Τα SOS του Κανονισμού Πυροπροστασίας – Ερωτήματα και απαντήσεις

Τα SOS του Κανονισμού Πυροπροστασίας – Ερωτήματα και απαντήσεις

Ποιους αφορά η υποχρεωτική εφαρμογή των μέτρων, η διαδικασία, οι έλεγχοι και το κόστος για τους ιδιοκτήτες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Αλαλούμ έχει προκαλέσει η υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων πυροπροστασίας. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο μηχανολόγος Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, το τηλέφωνό του δεν έχει σταματήσει να χτυπάει από πολίτες που αναζητούν πληροφορίες. Το κόστος για την τήρηση της νομοθεσίας αναμένεται επίσης υψηλό για τους ιδιοκτήτες που θα πρέπει να αλλάξουν τέντες και υδρορροές ή να χτίσουν φράχτες, και να χρησιμοποιήσουν άκαυστα υλικά. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι δήμοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να αναλάβουν το βάρος της εφαρμογής της νομοθεσίας και των ελέγχων, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ποια οικόπεδα αφορά η απόφαση που επιβάλλει τον καθαρισμό τους;

Οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Μέχρι πότε θα πρέπει να δηλωθεί ο καθαρισμός;

Με βάση τη νέα παράταση που δόθηκε έως τις 30/6 στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr ή στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Πώς καθαρίζω το οικόπεδό μου;

Ο καθαρισμός είναι υποχρεωτικός και περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, και κλαδιών σε μικρή απόσταση από κτίσματα δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης στην επιφάνεια του εδάφους, κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος, απομάκρυνση άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών.

Τι θα συμβεί αν δεν το κάνω;

Οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 έως 54.000 ευρώ, ενώ οι ποινές μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε φυλάκιση δύο ετών.

Ποιους αφορά η εφαρμογή κανονισμού πυροπροστασίας;

Τους ιδιοκτήτες κτισμάτων μέσα ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες, χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επίσης, ακίνητα μέσα σε πάρκα ή άλση.

Από ποιον θα ενημερωθώ;

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των πολιτών. Θα έπρεπε να έχουν αποστείλει ειδοποίηση στους δημότες τους, των οποίων τα οικήματα υπόκεινται στην εφαρμογή του κανονισμού με βάση σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να έχουν συντάξει.

Πότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός;

Μέχρι τις 21/6 φέτος θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός όσον αφορά τους καθαρισμούς, τα κλαδέματα και την κοπή δέντρων για τα ακίνητα στην 1η, 2η ή 3η ζώνη επικινδυνότητας, σύμφωνα με το σχέδιο του οικείου δήμου. Εχει δοθεί χρονικό περιθώριο ενός έτους για την εφαρμογή των μέτρων παθητικής προστασίας (αντικατάσταση υδρορροών και τεντών με άκαυστα υλικά, κάλυψη των ξύλινων κουφωμάτων και των ξύλινων τμημάτων της στέγης με άκαυστα υλικά) και ενεργητικής (εφόσον υπάρχει πισίνα, μηχανισμός που να εκτρέπει το νερό με κανονάκι). Ωστόσο, μέχρι τις 21/6 θα πρέπει να έχει συνταχθεί τεχνική έκθεση από ιδιώτη μηχανικό.

Ποιο είναι το κόστος για τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης;

Ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου και του οικοπέδου. Για ένα μέσο οικόπεδο περίπου ενός στρέμματος και ένα μέσο σπίτι η τιμή φτάνει περίπου στα 500 ευρώ. Εχουν εντοπιστεί και αρκετά χαμηλότερες χρεώσεις από εταιρείες, όμως, ο μηχανικός θα πρέπει να κάνει αυτοψία στο ακίνητο για να συντάξει την έκθεσή του. Στη συνέχεια, ο πολίτης θα πρέπει να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας, με την οποία «δηλώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πληροί τις οριζόμενες απαιτήσεις του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του τεχνικού επιστήμονα».

Πού θα υποβάλω την υπεύθυνη δήλωση συμμόρφωσης;

Στην πλατφόρμα που θα είχε δημιουργηθεί. Προς το παρόν, οι δήμοι θα πρέπει να συλλέξουν τις δηλώσεις συμμόρφωσης από τους πολίτες.

Ποιος θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους για τη συμμόρφωση;

Ο δήμος, ωστόσο πολλοί δήμοι δεν γνωρίζουν καν τη διαδικασία, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών.

Ποιο είναι το κόστος των αλλαγών;

Εξαρτάται από το οικόπεδο και το ακίνητο. Ενδεικτικά, ο φράχτης με άκαυστα υλικά σημαίνει μπετόν περιμετρικά του οικοπέδου, μια επένδυση που μπορεί να φτάσει σε 2.000-3.000 ευρώ για ένα στρέμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT