Κιβωτός του Κόσμου: Η κατάθεση μητέρας παιδιού για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες

Κιβωτός του Κόσμου: Η κατάθεση μητέρας παιδιού για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες

Στη δίκη του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην εργαζομένων στην Κιβωτό του Κόσμου κατέθεσε η μητέρα ενός εκ των παιδιών που καταγγέλλουν βάναυση και απαξιωτική μεταχείριση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίκη του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην εργαζομένων στην Κιβωτό του Κόσμου κατέθεσε η μητέρα ενός εκ των παιδιών που καταγγέλλουν βάναυση και απαξιωτική μεταχείριση.

Οπως είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο, αναζήτησε τη βοήθεια της Κιβωτού το 2008 για τον μόλις 2,5 ετών γιο της. Η μάρτυρας κατέθεσε πως εργάστηκε για αρκετό χρόνο στη ΜΚΟ, χωρίς ασφάλιση και με αμοιβή 150 ευρώ, ώστε ο γιος της να μένει σε δομές της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, το παιδί, με απόφαση του κληρικού, μεταφέρθηκε από τη δομή της Αθήνας σε δομή της Καλαμάτας, με την υπόσχεση ότι το αγόρι θα σπουδάσει και η ίδια θα αποκτήσει ασφαλιστική κάλυψη.

Οπως η μάρτυρας περιέγραψε, το ανήλικο παιδί δεν πήγαινε καθημερινά σχολείο, καθώς οι υπεύθυνοι της δομής το έβαζαν να δουλεύει, ενώ η ίδια είπε πως είχε εντοπίσει σημάδια από ξυλοδαρμό στο πρόσωπό του.

«Εχω δει και χτυπήματα στα παιδιά, έχω τσακωθεί με τον Π. είδα ένα παιδί με μαυρισμένο μάτι. Του είπα “θα σας κάνω καταγγελία” και μου απάντησε πως το παιδί το έκανε μόνο του. Στην Αθήνα έχω δει τρία παιδιά με σημάδια, ένας ήταν ο γιος μου. Κατηγορούσαν τα παιδιά για κάτι που συνέβαινε και τα βάζανε τιμωρία. Το βράδυ φοβόμουν μην πηδήξουν από το παράθυρο, ήταν δεύτερος όροφος», ανέφερε η μητέρα.

«Εκείνη την ημέρα που τσακώθηκα με τον Π. ενημέρωσαν την πρεσβυτέρα, επειδή είπα πως θα κάνω καταγγελία. Με κάλεσε η πρεσβυτέρα και είχε δίπλα της τον Π. Περίμενα να ακούσω καλά λόγια, αλλά δεν άκουσα. Μου είπε πως τα παιδιά έχουν “κάνει κάτι στην Καλαμάτα” και “θα τα στείλω φυλακή ανηλίκων”», ανέφερε η μάρτυρας. 

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είχαν μεταφερθεί από την Καλαμάτα στην Αθήνα «για τιμωρία» και έμπαιναν σε απομόνωση. Κατέθεσε, επίσης, πως κάποιος είχε χτυπήσει το παιδί της με σίδερο, εκτιμώντας πως ο πατήρ Αντώνιος γνώριζε όσα συνέβαιναν.

Υποστήριξε ότι και εκείνη, αλλά και ο γιος της, δέχονται ακόμη απειλές από κατηγορούμενο στη δίκη.

Υπεράσπιση: Εχουν περάσει 11,5 χιλιάδες παιδιά από την Κιβωτό. Γιατί να δείρουν αυτά τα παιδιά και τον γιο σας; Γιατί τους σταμάτησαν από το σχολείο. Τι κέρδισαν;

Mάρτυρας: Τους έβαζαν και δούλευαν τσάμπα, δεν ήθελαν να φέρουν κανονικούς εργαζόμενους και να πληρώσουν.

Υπεράσπιση: Υπάρχουν καταθέσεις τριών παιδιών που αναφέρουν πως ο γιος σας πουλούσε ναρκωτικά και έκλεβε στην Καλαμάτα. Γιατί να πουν ψέματα;

Μάρτυρας: Μάλλον τους απείλησαν, όπως απείλησε εμένα και τον γιο μου ο Α.

Υπεράσπιση: Τι φοβάται ο γιος σας και δεν καταθέτει εδώ στο δικαστήριο;

Μάρτυρας: Φοβάται για τη ζωή του. Και εγώ φοβάμαι ακόμη και τώρα μη συμβεί κάτι σε μένα και το παιδί μου και με ψάχνετε κάπου αλλού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT