Νοσοκομεία: Ενταση με φόντο τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα Παίδων

Νοσοκομεία: Ενταση με φόντο τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα Παίδων

Προχωρούν σε νέα στάση εργασίας σήμερα στο «Αγλαΐα Κυριακού» – Κινητοποιήσεις από όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής έχουν εξαγγελθεί για τη Δευτέρα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Παίδων «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού», που πραγματοποιούν σήμερα νέα στάση εργασίας. Μετά την απόφαση της περασμένης Παρασκευής του Δ.Σ. του νοσοκομείου για μη αναστολή των τακτικών χειρουργείων, την οποία είχε εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων, αλλά και τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ως παράνομη τη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου της περασμένης Δευτέρας, χθες η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε νέα στάση εργασίας για σήμερα από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. για τους αναισθησιολόγους του «Αγλαΐα Κυριακού» και για την προσεχή Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία Παίδων.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία Παίδων, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των παιδιών που περιμένουν στις αντίστοιχες λίστες χειρουργείων υπολογίζεται στις 3.000 με χρόνο αναμονής, όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, που μπορεί να φτάνει και τα δύο χρόνια.

Παράλληλα, όμως, η συγκυρία της προεκλογικής περιόδου έχει αλλάξει και τη ρητορική της αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό να κάνει λόγο για «μία ομάδα πολύ σκληρών συνδικαλιστών της Αριστεράς, στο Αγλαΐα Κυριακού που θέλουν να συνεχιστεί η απεργία λόγω ευρωεκλογών».

Αυτές οι αναφορές του κ. Αδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν την αντίδραση των εκπροσώπων των γιατρών. «Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς, αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων, θα πέσει στο κενό γιατί υποστηρικτές τους είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Σε ανάλογο ύφος, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία αναφέρει, «με έκπληξη παρατηρούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποβαθμίζει τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές δράσεις και να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών προβλημάτων σε αναισθησιολόγους. Τα προβλήματα που επικαλούνται οι συνάδελφοι είναι αυτά για τα οποία έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας με επανειλημμένα υπομνήματά μας και δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Σημειώνεται ότι στο «Αγλαΐα Κυριακού», η δύναμη του αναισθησιολογικού τμήματος από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει μειωθεί κατά τέσσερις αναισθησιολόγους, λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, πλέον στο νοσοκομείο έχουν μείνει επτά ενεργοί αναισθησιολόγοι, όταν για την ασφαλή λειτουργία των τριών υπαρχουσών χειρουργικών αιθουσών και την εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές εξετάσεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το οποίο διαθέτει 13 γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας, οι 11 είναι ενεργοί αυτή την περίοδο. Από τις επτά θέσεις αναισθησιολόγων (τέσσερις για το «Αγία Σοφία» και τρεις για το «Αγλαΐα Κυριακού») που προκήρυξε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, θα καλυφθούν –μετά και τις πρόσφατες κρίσεις– τρεις το επόμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Γεωργιάδη θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη.

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία στην ανακοίνωσή της εκφράζει την αγωνία της «για τη διαρκή υποβάθμιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας» και επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για την ενίσχυση των αναισθησιολογικών τμημάτων του ΕΣΥ. Ειδικότερα ζητεί, μεταξύ άλλων, να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για την ειδικότητα των αναισθησιολόγων, την έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων πριν από τις συνταξιοδοτήσεις, την αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων στις πραγματικές ανάγκες και την κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων, των «εντέλλεσθε», των αναστολών αδειών και άλλων τέτοιου τύπου εντολών, «ώστε», όπως τονίζει, «να ξαναγίνει αξιόπιστος εργοδότης το νοσοκομείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT