλλων, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Α.Θ. Παναγιότης Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ διά ζώσης μίλησαν ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, και ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «λόγω της ηγετικής και χαρισματικής προσωπικότητάς του, χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης» τόσο από την τουρκική όσο και από την ελληνική ηγεσία. «Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη διεθνή σημασία και απήχηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σαν θεσμός υπήρχε χίλια χρόνια πριν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τολμώ να πω ότι η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρτίνος.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους υψίστης θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως είναι η Μητρόπολη, η Στοά του Αττάλου, η Παλιά Βουλή και το Ζάππειο.

«Η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου», σημείωσε ο γ.γ. Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «καταδικάζει συγχρόνως οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό». Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Αντώνης Λυμπεράκης, διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως οι Αρχοντες της Αμερικής θα απονείμουν το φθινόπωρο στη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» για το 2024.

Μεταξύ των σημερινών ομιλητών στο συνέδριο είναι ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 70ός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και τον αντίκτυπό τους στη γεωπολιτική τάξη, και η Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους σχετίζεται η ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης με τις παρούσες διεθνείς τάσεις και ανθρωπιστικές ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT