Η φράση που πρόδωσε τους αρχαιοκαπήλους

Η φράση που πρόδωσε τους αρχαιοκαπήλους

Πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τριών προσώπων που συνδέονται με το σπάνιο χρυσό νόμισμα του Πανός

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεσάζων πήρε τα μέτρα του. Δεν ήθελε να τον ξεγελάσουν. Το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων του είχε αναθέσει να διοχετεύσει στην αγορά μια παρτίδα σπάνιων αντικειμένων και μόλις είχε εμφανιστεί ενδιαφερόμενος. Εμοιαζε ιδανικός. Το ντύσιμό του, το αυτοκίνητο που οδηγούσε, η πρωτοβουλία του να κεράσει σε κάθε διαδοχική συνάντηση και οι σταθερές απαντήσεις που έδινε σε πανομοιότυπες ερωτήσεις έδειχναν ότι ήταν αυτός που έλεγε: εκπρόσωπος κάποιου πλούσιου υποψήφιου αγοραστή. «Πριν από μήνες χάσαμε ένα άλλο νόμισμα, το κατέσχεσε η Αστυνομία. Δεν θέλουμε να ξαναγίνει», φέρεται να του αποκάλυψε ο μεσάζων.

Ο ενδιαφερόμενος, όμως, ήταν μυστικός αστυνομικός, στέλεχος της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Η αναφορά στο κατασχεμένο νόμισμα αποδείχτηκε κομβική, η σύνδεση με την υπόθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου και τον χρυσό στατήρα Παντικαπαίου Κριμαίας έγινε αβίαστα. Οι αστυνομικοί ζήτησαν ξανά τη βοήθεια ενός προστατευόμενου μάρτυρα που τους είχε συνδράμει σε εκείνη την υπόθεση προ μηνών. Του υπέδειξαν φωτογραφίες των υπόπτων που τους απασχολούσαν και αναγνώρισε έναν εξ αυτών.

Στις 23 Μαΐου, έξω από τα Μέγαρα, οι αστυνομικοί του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων πέρασαν χειροπέδες στον μεσάζοντα. Στην κατοχή του είχε μεταξύ άλλων έναν χρυσό στατήρα του Πτολεμαίου Α΄, διαμέτρου περίπου 18 χιλιοστών και βάρους 8,5 γραμμαρίων. Επρόκειτο να πωληθεί, βάσει των διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί, έναντι 75.000 ευρώ. Ο μεσάζων ήθελε να πουλήσει και ένα μαρμάρινο γυναικείο αγαλματίδιο 33 εκατοστών, σπασμένο σε δύο τεμάχια, προς 100.000 ευρώ, ενώ ζητούσε 20.000 ευρώ για έναν μπρούντζινο δακτύλιο. Ο ίδιος για την πώληση κάθε αντικειμένου θα λάμβανε συνολικά 15.000 ευρώ ως αμοιβή.

Υπήρχε, όμως, και κάτι άλλο. Σε μία από τις συναντήσεις με τον μυστικό αστυνομικό ο μεσάζων είχε δείξει τη φωτογραφία του κορμού ενός κούρου. Αξίωνε 800.000 ευρώ για να τον πουλήσει. Από τις έρευνες των αστυνομικών ακολούθησαν άλλες δύο συλλήψεις και εντοπίστηκε και το τμήμα του κούρου, τυλιγμένο σε μια πολυθρόνα στο υπόγειο ενός εκ των δραστών. Στη μαρμάρινη επιφάνειά του διακρίνονται εύκολα με το μάτι οι τσαπιές, πιθανότατα τα σημάδια κάποιας αξίνας κατά τη λαθρανασκαφή που το έφερε στο φως.

Ο μεσάζων προσπάθησε να πουλήσει σε μυστικό αστυνομικό έναν χρυσό στατήρα έναντι 75.000 ευρώ.

Ολα τα αντικείμενα έχουν εξεταστεί σε πρώτη φάση από ειδικούς. Ο στατήρας θα δοθεί προς φύλαξη στο Νομισματικό Μουσείο, ενώ οι άλλες αρχαιότητες θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Θα ακολουθήσει εργαστηριακή ανάλυση για τη γνησιότητά τους, ενώ ο προσδιορισμός της ακριβούς εμπορικής και χρηματικής αξίας τους θα γίνει από τριμελή εκτιμητική επιτροπή.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας πήραν στα χέρια τους ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα βάρους 9,2 γραμμαρίων, το οποίο απεικονίζει στην εμπρόσθια όψη την κεφαλή γενειοφόρου Πανός στραμμένη κατά τρία τέταρτα προς τα αριστερά. Τότε δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν κάποιον.

Οι αρχαιοκάπηλοι επρόκειτο να πουλήσουν εκείνο τον χρυσό στατήρα προς 900.000 ή 1 εκατ. ευρώ. Οι αστυνομικοί γνώριζαν για το ραντεβού, περιμετρικά του γηπέδου του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, και προσπάθησαν να τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω. Πιθανότατα κάποιος τσιλιαδόρος ειδοποίησε τους δράστες και εκείνοι εξαφανίστηκαν παρατώντας άτσαλα 31 αντικείμενα τυλιγμένα σε κουβέρτες. Ανάμεσά τους βρισκόταν και το νόμισμα.

Το πού ανασκάφηκε και πώς διακινήθηκε στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ούτε εάν όντως βρέθηκε στη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Παντικάπαιον ήταν ελληνική αποικία που ίδρυσαν τον 7ο αιώνα π.Χ. οι Μιλήσιοι στον Εύξεινο Πόντο. Περίπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. άρχισε να εκδίδει σειρές χρυσών στατήρων, κομμένων σε αττικό βάρος. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε τότε από τους αστυνομικούς και το ενδεχόμενο να έφτασε το νόμισμα στη χώρα μας στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάποια από τα μέλη του κυκλώματος που ερευνούσε τότε η Αστυνομία θεωρείται ότι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την περιοχή, ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

«Αριστούργημα»

Ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Γιώργος Κακαβάς, μιλώντας τότε στην «Κ», είχε αποκαλέσει εκείνο το νόμισμα του 350 π.Χ. «αληθινό αριστούργημα της αρχαίας νομισματοκοπίας». Ηταν ζήτημα χρόνου να εντοπιστούν ορισμένα από τα πρόσωπα εκείνης της υπόθεσης, μόλις επιχείρησαν να διακινήσουν άλλα αντικείμενα στην παράνομη αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT